Last news in Fakti

1 Април, 2019 20:50 4 565 19

Брекзит струва на Великобритания по €700 милиона на седмица

  • брекзит-
  • великобритания-
  • ес-
  • референдум-
  • милиони-
  • голдман сакс-
  • икономика

Тежки икономически загуби за Великобритания

Брекзит струва на Великобритания по €700 милиона на седмица - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британската икономика е изгубила 2,5% от брутния си вътрешен продукт спрямо времето преди референдума за излизане от ЕС през 2016 година. Това сочат изчисленията на икономистите от "Голдман Сакс", предаде "Ройтерс".

"Несигурността за бъдещите политически и икономически отношения с Европейския съюз се изразява в истински материални щети за Великобритания", посочват финансовите експерти. Брекзит вече е струвал на страната по 600 милиона паунда (или малко над 700 милиона евро) на седмица от референдума насам. Ако не се постигне споразумение за напускането, от "Голдман Сакс" предричат нови големи загуби, срив на борсовия пазар и на паунда.

Някои европейски страни също ще трябва да се справят с тежки последици при такъв вариант, като при някои от тях БВП може да се свие с 1%. Все още няма яснота по какъв начин Лондон ще се "разведе" с Брюксел. Милиони британци поискаха чрез петиция провеждането на нов референдум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мей би или не би

    36 3 Отговор
    Аве стига с тия британски гейзери, дърпайте им шалтера и кой от къде е !
  • 2 среднощен

    12 2 Отговор
    Свободата е най-ценния дар, който притежаваме след живота! Когато не разбираме, че свободата е и отговорност, въпрос на време е да дойдат до нас изпитанията..! Най-добре е да си научим урока в "свое време"..! Както казва народът: "...Като не ти е дошъл акъла на време - ще ти дойде на "буци".."!!
  • 3 IRISH PATRIOT

    14 0 Отговор
    АЙДЕ ЧАКАМЕ БРАТЯТА ОТ СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ ДА МАХНАТ ГРАНИЦАТА И ДА СЕ ВЪРНАТ КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО!!!!!
  • 4 РЗС

    42 0 Отговор
    До тука са загубили 100 милиарда паунда, а имат да плащат сметката по развода още 30-40 милиарда и да търпят икономически загуби години наред докато си направят нови сделки и намерят пазари, още поне 100 милиарда в следващите 5 години, общо 230-240 милиарда паунда. И всичко тва за да ни изгонят източно европейците, щот сме им подбивали цените на работата. Бе дайте ни по един милион паунда и да си тръгваме от умрелия ви остров доброволно, хем по-бързо, хем по-евтино ще ви излезе.
  • 5 писна ми

    7 0 Отговор
    Малко са!
  • 6 Рее

    6 4 Отговор
    Паунда казвате че пада но защо в последните месеци върви нагоре?

    Коментиран от #11

  • 7 IRISH PATRIOT

    7 1 Отговор
    ДО 4:НАДУШВАШ ЛИ ОБЕДИНЕНА ИРЛАНДИЯ СКОРО!!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Недоволен

    18 1 Отговор
    Парадоксално е как нация с толкова добри университети не успя да прозре опасността и да обясни на възможно най-много английски кретени извън големите градове да проверят какво е това ЕС преди да гласуват.

    Коментиран от #16

  • 9 Брекзит

    15 1 Отговор
    Каквото човек сам си направи и цяло село не може да му направи. Тази българска поговорка сякаш точно за тях е казана

    Коментиран от #14

  • 10 РЗС

    22 1 Отговор

    До коментар #7 от "IRISH PATRIOT":

    Надушвам обединена Ирландия, независима Шотландия и може би Уелс след време. Англия ще си остане сам самичка завалията, това до 5 години. Ако някой знае по-тъпа нация от тия нека сподели, щото аз не знам.
  • 11 РЗС

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Рее":

    защото се заговори за отмяна на брекзит и втори референдум затова. Всяка положителна новина за брекзита покачва стойността на паунда и обратното. Другото е, че на борсите нещо преди да почне да пада зверски, първо се покачва и обратното. Ако излязат без сделка до 3 години с едно евро ще можеш да си купиш 5 паунда.
  • 12 РЗС

    5 5 Отговор
    Между другото целия референдум е по сценарии на някой, който има сметка да раздели кралството, не знам путин ли е, дони ли е или самия ЕС, но някой направи масивна кампания със зрелищни байбойкови обещания преди референдума и през цялото време се говореше за независима великобритания и понеже тия са доста горделиви без особено покритие, наистина повярваха на измишльтините за пълна независимост и невиждан възход. Нека видим кой ще намаже накрая, щото все още не мога да разбера, но най-вероятно играта е измислена от ЕС.

    Коментиран от #13, #19

  • 13 среднощен

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "РЗС":

    "Играта" е измислена най-вече от Франция..! Така мисля. Дори да остане в ЕС, UK от тук насетне никога няма да бъде същото..!! Да не забравяме и Китай - на "парче" по-лесно ще изкупи Европа..!!

    Коментиран от #15

  • 14 Атанас

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Брекзит":

    Това е рискът от референдумите. Една агресивна кампания, тотална манипулация, средно образовани участници и ниска, но достатъчна активност са рецептата . Никой не носи отговорност за взетите решения. Така може да се пробута всичко и да се направят страшни грешки. Дори швейцарците го знаят и не подлагат на референдум въпроси от национално значение. Чешат се с дреболии и незначителни теми от локален характер. И демокрацията има големи недостатъци, но нищо по-добро и проверено до сега не е измислено.
  • 15 РЗС

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "среднощен":

    Възможно е, франсетата искат пазара на англетата и така ще ги изхвърлят от пазарите, доста добре са го измислили да им задигат празните чували до референдума и после майко кво стана та не ядохме и кърпи не дадоха
  • 16 Николай

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Недоволен":

    Университетите нищо не означават. Масовия англичанин е такъв националистически пън, че можеш да си го дялкаш както искаш, стига да му знаеш дамара. Сами си се изработиха. Никаква Франция, никакъв Путин, никакъв ЕС. Те и американците имат една изолационна нишка в народопсихологията. Ламанш при едните и два океана при другите, създават илюзия за откъснатост, самодостатъчност и изключителност. Бившото колониално минало и величие на англичаните също им играе лоша шега. Дано да направят нов референдум. Бързо ще си стъпят на краката. Всичко ще се възстанови в предишните стойности, но не могат да минат без трайни загуби. Англия ни трябва в ЕС. И дано брекзит-а е обица на ухото на всеки, който реши , че в днешния глобализиран и икономичиски обвързан свят може да просперира като вълк единак.
  • 17 Граф Монте Христо

    6 1 Отговор
    Англичаните са ''богати'' и носят на загуби, а и англичанките в България хич не си поплювват с цените на ''услугите''....
  • 18 Зайко Байко многознайко

    4 0 Отговор
    Дядо ми Мъдрият Заек казваше:" Чедо, рано или късно идва Видов ден" Сега да ги ощавят, както те щавеха цял свят на времето! Искам да видя как гущер повръща. Тези са учили само действие събиране в отделенията! Сега ще връщат, но в геометрична прогресия!
  • 19 Антонов

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "РЗС":

    Тя играта е измислена отвъд океана ,от соросоидчетата . Един разиденен свят се управлява по лесно.Те държат малките държави в схватка,но виждат как големите все по често гледат своите икономически интереси и надигат глава в опит примерно да се отменят санкциите спрямо Русия, защото генерират огромни загуби от това,а познайте кой печели от това....
Новини по държави: