27 Април, 2019 18:52 10 494 63

Война на нерви между САЩ и Турция

  • турция-
  • сащ-
  • назми мете джантюрк

Анкара повдигна обвинения в тероризъм на трети служител на американско консулство в страната

Война на нерви между САЩ и Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Турция е повдигнала обвинения в тероризъм на трети служител на американско консулство в страната, както и на неговата съпруга и дъщеря му. Това съобщава Ройтерс, която разполага с копие на обвинителния акт, като отбелязва, че това обвинение може допълнително да обтегне отношенията между Анкара и Вашингтон.

Назми Мете Джантюрк, който е служител по сигурността в американското консулство в Истанбул, съпругата му и дъщеря му са обвинени във връзки с мрежата на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за осуетения преврат през 2016 г.

Турски прокурор е поискал присъди затвор за тримата по обвинение в членство във въоръжена терористична група, се казва в обвинителния акт, който е бил изготвен на 8 март, но не е бил оповестен публично.

Според обвинението Джантюрк е поддържал контакт с десетки лица, разследвани като членове на мрежата на Гюлен, и "има доказателства, че заподозреният е действал в съответствие с инструкциите на терористичната организация".

Говорител на истанбулската прокуратура не е отговорил на молбата на Ройтерс за коментар. Адвокат на Джантюрк е отказал коментар. Американското консулство в Истанбул е изпратило въпросите към Вашингтон.

Говорителка на Държавния департамент заяви, че Вашингтон не е видял достоверни доказателства за участие на Джантюрк в някаква нелегална дейност. Според говорителката по време на 30-годишната си кариера Джантюрк е имал много контакти с представители на турското правителство и на силите за сигурност заради работата си. Тя призова за своевременно, прозрачно и справедливо разрешаване на случая.

Говорителката на Държавния департамент каза, че САЩ са имали контакт с Турция по случая на Джантюрк. "Ние изразихме нашите опасения пред турското правителство няколко пъти и на най-високо равнище, публично и при лични разговори".

Джантюрк е бил разпитан от истанбулската полиция през януари 2018 г. и впоследствие поставен под домашен арест, според обвинителния акт. Първото му съдебно изслушване е насрочено за 25 юни.
Други двама служители на американското консулство, също турски граждани, бяха арестувани през 2017 г. по обвинения в тероризъм и шпионаж. Тези арести накараха Вашингтон да преустанови временно издаването на неимиграционни визи за турски граждани в дипломатическите мисии в Турция, а Анкара отговори с реципрочна мярка.

На 28 март турски съд постанови, че един от тях - Метин Топуз, който е работил като преводач и сътрудник на американската Служба за борба с наркотиците (ДЕА), трябва да остане в затвора до възобновяването на съдебния процес срещу него на 15 май. Ако бъде намерен за виновен, Топуз може да получи доживотна присъда.

Другият служител на американското консулство - Хамза Улучай, работил като преводач в американското консулство в град Адана, бе осъден на четири години и половина затвор по обвинения в тероризъм. Той бе освободен през януари, с ограничения за пътуване, след почти две години в ареста.

Топуз отрича обвиненията във връзки с Гюлен, както и Улучай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    84 24 Отговор
    Дащ ги е яд, че изпускат голяма сила като Турция, особено във военен план. Русия дава много на Турция, докато Дащ си гледат само интереса. Дано Турция купи руски изтребители!

    Коментиран от #18

  • 2 Николов

    113 25 Отговор
    Турция доказва на света, че Сащ не са господари на цялата земя! Браво на Турция!

    Коментиран от #4, #9

  • 3 Анти седераст

    84 17 Отговор
    Турците не са седерасти като нас.

    Коментиран от #63

  • 4 ФАЩ

    61 14 Отговор

    До коментар #2 от "Николов":

    не били господари, а били говедари.

    Коментиран от #22

  • 5 Гост

    65 15 Отговор
    Ха ха ха. Гаджалите яко нареждат краварите, а о ия не могат да повярват, че вече кой ги фане им дава да барат меча.
  • 6 Иво

    83 16 Отговор
    Много ме кефят турците, излагат Сащ и показват на Сащ мръсните ризи хаха да можехме да си отстояване правата както го прави Турция...
  • 7 Турция

    81 14 Отговор
    постоянно показва как се защитава и отстоява национален интерес, а при нашите управляващи е на мода да ни предават и да са вечно надупени. Това е истината.

    Коментиран от #8

  • 8 12345

    39 39 Отговор

    До коментар #7 от "Турция":

    Да живее Велика Турция! 🇹🇷

    Коментиран от #10

  • 9 Антикомунисt 1

    28 50 Отговор

    До коментар #2 от "Николов":

    Как го доказа? Със сриване на икономиката, лирата и с един сатрап начело, нали? Хората забравят бързо, онова, което не искат да помнят, но и Садам и Кадафи се заканваха на САЩ, а още съжаляват, сигурно

    Коментиран от #17, #52

  • 10 Консерватор

    33 45 Отговор

    До коментар #8 от "12345":

    Какво и е велико? Ако не беше САЩ и НАТО Турция щеше да е затънтен диарбекир, а може бързо и да стане. Лошото на диктаторите е, че те мислят единствено за себе си и възприемат държавата като тяхна собственост.

    Коментиран от #12, #15, #53

  • 11 Тръмп

    23 31 Отговор
    Пуйката е велика само печена на атомен огън!!!:):):)

    Коментиран от #59

  • 12 12345

    64 20 Отговор

    До коментар #10 от "Консерватор":

    Този така нарачен "диктатор" мисли за народа и държавата си в пъти повече от колкото нашите 240 депутати заедни мислят за България. Турция когато е в криза отваря най - голямото летище на света, огромнни джамии, огромни мостове и мн други. Турция почна да тества собсвени ракети, дронове, хиликоптери, картери, танкове, даже си правят и собсвен самолетоносач! България е последната държава ба света, която може да изказва мнение за Турция.

    Коментиран от #47

  • 13 гост

    42 9 Отговор
    Сега да видим кво ще направи Тръмп! Най вероятно НИЩО!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Hяма дъно

    25 15 Отговор
    Незначителна новина. Ердоган често открива врагове, терористи и предатели в американците, армията и другите партии. Първата новина днес в Турция е, че той ги е намерил в собствената си партия, в цяла Турция, че те са виновни за загубата на изборите и че скоро започват арести. Наистина няма дъно за тази загубена страна.

    Коментиран от #27

  • 17 Хахаха

    35 12 Отговор

    До коментар #9 от "Антикомунисt 1":

    Каруцари които дори и един гвоздей не могат да произведат да се изказват за икономиката на Турция е нелепо. Гледайте си каручките и гъдулки те и дърпайте сополя
  • 18 Димитърд

    13 40 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    И кое е това много което е дала Русия на Турция? Над 85% от турската икономика е зависима от САЩ и останалия свободен свят. Рано или късно Ердоган ще хапне руското дръвце и тогава ще скуимти ама яко. Кой се е хванал с Русия хаир не е видял. Къде е стъпил руският самогон ботуш трева не никне. Стара българска поговорка.

    Коментиран от #60

  • 19 Yavuz

    47 17 Отговор
    Фетулах Гюлен - 40 годишен труд на ЦРУ отиде на празно.САЩ бавно но сигурно угасват,за разлика Турция има доста бляскаво бъдеще.

    Коментиран от #20, #30, #33

  • 20 Бляскаво бъдеще

    20 29 Отговор

    До коментар #19 от "Yavuz":

    Бляскаво с Кюрдистан и лира в канала а бай Мюмюн на опашка за лук.

    Коментиран от #21, #24, #55

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Jonathan

    13 19 Отговор

    До коментар #4 от "ФАЩ":

    Ко каза ко хахахаха лирата и рублата са по-евтини от тоалетна хартия.

    Коментиран от #23

  • 23 999

    34 11 Отговор

    До коментар #22 от "Jonathan":

    Лева като е стабилен защо тъните в мизерия и беднотия? България е първа по бедност и корупция в Европа? Защо?
  • 24 Нещастието да си турчин

    15 25 Отговор

    До коментар #20 от "Бляскаво бъдеще":

    Ердоган направи турците по-бедни и по-мизерни и от албанците. Нито те не чакат безкрайни часове на опашки за хранителна помощ.

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Турция

    27 15 Отговор

    До коментар #24 от "Нещастието да си турчин":

    Го каза гладният българин, който държавата миюу е най - бедната и корумпирана държава в Европа. Даже и беженците не искат в България...

    Коментиран от #34, #38

  • 26 999

    28 13 Отговор

    До коментар #24 от "Нещастието да си турчин":

    Турската икономика е петнадесетата най-голяма в света по паритет на покупателната способност седемнадесетата най-голяма в света по номинална стойност на БВП.
    Къде е българската?

    Коментиран от #31

  • 27 Член на партията Ердоган

    14 10 Отговор

    До коментар #16 от "Hяма дъно":

    Нашата партия е пълна със змии, хора на американците, кюрдите и Гюлен. Всички подозираме всички. Дори лидерът. Ситуацията е много лоша. Изборите са изгубени, чушките са се повишили. Някой е виновен. Ще го намерим и ще го убием. Дори ако той е лидерът ...

    Коментиран от #37

  • 28 Националист

    23 9 Отговор
    Някои в уса правят опити да извиват ръцете на Турция чрез Кюрдите в Сирия. Зад завесата се крие една малка държава поставила се над международните закони и която диктува на Вашингтон международната й политика.
  • 29 Yavuz

    31 11 Отговор
    САЩ десетилетия наред спонсорираше ПКК и в същото време ухилено се правеше на натовски съюзник,но с идването на Ердоган театърът приключи,усмивките им замръзнаха.
  • 30 Мнение

    23 19 Отговор

    До коментар #19 от "Yavuz":

    Няма какво да се лъжем, турсия дръпна напред единствено благодарение на западните сили. Без тях щеше да е една талибанска, изостанала държава.

    Коментиран от #32, #35, #44

  • 31 Нещастието да си турчин

    16 11 Отговор

    До коментар #26 от "999":

    Ти изобщо не говори. Ти живееш в България, не гладуваш, нека гладните и жалките си сънародници, живеещи в Турция, говорят.

    Коментиран от #36

  • 32 Храни куче да те лае

    14 9 Отговор

    До коментар #30 от "Мнение":

    Тази проста истина ги прави неблагодарни кучета.
  • 33 гост

    14 17 Отговор

    До коментар #19 от "Yavuz":

    В Турция всичко е джак-джек...ти ,като си турчин знаеш ли какво означава ''джак-джек''..я ни просветли ''турчино'' да те видим колко си турчин...а бъдещето е мнооого бляскаво...даааа...така мислят и от ПКК....дааааа...що не казваш онзи ден колко ''командоси'' опукаха отново кюрдите...и какво се случи на погребението на един от тях в предградието Чабук на Анкара ..това е светлото бъдеще на тртртртр ,скаридо...ай бегай да садиш лук ,че да има ко да ручат циглетата..
  • 34 Дело Ердоган

    9 7 Отговор

    До коментар #25 от "Турция":

    Докато те са луди за Турция ... Скоро ставаш Сомалия.
  • 35 Yavuz

    23 9 Отговор

    До коментар #30 от "Мнение":

    Ако със Запада се дърпаше напреде сега и България и Гърция щяха да са на по добро ниво.Когато си длъжник на лихвар не можеш да дърпаш напреде.Турция дръпна след като се откопчи от лапите на западния лихвар.В момента Турция не дължи пари на МВФ(IMF),частният сектор може да дължи.

    Коментиран от #39, #40

  • 36 999

    18 16 Отговор

    До коментар #31 от "Нещастието да си турчин":

    Пи твоята изостанала логика 82 милионна Турция гладуват няма какво да ядат, но същото време отварят най - голямото летище на света, е същото време правят нови изпитания на собствен щи оръжия, който България няма да види никога..

    Коментиран от #46

  • 37 безпартиен бижи глупак

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Член на партията Ердоган":

    У вас как у нас. Всеки се коалира за кокал... А, стенограма дошла.
    Трънп:- Ердоган, Сс400 къш! Ердо- Тръмпи, няма къш, явъш. Дай Пейтриът и Фи35 и лири дръж!
  • 38 Гост

    15 6 Отговор

    До коментар #25 от "Турция":

    А ти, сигурно си изял тонове свинско, на кренвирши и салами в България. Но сега се правиш на голям турчин. Такива много сме ги виждали.
  • 39 гост

    10 13 Отговор

    До коментар #35 от "Yavuz":

    ..ама си личи отдалече колко си проста скарида ....турски феномен--МВФ финансирал частния сектор....ХАХАХАХАХАХАХХААХАХА...ма що сте толкова прости скариди бе ,аланкоолу...а защо турските ДЦК от десетки години са класифицрани като 'junk'' и всеки си трие задните части с тях..виж сега,не е лошо да имаш мнение ,както и да го изказваш,ама ,братле,в почивките когато ''кОпаш''лука попрочитай по някое книжле ...поне за обща култура...че ставаш за смях с такива изказвания...там ,на село може и да си вървежен с тия глупости,ама тука сам ставаш за смях и подигравки...

    Коментиран от #50

  • 40 Да ама НЕ

    11 8 Отговор

    До коментар #35 от "Yavuz":

    Това са Ердоганомиката. Няма разлика между частния и публичния дълг за една страна. Дълговете се третират еднакво. Гражданите на страната поемат тежестта. Финансовото положение на вашата страна е много лошо. Това вече е ясно. Висока инфлация, висока безработица, особено сред младите хора, лошо хранене на бедните, спад в строителния сектор, намаляване на покупателната способност, фалити, признаците са много. Предстоят много трудни години. Както беше за гърците.

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Да ама НЕ

    8 3 Отговор

    До коментар #40 от "Да ама НЕ":

    Ситуацията е много лоша и ще стане много по-лоша, преди да започне да се нормализира. Няма друг начин. Хората ще страдат много. Ако приложите скоро необходимите мерки, защото иначе ...всичко... може да стане.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 По темата

    9 7 Отговор

    До коментар #30 от "Мнение":

    Турците не са разбрали нещо. По-големи и по-силни държави от тяхната, има много по света. Икономически и военно. Китай, Русия, Индия, Бразилия и т.н. Това не означава, че техните граждани живеят по-добре от гражданите на Западa. Бедни са, проблеми имат. Няма величие в това. А турците напускат Запада за бъдеще като тяхното, защото някои, заради личния си интерес, ги убедиха, че така ще бъде по-добре. И те им повярваха. Много наивно от тяхната страна..
  • 45 Кьрджали

    13 9 Отговор

    До коментар #41 от "KARDJALISTAN":

    Абе пьпеш зализан каква велика турция бьлнуваш. Един долар се обменя за 6 тур лири.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 54321

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "12345":

    Много е добре че показва зъби на САЩ.
    Важните въпроси обаче са
    Как може в 21 век 100хил. Души да бъдат вкарани в затвор без съд?
    Какво ше стане с Турция, ако се разберат САЩ и Русия?
    Дано всичко се размине нормално, но Турция се заиграва на много фронтове, а ако се разберат големите направо ше я разпердушена. (което за нас не е добре въобще)
    От къде идват парите в Турция?
  • 48 F16

    2 12 Отговор
    Свине руски, ще лижете натовски ботуши до припадък.

    Коментиран от #61

  • 49 Русофобските свине

    7 3 Отговор
    Русофобските свине пак се разгрухтяха.
  • 50 Yavuz

    11 6 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Личи си кой е скарида ,дори и българския не го владееш както трябва,но важното е нещо антитурско да изръсиш.Турция си защитава интересите пред най силните държави в света и е нормално Ганьовци като тебе да усещат дискомфорт.
  • 51 Ганя

    13 3 Отговор
    Стига гледахте Турция, те минимално усещат кризата, гледайте нашата купа - апартаменти, къщи за гости за властта без пари, а за народа поскъпване на ток, парно, горива, храни, лекарства, Ердоган е там за народа си, а нашите кви ги вършат? Само свои интереси апартаменти , къщи за гости, коли по поръчка, Ганя тръгнал да говори за турците, Бойко 40лв за Великден, Ердоган 1000 лири за байрама , това сравнение ви стига , кой за кого мисли, айде Ганьовци, за корупция няма да говорим, че хептен ще са изложим.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Alipi

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "Бляскаво бъдеще":

    Ne misli za kurdistan misli da ne stane polovin BG avtonomna turska rpublika sas stolica varna.pomisli po tozi vapros

    Коментиран от #56, #57

  • 56 ГулДан

    0 10 Отговор

    До коментар #55 от "Alipi":

    Помаците пак се размечтаха .... помаците и русофилите са лика прилика, трябва да им създадем държава на изкуствен остров по средата на Черно Море, русофилският квартал ще е северната част, а помашкия в южната.

    Коментиран от #58

  • 57 Борис

    3 2 Отговор

    До коментар #55 от "Alipi":

    Диваците си остават диваци. Пак за кръв и зверства мечтаят. Живеете си като надути гайди в България, и да убиват им се приискало. Този път за вас ще стане много лошо. Никой не ви спира да пробвате. Ще ви развалим рахатлъка веднъж завинаги.
  • 58 Помак

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "ГулДан":

    Ти гледай тебе си ,да не ти сменят държавната администрация с друга ,че и без това никъв чеп не върши ,наближава времето май пак да те обърнем тъй както си наведен ,нали си свикнал с болката и кефа
  • 59 Перукооо...

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тръмп":

    Какво се каниш много бе артисте,нали всяка година пуйката я помилваш,забрави ли..!? Атомен огън ще видиш ти ако не внимаваш в картинката.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Су-27

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "F16":

    Ей..дребен ти пак ли изпълзя от дупката,а..? Марш обратно в бърлогата че идвам..!
  • 62 Патриот

    1 1 Отговор
    По генетичност помаците нищо чудно да са с най-малък % на кръвосмешение с други народи. Петър Дънов добре се изказва за тях. И това може да е плюс от духовна гледна точка за тях ако разбира се, се учат и придобиват положителни знания.
  • 63 Свиленски

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анти седераст":

    Да в Турция няма руски подлоги като у нас!
Новини по държави: