21 Април, 2019 06:30 1 645

Ще управлява ли Меркел до 2021?

  • германия-
  • ангела меркел-
  • анегрет крамп-каренбауер

Канцлерът вече се оттегли от лидерския пост в ХДС, но смята да изкара управленския си мандат докрай

Ще управлява ли Меркел до 2021? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ангела Меркел вече се оттегли от лидерския пост в ХДС, но смята да изкара управленския си мандат докрай. Колко още ще управлява тя? Може и да звучи нелогично, но това зависи не от нейната партия, а от ГСДП. Ето защо:

В началото на април Ангела Меркел свали две картини от стената на кабинета си, за да ги изпрати в музей. Двете произведения на художника Емил Нолде са притежание на Фондацията за пруското културно наследство и до септември ще бъдат част от специална изложба, посветена на политическата близост на Емил Нолде с националсоциалистите. По тази причина Ангела Меркел не желае след закриването на изложбата картините да се връщат в канцлерството.

Сбогуването вече започна

След 14-годишно управление Ангела Меркел вече е на финалната права. Тя вече преотстъпи лидерския пост в партията - Анегрет Крамп-Каренбауер е новата председателка на ХДС. Обществена тайна е и фактът, че тя иска да наследи Меркел и на канцлерския пост. Но кога и как да стане това? За това вече се говори усилено в Берлин - особено след като канцлерката почти не се вижда в предизборната кампания на ХДС за евроизборите. Трезво погледнато, както това винаги прави Ангела Меркел, е по-добре старата председателка на партията да не навлиза в орбитата на новата председателка. Меркел освобождава пространство за Анегрет Крамп-Каренбауер, за да може тя да утвърди позицията си и да спечели тежест.

Анегрет Крамп-Каренбауер следва свой собствен път и очевидно иска да промени курса на партията. Не става дума за някакви големи реформи, но от погледа не убягва, че новата председателка на ХДС е за значително по-консервативна политика. Дали по темата за миграцията, хомосексуалните бракове или за европейската интеграция – Крамп-Каренбауер стои на много по-нелиберални позиции от Меркел. А това радва дясното крило в партията и Фридрих Мерц, който също се кандидатира за председателския пост през есента. Днес все по-често го виждаме на страната на своята бивша съперничка – именно с него Крамп-Каренбауер влезе в кампанията за Европейските избори, а не с Меркел. А самият Мерц пък изобщо не крие амбициите си да стане министър в един кабинет на Крамп-Каренбауер.

Социалдемократите не биха подкрепили Крамп-Каренбауер

Официално Ангела Меркел възнамерява да изкара докрай мандата си - сегашният законодателен период приключва през 2021 година. Зад кулисите обаче се прави всичко възможно за осигуряване на възможно най-добрите шансове за наследничката на Меркел. Досега няма случай на персонална рокада на канцлерския пост, пък и в Германия това не е толкова просто, защото канцлерът се избира от Бундестага. Там ХДС/ХСС и ГСДП имат мнозинство, но социалдемократите вече обявиха, че няма да подкрепят Анегрет Крамп-Каренбауер за канцлерка. С това те не искат да дават поводи на Меркел да се оттегля преждевременно, което би осигурило на наследничката ѝ в партията бонус от участието ѝ в управлението.

Така ГСДП обаче би поела риска да се стигне до предсрони избори, което никой в партията на този етап не желае. Защото от месеци социалдемократите не могат да отлепят от дъното - подкрепата за тях се движи около 17 процента - с 3 на сто по-малко, отколкото на последните парламентарни избори през 2017. Според последните анкети, ХДС/ХСС също губят три процента. В такъв случай при едни нови избори широката коалиция няма да има мнозинство в Бундестага.

Анегрет Крамп-Каренбауер може да се опита да изкове коалиция със свободните демократи и Зелените. Такъв вариант съществуваше също и след последните избори, но преговорите тогава се провалиха, след като свободните демократи отказаха участие в управлението. Две години по-късно Зелените изглеждат склонни на същия ход: през 2017 година те взеха по-малко от 9 процента от гласовете, а сега подкрепата за тях е скочила на цели 20 процента.

Решение през декември?

В крайна сметка може би наистина от ГСДП ще зависи колко дълго Меркел ще остане на канцлерския пост. Самата тя продължава да твърди, че е решена да изкара пълния си мандат до 2021 година. Дали обаче тримата партньори в широката коалиция - ХДС, ХСС и ГСДП - ще искат да останат заедно толкова дълго? В коалиционния договор е записано, че по средата на мандата трябва да бъде направена равносметка и да бъде взето решение дали да продължи съвместното им управление.

ГСДП иска да стори това на партийния си конгрес през декември. Какви ще бъдат настроенията там ще зависи много и от изборните резултати през тази година: на 26 май ще се гласува не само за нов ЕП, но и за Ландтаг в Бремен. За местни парламенти или общински съвети ще се гласува и в още 9 федерални провинции.

И все пак нови картини на стената?

Едно повторно лошо представяне на социалдемократите на тези избори би наляло вода в мелницата за онези в партията, които винаги са били против участие в широка коалиция с ХДС/ХСС. А те не са никак малко. И ако на конгреса през декември те успеят да се наложат за излизане от управлението, тогава ГСДП ще излезе в опозиция. А това би бил и краят на управлението на Ангела Меркел.

Теоретично тя би могла да се опита да направи коалиция със свободните демократи и Зелените, но това е малко вероятно. Тогава ще удари часът на Анегрет Крамп-Каренбауер, която - с или без нови избори - ще смени Меркел на канцлерския пост още догодина. И тогава може би все пак на стената зад нея ще се появят нови картини?



Свързани новини


Новини по държави: