22 Април, 2012 10:06 1 223 0

Франция гласува за президент

  • франция-
  • президент-
  • избори
Франция гласува за президент - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Френските избиратели ще упражнят правото си на глас в неделя на първия тур на президентските избори във Франция, на които консервативният президент Никола Саркози ще се изправи срещу силен противник в лицето на социалиста Франсоа Оланд.

 

Ройтерс публикува някои факти за избирателната система в страната.

 

Системата

 

Един кандидат трябва да спечели абсолютно мнозинство, за да бъде избран на първия тур. Ако нито един кандидат не постигне това, двамата кандидати с най-голям процент от гласовете на избирателите ще трябва да се изправят един срещу друг на втори тур на 6 май. Кандидатът, който получи най-много гласове, ще бъде избран за президент.

 

Право на глас имат френските мъже и жени на възраст 18 и повече години. Около 44,5 милиона са регистрираните избиратели, същият брой като на предишните президентски избори през 2007 г. Те ще могат да упражнят правото си на глас в общо 65 000 избирателни секции във Франция и в чужбина.

 

Гласуване на първия тур

 

Предизборната кампания трябва да бъде прекратена в полунощ 22 ч по Гринуич в петък (20 април). Избирателните секции в континентална Франция отварят врати в 8 ч сутринта (6 ч по Гринуич) на 22 април и затварят в 18 ч (16 ч по Гринуич). В големите градове те ще останат отворени до 20 ч (18 ч по Гринуич).

 

Достоверни прогнози за резултатите, основаващи се на частично преброяване на гласовете, ще бъдат публикувани веднага след като затвори последната избирателна секция в 20 ч (18 ч по Гринуич). На 25 април Конституционният съвет официално ще обяви резултатите от първия тур, припомня БГНЕС.

 

Избирателите могат да избират между 10 кандидати, чиито имена ще бъдат изписани върху бюлетината в ред, определен от Конституционния съвет чрез теглене на жребий. Това са Ева Жоли (Зелената партия), Марин Льо Пен (Национален фронт, крайна десница), Никола Саркози (Съюз за народно движение), Жан-Люк Меленшон (Ляв фронт, подкрепян от комунистите), Филип Путу (Нова антикапиталистическа партия), Натали Арто (партия Работническа борба), Жак Шеминад (Солидарност и прогрес), Франсоа Бейру (Демократично движение, център), Никола Дюпон-Енян ("Република на крак"), Франсоа Оланд (Социалистическа партия).

 

Във Френските Антили, Сен Пиер-е-Микелон, Френска Гвияна, Френска Полинезия и избирателните секции в континентална Америка гласуването ще се състои на 21 април. Резултатите ще бъдат обявени на другия ден. Около 1,08 милиона граждани са регистрирани да гласуват в 780 избирателни секции извън френската територия. Най-много избирателни секции в чужбина има в Швейцария, 82, следвана от САЩ с 67.

 

Втори тур

 

Предизборната кампания за втория тур ще започне веднага след като имената на двамата кандидати бъдат публикувани в Държавен вестник на 27 април. Тя ще приключи в полунощ на 4 май. Времето за гласуване за втория тур е същото като при първия тур. Официалните резултати ще бъдат публикувани от Конституционния съвет в седмицата от 7 до 11 май.

 

Преходен период в управлението

 

Петгодишният мандат на президента изтича официално на 15 май. Ако бъде избран нов президент, датата на церемония по встъпването му в длъжност традиционно се определя по взаимно съгласие между стария и новия президент и може да се състои преди официалния край на мандата на Саркози, ако има неотложни международни задължения като планираната среща на върха на Г-8 на 18 и 19 май.

 

Церемонията по встъпване в длъжност ще бъде предхождана от церемония по предаване на властта, по време на която отиващият си държавен глава ще има среща на четири очи с новоизбрания държавен глава, за да му предаде тайните кодове за френския ядрен арсенал. Новият президент ще назначи "преходен" премиер и кабинет, които да управляват страната, докато бъде избран нов парламент на парламентарните избори на 10 и 17 юни. След това може да бъде избрано ново правителство в зависимост от състава на парламента. Историята показва, че парламентарните избори обикновено се развиват по същия начин като президентските, когато се провеждат по едно и също време.

 

Предишни избори

 

Това са деветите президентски избори във Франция от създаването на Петата Република през 1958 г.

 

1958 - Генерал Шарл дьо Гол е избран чрез непряко гласуване чрез ограничено избирателно право на 80 000 избрани делегати.

 

1965 - На първите президентски избори, проведени чрез всеобщо избирателно право, Дьо Гол е преизбран на втория тур срещу социалиста Франсоа Митеран.

 

1969 - След като Дьо Гол подава оставка, консервативният голист Жорж Помпиду побеждава центриста Ален Поер.

 

1974 - Помпиду умира по време на мандата си, това е единственият подобен случай в историята на Петата република. Десноцентристът Валери Жискар Д`Естен печели победа с най-малката разлика в съвременната история на Франция с 50,81% спрямо 49,19% за Митеран.

 

1981 - Заради разделението между Жискар Д`Естен и бившия му премиер Жак Ширак Митеран побеждава Жискар Д`Естен и печели президентските избори.

 

1988 - Митеран печели убедителна победа срещу консерватора Ширак, който е премиер от 1986 г.

 

1995 - След като побеждава десния си опонент, премиера Едуар Баладюр на първия тур, Ширак печели срещу кандидата на социалистите Лионел Жоспен на втория тур на изборите.

 

2002 - Жоспен, който е премиер от 1997 г., е елиминиран на първия тур и Ширак печели убедително на втория тур срещу кандидата на крайната десница Жан-Мари Льо Пен. Той е президент само пет години, след като мандатът на държавния глава е намален от седем на пет години чрез референдум през 2000 г.

 

2007 - Бившият вътрешен министър на Ширак Никола Саркози, който получава подкрепа и от избирателите на крайната десница печели срещу кандидатката на социалистите Сеголен Роаял.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА