Last news in Fakti

23 Април, 2012 03:56 3 303 0

Всички срещу Саркози на 6 май

  • никола саркози-
  • франция-
  • франсоа оланд-
  • избори-
  • президент
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Действащият президент на Франция Никола Саркози се изправя пред непосилната задача спечели втори мандат на насрочения за 6 май балотаж.

Това е изводът от приключилия в неделя първи тур на вота за държавен глава.

Кандидатът на социалистите

Франсоа Оланд получи около 28,8 %  срещу едва 26,1% за Никола Саркози.

Това сочат официалните данни от екзит-пол проучванията.

На трето място е лидерът на крайнодесния „Национален фронт” Марин льо Пен с близо 19 % подкрепа. Неочаквано кандидатът на крайната левица Жан-Люк Меланшон получава 12%. След него се нареждат центристът Франсоа Байру с 8,8 % и представителката на Зелените Ева Жоли с 2,3 %.

Пръв Меланшон призова симпатизантите и гласувалите за него на 6 май да отидат до урните и да гласуват наказателно срещу Никола Саркози.

Той поиска от 

симпатизантите си да направят всичко, „за да победят Саркози".

Към призива му по-късно се присъедини и Ева Жоли, която също прикани  симпатизантите си да подкрепят Франсоа Оланд. Според нея високия резултат за крайната десница се дължи на факта, че "гласувалите за "Национален фронт" са се подвели от гнева си" към сегашното управление.

От своя страна Марин льо Пен даде ясен сигнал, че няма да подкрепи Саркози.

„Нищо вече няма е същото. Ние разклатихме системата.

Ние заедно взривихме монопола на двете партии, които слугуват на банките, финансите и чуждите интереси”, заяви пред екзалтираните си привърженици Льо Пен. Според в. „Фигаро” именно тя държи ключа не само от Елисейския дворец, но и от следващия парламент.

„Льо Монд” не пропуска да отбележи, че Оланд е спечелил Париж, където преди 5 години безспорен лидер беше Саркози.

Социолозите вече прогнозираха, че ако на балотажа отидат Оланд и Саркози, то действащият държавен глава би загубил изборите.

Влизайки като лидер на финалната права

представителят на социалистите ще събере гласовете на недоволните,

отбелязват френските медии.

На 6 май Оланд може да разчита на подкрепата на 83% от гласувалите за Жан-Люк Меланшон, показва изследване на Europe 1. 31% на подкрепилите Льо Пен също биха гласували за него срещу 48% за Саркози. По неясна е картината при Франсоа Байру, коментира „Пари мач”. 38% от неговите поддръжници биха гласували за действащия президент срещу 32% за Оланд, а 30% „биха отишли за гъби”.

„Французите демонстрираха гражданска съвест и по този начин изиграха всички прогнози на социолозите", заяви пред симпатизантите си президентът Никола Саркози.

Той предложи на Франсоа Оланд три предизборни дебата преди 6 май. Според АП това е

опит на Саркози да се върне в играта след „нокдауна”, в който е в момента.

„Нувел обсерватьор” очаква президентът да мобилизира електората си в дните до балотажа. Изданието отбелязва, че след обръщението си Никола Саркози е слязъл сред своите поддръжници, демонстрирайки воля за борба.

От водещият социологически институт ИПСОС не пропуснаха да отбележат, че за първи път от края на Втората световна война действащият държавен глава не успява да спечи първия тур от вота по преизбирането си. Според тях

на 6 май Оланд би получил 54% срещу едва 46% за Саркози.

Следващите дни ще покажат дали действащият президент е запазил инстикта си за политическо оцеляване, коментират анализатори. Според изследване на в. „Фигаро” на балотажа 44% биха гласували за Оланд срещу 38% за Саркози.

И за френския делови в. „Лез еко” Оланд е големият фаворит на балотажа. Изданието не пропуска да отбележи, че Льо Пен е излязла от сянката на своя баща и уверено води крайната десница. Според изданието посланията на Марин льо Пен ще набират все повече поддръжници след избирателите център-дясно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА