Last news in Fakti

11 Април, 2019 17:35 5 180 6

Мафията е рак, който контролира цели квартали

  • мафия-
  • ндрангета-
  • рак-
  • квартали-
  • европа-
  • кристиано томаси

Мафията контролира всичко, но това не е здравословен контрол, а рак

Мафията е рак, който контролира цели квартали - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Международните антимафиотски усилия може да се засилили през последните месеци, но италианската организирана престъпност е социален и икономически „рак“, който светът изглежда подценява, смятат експерт, цитиран от AFP.

Най-силният удар за последните месеци бе нанесен пред декември, когато в шест различни държави бяха задържани 90 гангстери от калабрийската мафия "Ндрангета". И докато е добре известно, че сицилианската "Коза Ностра" присъства в Австралия, Канада и САЩ, други мафиотски кланове се глобализират също, като най-предпочитани от тях дестинации са страни от Европейски съюз, предаде БНР.

Трите основни престъпни синдиката - "Коза Ностра", неаполитанската "Камора" и "Ндрангета", са сред „най-застрашителните в Европа“ заради глобалния обсег на техните действия, смята Европол. Тяхната сила е в контрола и в експлоатирането на територия и общност, включително с инсталирането на съюзници на административни позиции, дори далеч от териториите, които контролират.

Италианският експерт Кристиано Томаси заяви за случаи в цели квартали на европейски градове, които са под контрола на организирани престъпни групи. „Защо привидно изглежда, че нищо не се случва в тези райони? Защото мафията контролира всичко, но това не е здравословен контрол, а рак, който се развива. А където има рак, няма живот“, коментира Томаси, полковник от полицията, който работи като анализатор за италианската антимафиотска агенция ДИА. Той и колегите му през последните години са принудени да разширят разследванията си отвъд Германия, Франция и Испания към източноевропейските страни.

Активи на стойност 250 млн. евро бяха конфискувани при скорошна операция в Румъния, където мафията е забила ноктите си във всичко - от строителни компании до стотици апартаменти и дори спа, казва Томаси. Той допълни, че е разкрита и престъпна дейност в Словакия, където "Ндрангета" се опитва да източва еврофондове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шлифера

    31 0 Отговор
    Квартали !?...а тук става въпрос за държава !

    Коментиран от #4, #5

  • 2 гарантирано от ГЕРБ

    30 0 Отговор
    А у нас мафията управлява цяла държава
  • 3 с тъмните очила

    16 0 Отговор
    Става така наречената "демокрация" тук и италианската Мафия праща свой представител тук да види как е почвата тук.Връща се и босовете го питат е как е ? А той-И ние сме Мафия но ония там си имат по голяма от нашата -наричат я МОЙ ЧОВЕК :))))) !
  • 4 Сатаната

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "шлифера":

    Така е, да дойдат, да гледат и да се учат жабетата. Само дето на държава ще сложа кавички.
  • 5 куку руку ку

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "шлифера":

    Взе ми го от клавиатурата...
  • 6 посерко

    10 0 Отговор
    Правителствата са мафиа (тоест рак) която контролира цели държави, даже и континенти.