23 Април, 2019 14:41 1 853 15

Атентатите в Шри Ланка били отмъщение за Нова Зеландия

  • шри ланка-
  • нова зеландия-
  • отмъщение-
  • убити-
  • ислямска държава

"Ислямска държава" пое отговорност за атаките

Атентатите в Шри Ланка били отмъщение за Нова Зеландия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Първите данни от разследването на атентатите, отнели живота на повече от 300 души в Шри Ланка, особено в църквите, показват, че те са били извършени като отмъщение за масовото убийство в джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия. Това заяви пред парламента заместник-министър на отбраната, цитиран от AFP. Междувременно джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атаките.

"Първоначалните разследвания разкриха, че случилото се в Шри Ланка е било извършено като отмъщение за нападението срещу мюсюлманите в Крайстчърч", заяви Руван Виджевардене във връзка с нападението на 15 март, отнело живота на 50 души в две джамии във втория по големина град в Нова Зеландия. Министър Виджевардене каза, че броят на загиналите при терористичните нападения на 21 април е нараснал на 321 души, предаде ТАСС. 521 души са били ранени.

В предупреждение, изпратено на 11 април до агенциите за сигурност на Шри Ланка, се е посочвало, че местна групировка планира самоубийствени терористични атаки срещу църкви в островната държава, предаде AP. Приялал Дисанаяка - зам.-началник на полицията, е подписал писмо до директорите на 4 национални агенции за сигурност. Той е поискал четиримата директори "да обърнат допълнително внимание" на районите, за които отговарят, и на известни личности, които се намират там.

Разузнавателният доклад, прикрепен към писмото, посочва, че групировката Нешънъл Таухид Джамаат е взела на прицел "някои важни църкви" за самоубийствени атентати, планирани да бъдат извършени "скоро". В доклада се изброяват имената на шестима души, които вероятно са щели да бъдат замесени в тях. Министърът на здравеопазването на Шри Ланка вчера държеше копие от доклада докато преразказваше съдържанието му, което повдигна въпроси как полицията е действала превантивно, за да предпази обществеността от нападенията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    4 37 Отговор
    Не подкрепям избиването на хора, но християните " да видят - хубаво ли е" когато се радваха за умрелите мюсюлмани, сега е обратното. Мюсюлманите бяха около 50, християните са около 300! Айде, пак нападакте мюсюлмани!

    Коментиран от #3, #5, #8

  • 2 JESUS

    26 1 Отговор
    Чалмите,всякакви резаци,африкански банани-вън от Европа!Светът ги прибира,а те с.рат отгоре му.Това не са хора,те мразят всички немюсюлмани.Нямат работа при нас.Да ходят да събират пясък за пустините,чаршафи!
  • 3 123

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    И кой видя да се радва за случилото се в Нова Зеландия?Стрелеца е действал сам, и не е добре с главата.А атентатите в Шри Ланка са извършени от терористична организация, и са избити хора нямащи нищо общо с това случило се в Christchurch.Правиш ли разлика м-ду двете събития катил такъв?
  • 4 Престъпление и наказание

    11 3 Отговор
    Смърт на ислямските фашисти! Бесилка за техния световен лидер Ердоган !!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 стоян

    11 1 Отговор
    Сигурно ви е известно че на семействата на тия самовзривилите се ислямски луди талибани са им обещали предварително помощ от голяма сума пари за награда-те затова се самовзривяват-за пари
  • 7 Пешо

    13 4 Отговор
    Ислямска държава ли - значи пак ЦРУ! Говедата са най-противната държава.
  • 8 Рашка с чашка

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    Сега някакво съсрезание по брой жертви ли ти се привидя? Защото Брейвик, пак сам като онзи в Нова Зеландия, уби 77 души. Ако тръгнат нещата по този начин, къде ще му излезе края.
  • 9 Шри Ланка

    15 0 Отговор
    Глупости!
    Наглите мюсюлмани постоянно извършват атентати и без причина.
    Видели са пробив в сигурността на една спокойна туристическа будистка предимно страна като Шри Ланка и са решили че могат пак да си покажат лайнян*то уродливо лице,да разбере отново света че мюслите денонощно мислят как да навредят на другите.
    Да не би атаките в Нова Зеландия да бяха по времето на Рамадан?
  • 10 JPower

    10 0 Отговор
    Когато мюсюлманите избиват християни, им викат джихадисти, терористи или че се е радикализирали, най-често в затвора след поредното престъпление. Когато, обикновен християнин , без присъди,на който му е писнало ,утрепе мюсюлмани...ейййй, всичко правят за да го изкарат луд, щото туй да защитаваш родината не е нормално!!!! С мюмюнките никой не може да съжителства, това ние на балканския полуостров го знаем от опит!! В Япония мюсюлманството е забранено със закон, забранено е посещения на мюсюлмани в Япония...Те, японците да не са тъпи??!!!

    Коментиран от #11, #13, #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ivan4o

    0 4 Отговор
    Тва е пропаганда! 3 дена никой не пое отговорност, вчера уж беха некви други, днес ислямска държава. Го преписаха на ислямска държава! Нямат нищо . Цялата работа е заради Китай! Китай държи цялата шри ланка, сеа превзима и към другите острови. Амитата ингилизите пхахах
  • 13 Хахаха, амебо

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "JPower":

    Посещавал съм три пъти Япония и дори и в джамия съм бил

    Коментиран от #14

  • 14 JPower

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха, амебо":

    Амбреажче, посещавал си Япония накурамиянко!!! Ако си бил там, е било с български паспорт, я опитай с турски,че да видиш!!! Връщай паспорта бе лъжец..
  • 15 Orthodox

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "JPower":

    Много пъти съм го казвал/писал, ще го напиша и сега - масова заблуда у нас е, че ислямът в Япония е забранен. НЕ Е ТАКА. Официална забрана на държавно ниво няма. Просто тази религия е много слабо популярна там и затова мюсюлмани почти няма. Все пак в някои от големите градове има действащи джамии, доста впечатляващи като архитектура, което би било абсурд за една нелегална религия. Всеки може да се убеди, като потърси в Google в режим на търсене на изображения с думите "mosques in Japan"("джамии в Япония").