Last news in Fakti

4 Април, 2019 14:25 2 408 3

Безвизовите пътувания ще останат и след Брекзит

  • брекзит-
  • визи-
  • ес-
  • пътувания-
  • великобритания-
  • туризъм

ЕС няма да иска визи от британците, но очаква същото в замяна

Гражданите на Обединеното кралство ще могат да влизат в ЕС без визи за кратки периоди след излизане на страната им от ЕС, при условие, че гражданите на ЕС се възползват от същите условия, когато пътуват до Обединеното кралство, съобщи Европейският парламент.

Евродепутатите подкрепиха днес с 502 гласа "за", 81 гласа "против" и 29 гласа "въздържал се проекта за резолюция за освобождаването на гражданите на Обединеното кралство от визови изисквания при влизане в ЕС за кратък престой, след като страната им се оттегли от ЕС. "Запазването на безвизовото пътуване между ЕС и Обединеното кралство е ключова част от подготовката за последствията след Брекзит. На Острова живеят 3,7 млн. европейски граждани, в това число и около 280 000 българи, чиито права трябва да бъдат гарантирани", каза докладчикът Сергей Станишев.

Законодателството ще влезе в сила от деня след оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС. След тази дата притежателите на британско гражданство няма да се нуждаят от виза за престой в ЕС до 90 дни в рамките на 180-дневен период.

Обединеното кралство ще бъде включено в списъка на повече от 60 страни и територии, чиито граждани не се нуждаят от виза, за да влязат в ЕС с цел бизнес, туризъм или за посещение на роднини или приятели. Освобождаването от изискване за визи не се отнася за правото на работа в ЕС.

ЕС ще отмени визовия режим за гражданите на Обединеното кралство едностранно, но на основата на реципрочност, при условие че гражданите на ЕС също се ползват от безвизов достъп при кратки бизнес или туристически пътувания до Обединеното кралство, когато Обединеното кралство се оттегли от ЕС. В случай че Обединеното кралство въведе изискване за притежаване на виза за гражданите на поне една държава членка, "следва да бъде приложен механизмът за реципрочност, предвиден в законодателството на ЕС", гласи текстът. Това може да доведе до повторно въвеждане на визови изисквания за гражданите на Обединеното кралство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП ТВ HD

    7 3 Отговор
    Лоша новина от Европарламена за пакета „Мобилност"- Одобрени на първо четене са и трите промени, на които се противопоставят българските превозвачи! :)
  • 2 Good

    0 0 Отговор
    fars
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: