Last news in Fakti

22 Април, 2019 07:40 4 726 25

Светът е в шок! Броят на жертвите в Шри Ланка расте

  • маитхрипала сирисена-
  • шри ланка-
  • атентат-
  • коломбо

Тринадесет души са арестувани във връзка с кървавите атентати

Светът е в шок! Броят на жертвите в Шри Ланка расте - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Броят на загиналите при вчерашните нападения срещу църкви и хотели в Шри Ланка нарасна на 290, а над 500 са ранените, съобщиха световните агенции, като се позоваха на местната полиция.

Правителствен източник заяви, че президентът Маитхрипала Сирисена, който се намираше в чужбина, когато бяха извършени атентатите, е свикал за днес среща на Съвета за национална сигурност. В нея ще участва и премиерът Ранил Викремесинге.

Според последни данни полицията е арестувала най-малко 24 души във връзка със серията от експлозии. Всичките задържани са местни граждани и сега са разпитвани.

Тази сутрин в Шри Ланка бе отменен комендантският час, наложен след нападенията, но училищата и университетите ще останат затворени. Борсите също няма да работят до второ нареждане.

Според нови доказателства три от атаките са били извършени от атентатори камикадзе. Властите вече са локализирали микробус, с който се предполага, че са се придвижвали нападателите. Открита е и къщата, в която са пребивавали те. Тя се намира в покрайнините на столицата Коломбо.

Късно вечерта импровизирано взривно устройство беше намерено и близо до летището на града и беше обезвредено, съобщи говорител на военновъздушните сили на Шри Ланка.

Засега никой не е поел отговорност за атентатите, извършени на католическото Възкресение Христово. Взривовете разтърсиха църквата Свети Антоний в квартала Кочикада в Коломбо, църквата Свети Себастиян в град Негомбо и още една църква в град Батикалоа. По същото време станаха експлозии и в хотелите Шангри-ла, Синамон Гранд и Кингсбъри в Коломбо. Взрив имаше и в столичния зоопарк и в квартала Дематагода.

Най-малко 35 чужденци са сред жертвите. 19 чужденци остават в болници. Сред жертвите има граждани на Япония, Китай, Индия, Португалия, Великобритания. Има и няколко загинали граждани на САЩ.

Лидери от цял свят осъдиха нападенията. В знак на съпричастност Айфеловата кула в Париж тази нощ беше осветена със светлините на националния флаг на Шри Ланка, предаде Франс прес.
Властите на Шри Ланка проучват дали няма пропуски, допуснати от разузнаването. Двама министри вече намекнаха подобно нещо.

Светът е в шок! Броят на жертвите в Шри Ланка расте

Министърът на телекомуникациите Харин Фернандо каза, че някои представители на разузнаването са били наясно, че подобни нападения можело да се случат. Министърът за националната интеграция Мано Ганешан също каза, че служители по сигурността в неговото ведомство са били предупредени за възможни самоубийствени атентати срещу политици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сега какво?

    3 25 Отговор
    Да обявят война на Шри лай.ка. Защото там се вижда че е пълно с лай.ари. Една атомна бомба им стига. САЩ да пусне една за загиналите и граждани , Япония да пусне по една за загиналите граждани , Китай да пусне по една за загиналите граждани , Индия да пусне по една за загиналите граждани , Португалия да пусне по една за загиналите граждани , Великобритания да пусне по една за загиналите граждани. И така нещата се оправят.

    Коментиран от #10, #14

  • 8 цигането от София

    26 8 Отговор
    Америка въведе демокрация в близкия изток, сега иска да въведе и в Шри Ланка
  • 9 Простак

    29 7 Отговор
    почти във всички бедни държави ,Американците създават хаус и безредие
  • 10 А стига бе

    26 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сега какво?":

    Ти много лесно ги раздаваш тия атомни бомби бе...боже колко пьрвичен и елементарен народ се е навьдил напоследьк
  • 11 Сельо от Приванса

    15 2 Отговор
    Е па аз що не одим до чужбина да не ме взриви некой и до София ходим редко че там бият всичко що е родом след околовръсното! Тука на къро ми е най свободно
  • 12 Националист

    22 2 Отговор
    Не искам да наранявам чувствата на никого, но истината трябва да се каже, защото все още има Християни, които нищо не знаят за Мохамед.
    Не се чудете на мюсюлманите, техния пророк и духовен учител Мухамад се е оженил за 6г. Айше и на 9г. тя се премества при него да живее. Водил е войни, наредил е поне едно убийство на един поет, който писал поеми срещу него и т.н. и т.н. От педофил, изнасилвач, убиец и военен престъпник приет за пророк и перфектен мъж модел за следване какво очаквате от последователите му? Зачитане на права на деца и жени?
    Исляма трябва да се забрани като сектантска религия застрашаваща здравето и правата на деца и жени. Исляма не е основан на Божия закон на "Обичайте се един друг". Мухамад и той обича, но така както вълка обича агнето.

    Коментиран от #21

  • 13 Националист

    21 2 Отговор
    Самия Мохамад пророка на Исляма е тероризал села с военните си набези. Отговорен е за екзекутирането на над 600 пленници от селото Курейза, когато го превзема. Нищо ново от Исляма. Неща, които и Турците са вършили над наши Български села.
    Исляма трябва да се забрани! Самото му съществуване е потенциално гнездо на тероризъм.

    Коментиран от #23

  • 14 Бачо Киро

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сега какво?":

    Че то ако беше така САЩ трябваше да отнася по няколко атомни бомби през ден...
    Иначе какво се чудят дали имало пропуски в разузнаването? Има почти 300 жертви и над 500 ранени от една камара взривове... Ако по това не личи, че има пропуски, то тогава какво трябва да стане...
  • 15 774

    5 2 Отговор
    Е защо толкова аларма. Сигурно някой си е хвърлил цигарата или е станало късо съединение както в Нотр Дам и още 5-6 други църкви, нали така?
  • 16 Fake

    14 0 Отговор
    Хайде сега да видим , колко мюсюлмани ще почнат да правят бдения и ще сложат кръстове в знак на съпричастност . Защото в Нова Зеландия разни много състрадатели Християни слагаха бурки и много тъжаха .

    Коментиран от #17, #22

  • 17 1122

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Fake":

    Ударите десятка та. Много точно.
  • 18 Аз па не съм у

    1 0 Отговор
    Потрес 😂😂😂
  • 19 112

    7 0 Отговор
    Шри Ланка да покани иранските спец-служби.Като имаше атентати в Иран,тяхното ЦРУ затвори веднага границите и за нула време изловиха атентаторите от ИД.След кратък процес първите 9 бяха веднага публично обесени,а останалите 3 -ма участвали изчакаха бесилката 3 м,заради някакви формалности забавящи делото.Не съм чул оттогава за терористи в Иран
  • 20 Спиро

    4 2 Отговор
    Шри Ланка не е ли родината на нашите лилави братчеди?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 А ти запали ли свещ

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Fake":

    И отиде ли на бдение за загиналите в Шри Ланка?
  • 23 Български села

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Националист":

    Които са си съществували докато има турци и които изчезнаха и обезлюдиха когато си отидоха. Дори и с едната гънка можеш да направиш разликата...
  • 24 Вече и в Шри ланка

    1 2 Отговор
    Се усетиха и шриланкийските тамили за освобождение на Тамил Илам които нямат нищо общо с исляма започнаха да гонят и изтребват поклонниците на култа към незаконнородения.
  • 25 Националист

    1 0 Отговор
    Отново за тези, които не са чели този пост. Няколко въпроса до всички мюсюлмани. Ако сложите минус, моля отговорете защо поне на един от въпросите. Използвайте здрав разум. 1. Нужно ли беше на Мохамед да се жени за 6г. Айше? 2. Наистина ли беше нужно да се жени за жената на доведения си син? 3. Наистина ли бе нужно да нареди убийството на поет, който е писал поеми срещу него? 4. Трябваше ли да води войни в продължение на 10г., в които вероятно и той сам е убивал хора? 5. Защо Мохамед никога не е положил усилия да научи азбуката? 6. Изброените неща това ли са, които перфектните хора правят? (Мюсюлманите считат, че Мохамед е перфектния човек.) 7. Мохамед наистина ли е "пример" за всички нас да следваме? 8. Корана зове за насилие, война или джихад в над 160 стиха. Това ли съветват истинските духовни учители техните последователи да правят?