Last news in Fakti

13 Април, 2019 16:11 25 845 71

Македонците недоволни от термина „български земи“

  • северна македония-
  • българия-
  • македонци-
  • български земи-
  • термин-
  • история

Този термин ще бъде заменен от "територията на днешната българска държава"

Македонците недоволни от термина „български земи“ - 1
Снимка: Shutterstock

Няма да се използва терминът „български земи“ в българските учебници за събития, случили се преди създаването на България, пише македонският вестник Независен“, цитиран от агенция "Фокус".

На двудневната, пета среща на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България, проведена в София в сряда и четвъртък, експертите работиха по бележките в учебниците по история за пети клас в българската образователна система и шести клас в македонската образователна система за периодите на праисторията и античността. След обсъждания и разисквания беше направена първоначална версия на препоръките, която трябваше да бъде представена на двете правителства, за да се подобри съдържанието на учебника.

Академикът Драги Георгиев, който е начело на македонския екип от експерти, каза пред вестника, че очаква препоръките от учебника да бъдат приети на следващото заседание през юни в Скопие. От българската страна бе приета забележката на местните експерти, когато става дума за събития от древността, които са се случили на територията на днешната българска държава, за да не използват термина "български земи", защото на територията на днешна Република България е имало земи, които са принадлежали и на други съседни държави.

"Нашата забележка беше, когато говорим за земи, които сега са извън съвременната българска държава, а се говори за български земи, включително и за територията на нашата страна, че трябва да бъдем внимателни тук. Когато става дума за българските земи, този термин ще бъде заменен от територията на днешната българска държава. До следващата среща през юни ще завършим оригиналната версия, ние от наша страна, те от тяхна страна. Междувременно ще разгледаме тези версии и целта е най-накрая да приемем препоръките от учебниците на следващата среща. Те имат бележка за мисията на апостол Павел в нашите учебници. Те твърдят, че учебниците показват, че мисията на апостол Павел тук е поставила основите на бъдещата македонска църква и има забележка, че няма основание за това, но апостол Павел разпространява християнството тук, без да поставя основите на църквите, които се формират в това пространство ”, каза Георгиев.

И двете страни имат обща бележка за учебниците за по-точно използване на географските карти, т.е. географските карти да са подходящи за периода, в който се отразяват и да не носят никаква сугестия и да не се фокусират върху бъдещи времена. Българските експерти направиха забележка в македонски учебник за карта, показваща цяла географска Македония, на която е написана карта на древна Македония. Според българските експерти, ако става дума за Древна Македония, трябва да се каже кога е датирана картата. От македонска страна забележка е, че има карта на българската държава от девети век и веднага след това в същия контекст е имало карта на Санстефанска България. Това е карта от ранното Средновековие и карта от 19-ти век до нея, която представлява приемственост на това състояние в това пространство. Македонската забележка е, че , когато се говори за определен период и картата трябва да е от този период ”, каза Георгиев.

На втория ден членовете на съвместната комисия са започнали дебат за характера и работата на Гоце Делчев, който е включен в списъка на лицата, които трябва да бъдат обсъдени съвместно. Разговорите ще бъдат възобновени на следващото заседание през юни. Тогава се планира да се работи върху забележките в учебниците за Средновековието.

„Ще обсъдим Св. Св. Кирил и Методий, Св. Наум и Св. Климент, за да видим къде имаме същите позиции и къде се разминаваме. Ще се погрижим някои препоръки да бъдат приведени в съответствие. Св. Кирил и Св. Методий както в техните, така и в нашите учебници са национализирани от съвременния аспект, че са или македонци, или българи. Те смятат, че в нашите учебници ролята на средновековната българска държава в разширяването на мисията и ролята на св. Климент и Св. Наум не достатъчно добре упомената, защото се връщат от Моравия и намират закрила в българската средновековна държава, ”добави Георгиев. Експерти от България и страната имаха забележки относно степента, до която се намират древните племена, траките, бригите, илирите. Стана ясно, че тези граници не са строго определени, за да не се натоварват много учениците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТРОПЧО

    212 13 Отговор
    А БЕ ТЕЯ МАКЕДОНЦИ СЕВЕРНИ КОИ ГИ БРОИ ЗА НЕЩО ТЕ СА БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ И ОЩЕ КАК

    Коментиран от #43

  • 2 Боби

    223 6 Отговор
    И Батман е от Македония.Роден бил в Прилеп.
  • 3 112

    215 8 Отговор
    Голяма грешка е, че ги признахме тея с македонския диалект за самостоятелни. Сега ще присвояват всичко българско за свое, щото гърците им показаха средния пръст
  • 4 Bubbles

    139 9 Отговор
    Ами че те тези са си българска земя какво се пенят?
    И гърците да не се ослушват а да връщат Солун!

    Коментиран от #28, #36, #54

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 До всички дето се дзверят

    12 59 Отговор

    До коментар #5 от "Еl comandante":

    Да но са от "Вардар" Скопие а не от ЦСКА и "Левски". Аре влизайте в пътя и свиквайте.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 темелко

    74 6 Отговор
    Да питат Б.Борисов.Той веднага ще удовлетвори искането на македонците.

    Коментиран от #24

  • 9 До всички дето се дзверят

    7 13 Отговор

    До коментар #7 от "Еl comandante":

    И се буам и дуам.Само кажи кога и къде???

    Коментиран от #11

  • 10 macedonicus

    21 78 Отговор
    Бълг. земи ? В Хиндукуш , Памир , унуйгуски авт. район в КНР , кутргурска авт. област в Афганистан , Р. Татарстан в Руската Федерация , но не и МАКЕДОНИЯ - класическа елинска държава !!!

    Коментиран от #14, #37, #56, #68

  • 11 Еl comandante

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "До всички дето се дзверят":

    Майтап бе уили!!!
  • 12 Ахаха

    66 4 Отговор
    Те шиптароте ще ги оправят
  • 13 Албени

    62 5 Отговор
    Българските учени са е. ....че им обръщат внимание всички Комедонци искат БГ паспорти

    Коментиран от #27

  • 14 любопитен

    103 3 Отговор

    До коментар #10 от "macedonicus":

    Ти като чист македонски елин що шпрехаш на развален български? Правихте се 70 години на сърби, сега колко ще се правите на гърци?

    Коментиран от #41

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Жоро

    41 2 Отговор
    След време само паметниците ще останат там
  • 17 Фен

    78 2 Отговор
    Айде стига с тая гавра с историята ни! На тия тъпаци, албанските джагали ще им видят сметката...
  • 18 Бай този

    18 6 Отговор
    Б -г. СЕ КАНДИДАТИРА ДА ОРГАНИЗИРА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ СЬВМЕСТНО С ДРУГИ БАЛКАНСКИ ДЪРЖАВИ. АКО СЕ КАНДИДАТИРАМЕ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ СВЕТОВНО ПО КОРУПЦИЯ И КРАЖБИ B -G. ЩЕ СПЕЧЕЛИ. ИЗВИНЕТЕ ЧЕ ПУБЛИКУВАМ ПО СТРАНИЧНА ТЕМА, НО ГАДОВЕТЕ НЕ МЕ ПУСКАТ ДА ПИША ПО СЪЩЕСТВО ПОД КОНКРЕТНАТА ПУБЛИКАЦИЯ В ДРУГИЯ САЙТ.
  • 19 не точно

    65 3 Отговор

    До коментар #5 от "Еl comandante":

    Не са на Хан Алцек. Той се е заселил в днешна Италия. В Днешна Македония се е заселил Хан Кубер. И там са си чисти Българи.

    Коментиран от #20, #33

  • 20 Хи их хи

    54 8 Отговор

    До коментар #19 от "не точно":

    Чисти българи, след баня обаче!
  • 21 хитлер

    45 4 Отговор
    Ще искат още много неща защото нашето слънце Б.Б. се одупи и направи всичко каквото краварите му наредиха.Мръсен долен продажник е Б.Б.И Ц.Ц. прави свирчоци на Американците за да не го оставят на прокоратурата да го разсипе и вкара в затвора където му е мястото на Пъпеша грозен гьонсурат.
  • 22 Диамантената ръка

    41 1 Отговор
    Тез докато натаманят кой кой е, то не останаха хора да четат. Целият Балкански полуостров се превърна в ромлянска територия, ама дано всички се изнесат към северна и западна европа, а насам да идват по-бели и да местят заводите тук
  • 23 Диамантената ръка

    31 0 Отговор
    Иначе рано или късно ще дойдат китайците
  • 24 Хайл

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "темелко":

    Той и на тях е готов да клекне
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хайл

    65 2 Отговор
    На територията на България трябва да се върнат така наречената провинция "Северна Македония" Беломорска Тракия и Одринска Тракия
  • 27 Хайл

    33 4 Отговор

    До коментар #13 от "Албени":

    Александър македонски и той е бил с български паспорт ама макетата ги е страх да признаят...старите паспорти,тези зелените на които снимката се закрепяше с 2 железни като пломба имаше графа за народност и там си пишеше "българин/българка,македонец/македонка така че макетата са си югозападни българи
  • 28 Хахоман

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "Bubbles":

    Да пишеш до Гръцкия парламент.Може пък да ти върнат Солун
  • 29 МИЛЕ ПОПЙОРДАНОВ

    23 2 Отговор
    ШО Е МАКЕ СЕ Е Г„„„НА......
  • 30 Йозеф

    23 2 Отговор
    Северно македонците, македонци вече няма.
  • 31 Боко

    37 2 Отговор
    е национален предател. Няма до днес нито един случай в който да е защитил българския национален интерес. С дупене държава не се управлява.
  • 32 Пуста Македония

    42 1 Отговор
    Мале Мале какво доживяхме с тия родоотстъпници спор за историята да водим. Господи прибери си версиите.
  • 33 Мимокмок

    15 2 Отговор

    До коментар #19 от "не точно":

    Иди им го обясни на северните македонци....
  • 34 Въпрос на някого

    10 3 Отговор
    Има ли някой тук, който да е спорил с човек от БЮРМ относно историята? Лично аз не съм, но съм любопитен как един човек от там разсъждава върху нещата. Как гледа върху нещата и.т.н

    Коментиран от #35, #58, #59

  • 35 веселяк

    39 0 Отговор

    До коментар #34 от "Въпрос на някого":

    Влизаш в някой македонски историчарски форум и почваш да четеш за бугарите-татари, Шехерезада и Междузвездни войни, които са водени естествено от Сашко Македонскиот!
  • 36 Голем смях

    18 7 Отговор

    До коментар #4 от "Bubbles":

    Никога през съществуването на държавата България,Солун не е бил в пределите и.Никога не е превземан от българи.Изключвам ВСВ ,когато братска Германия дава Солун под българско управление.

    Коментиран от #45

  • 37 Роко

    29 0 Отговор

    До коментар #10 от "macedonicus":

    Прав си Македония е типична елинска държава с която Северна Македония няма нищо общо.
  • 38 666

    27 0 Отговор
    Египетските пирамиди и те са построени от македонците!!!Тия са по-комплексари и от нас.
  • 39 Ват ен ка

    24 1 Отговор
    До преди малко, бяха мАкедонци, сега са северни мАкедонци, утре ще са 3 в 1.

    Коментиран от #40, #44

  • 40 браво

    27 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ват ен ка":

    Утре ще са североалбански македонци.
  • 41 Иван

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "любопитен":

    Ха Ха Ха .... смаза ги...:))))
  • 42 Сиким

    10 7 Отговор
    За всичко са виновни каракачанов и жамбазки те са чисти македонци и служат на турския тайп ердоган с циганската мъана ще запалят етническа война. и турчина ще седне на гутово е да вие честито новото турско робство с помощта на Каракачанов и жабазина жамбазки и тогава България ще се нарича западна Македония за туй кръстиха Македония на Северна Македония
  • 43 Димитър Кънев

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТРОПЧО":

    Тия от тази измислена държава Северна Македония много на сериозно се взимат.А истинското и име в действителност трябва да и ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ.Ние няма да се разсърдим.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Иди се снимай някъде.

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Голем смях":

    Хи хи

    Коментиран от #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Голем смях

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Иди се снимай някъде.":

    Не се хили неграмотнико,а кажи кога ,че и ние да се посмеем.

    Коментиран от #50

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Разбииш ли ?

    11 1 Отговор
    Македония е Български град ее ко са пенят само?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 VAG

    12 1 Отговор
    Ще дойде ден когато шиптарите ще ги подгонят и ще ни ревът да им помагаме и че са българи!Те го знаят и цял свят знае че са българи,но на големите сили не им отърва от едно време,защото ще голям фактор на Балканите.
  • 52 681 БГ

    14 2 Отговор
    Еййй долни албански северномакета ! Живеете на Българска ЗЕМЯ ! Вашта мама долна незнайна без История !!!!
  • 53 Минаващ от тук

    12 0 Отговор
    Те гърците затова ги кръстиха северна македония. Защото гръцката си остана в Гърция. Границите на древните племена не били точно определени, за да не се натоварвали учениците хахаха. За да можете да ги тълкувате както ви е удобно. Връща се един у дома и вика на жена си: Повече с македонци на шах няма да играя. Като видят, че губят, обявяват царя, който печели за техен. Как не го въртят, ама не могат я създадат тази древна македонска държава бе.
  • 54 Куку

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Bubbles":

    Ние пак ще си върнем Филипополис!
  • 55 гост

    7 0 Отговор
    Като македонците не искат да са българи ще станат албанци, те ги превземат отвътре и без това албанците!!!
  • 56 realist

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "macedonicus":

    Ти прочети някоя книжка, че май си скаран с тях! В древноста са били елински, после славянски, а и тракийски преди това, но когато тук се основава България тези земи са неизменна част от българската територия...
  • 57 Голям праз

    2 0 Отговор
    Препоръчвам да си заврат недоволството някъде.
  • 58 Доста по-адекватно

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Въпрос на някого":

    Разсъждава върху българската история отколкоти българите и е също толкова заблуден за македонската колкото са заблудени и българите относно българската.
  • 59 Бати Злати

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Въпрос на някого":

    Да. Спорил съм много със Северните македоноиди.
    Според тях БУГАРИТЕ са монголо-татари, жолти, црни, со коси очи (дръпнати очи), повече от половината българи сме "одродени мáкедонци" които сме повярвали на"бугарската пропаганда". Ние сме техният "нaјгoлеми душмaни и фaшистички oкупaтoри"

    Коментиран от #60

  • 60 Е и с кое точно

    0 5 Отговор

    До коментар #59 от "Бати Злати":

    Не си съгласен от твърденията им?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Хр. Николов

    8 0 Отговор
    Съгласен съм с това, че най точното име на тази държавици е Югозападна България. Ще допълня само, че за това име наистина са убивани дедите на днешните Свверномакедонци. И това трябва да се запише ясно в тяхната история!
  • 63 МаймуниДолни

    11 1 Отговор
    Тия кой ги кяри за слива ?! Не е врат а шия.. Това са бивши български вземи отнети ни от комунистите и югославия.. А 80% от населението е българско останалото е гръцко, сръбско и албанско.. Те вместо да са ни благодарни за това което правиме за тях и че не проявяваме претенции само ни плюят и крадът история като си я разкрасяват допълнително.. Май забравят, че първо България ги признава през 1991 г. и до ден днешен не са признати от всички.. Забравят, че цялата им военна техника и други неща са им дарени от България и единствени ги пазиме и пращаме военни да им пазят границата от имигранти и друга паплач.. Забравят, че единствено наща църква е признала тяхната като дъщерна на наща.. Забравят, че сме им дали език, история и всичко.. Забравят кой им съдейства да влязът в НАТО и ЕС където не ги искат щот ги смятат за безполезни дори САЩ се бяха изказали, че Македония е прекалено малка и да се подели между България, Гърция и Сърбия.. Забравят дедите и бабите им какви са били, че са българи и те сега са с български паспорти.. Цял свят ги нарича българи и знаят истината само те се отричат.. Забравят, че цар Борис 3 е построил там нас 1000 училища и университети, болници и много други неща и как са ни посрещнали като спасители.. Явно не напразно Македония и Сърбия са с най ниско IQ в европа равняващо се на това в Африканските държави.. Но това се дължи на дългогодишна пропаганда и промиване на мозъци със подмяна на история настройваики хората против България !!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Tomi Tomov

    1 0 Отговор
    На Балканите е така.
  • 66 ДО ВСИЧКИ ТУК,ОГЛЕДАЙТЕ СЕ.....

    6 0 Отговор
    ЩОМ ТЕ СА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ,ТО ТОГАВА НИЕ СМЕ ИЗТОЧНА МАКЕДОНИЯ.ТОВА СЕ ОПИТВАШЕ ДА ОБЯСНИ ПОКОЙНИЯТ БОЖИДАР ДИМИТРОВ НА ТЪПИТЕ ГУМЕНИ ГЛАВИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО,БОЙКО,ЦЕЦКО И Т.Н.АВТОМАТИЧНО ТОВА ДАВА ПОВОД ЗА ПРЕТЕНЦИИ И НА МАКЕДОНИЯ И НА ГЪРЦИЯ КОГАТО СЕ КАСАЕ ЗА ИЗТОЧНА МАКЕДОНИЯ И КАКТО Е ВИДНО ОТ КАРТАТА НА БАЛКАНСКИЯТ П-В.ИМЕННО ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ ОТ 1300 Г.НАСАМ
    ЗАЩО СПАХТЕ И СЛАДКО У ДОМА ПЪРДЯХТЕ,А НЕ ПРОТЕСТИРАХТЕ СРЕЩУ РЕШЕНИЕТО НА БОКО БАРОКО ДА ПОДПИШЕ И СЕ СЪГЛАСИ И ПОДКРЕПИ ДЪРЖАВАТА С НОВО ИМЕ,СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ? НЕ СЪРДЕТЕ СЕ НА НИКОЙ АМИ НА ВАС САМИТЕ ЗА ДЕТО МЪЛЧАХТЕ И СЕ СПОТАЙВАХТЕ,ЗА КОЙ ЛИ ПОРЕДЕН ПЪТ? ПРАВИ СА ХОРАТА,НИЕ ИМ ГО ПРИЗНАХМЕ И УДАРИХМЕ ПАРАФ.ГЪРЦИТЕ ДО БОЙ СТИГНАХА,А БЪЛГАРИТЕ,ПРЪЦАТ,БОБ,ЧУШКИ И ЦЪРВУЛИ.И.И...ЛИ...МИРИЗЛИВИ. НЕКА Е ТАКА........
  • 67 ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ

    6 0 Отговор
    СПЕЧЕЛЕНО ОТ БЪЛГАРСКИЯТ ВОЙНИК ,РАБОТНИК И ТРУДОВ СЕЛЯНИН БЕ ПРОИГРАНО ОТ ПРОСТИ ТИКВИ В НС.
  • 68 моряк

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "macedonicus":

    След няколко години ще се молите да сте Българска държава ама ще е късно,понеже вече ще сте шиптърска защото шиптърите ви превземат
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 пешо

    1 0 Отговор
    Сега Македония и Гърция ще тръгнат срещу България.Сделката е Пиринска Македония.Да му мислят продажниците дето признаха тези келяви македонисти,които се съюзиха с гърците.Ципрас ципурата беше на седмото небе от радост при тръгването си от Скопие.
  • 71 Осъзнат факт

    0 0 Отговор
    Не са попаднали на ПРАВИЛНИЯТ ЧОВЕК !
    Те вероятно знаят България коя е и каква е .
Новини по държави: