Last news in Fakti

4 Май, 2019 12:10 19 139 28

Важна информация за българите в Германия

  • избори-
  • германия-
  • секции-
  • българи-
  • европейски парламент

Българите ще могат да гласуват в 21 града

Важна информация за българите в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Благодарение на усилията на Министерството на външните работи и посолството ни в Берлин за първи път българските граждани в Германия ще могат да гласуват в 13 допълнителни секции по време на изборите за членове на Европейски парламент от Република България на 26 май, след като федералните власти уважиха желанието на страната ни за разкриване на още секции, предаде външното ни ведомство.

Те ще допълнят секциите към трите ни дипломатически и консулски представителства в Германия и петте офиса на почетните ни консули. Така на изборите за ЕП сънародниците ни, които упражнят в Германия правото си на глас за членове на ЕП от България, ще могат да го направят в общо 21 града.

В столицата Берлин ще се гласува в сградата на посолството, като ще се влиза от входа на „Лайпцигер щрасе“ 19. Консулските ни представителства в Мюнхен и Франкфурт на Майн ще открият избирателни секции на адресите си „Валхалащрасе“ 7 и „Екенхаймер ландщрасе“ 101 съответно. В Хамбург българите могат да гласуват в офиса на почетния ни консул на улица „Алстертор“ 15. В Дармщадт секцията ще е на адреса на почетното консулство на „Хилпертщрасе“ 3, а в Магдебург – на „Хекелщрасе“ 9. Избирателни секции ще имаи в почетните консулства на България в Мюнстер – „Бисмаркалее“ 1 (Търговска камара) и в Щутгарт –„Мьорикещрасе“ 11. Всички секции ще бъдат отворени за гласуване между 7.00 ч. сутринта и 20.00 ч. вечерта на 26 май.

Отделно българската държава ще организира отварянето на избирателни секции в градовете Аахен, Бремен, Дортмунд, Дрезден, Ерфурт, Фрайбург, Хановер, Карлсруе, Кьолн, Констанц, Лайпциг, Нюрнберг и Регенсбург. Те ще бъдат отворени за гласуване между 7.00 и 20.00 ч. на 26 май, а адресите им ще бъдат своевременно съобщени на интернет-сайта на посолството ни в Берлин и на интернет-сайта на МВнР. Българите, които ще гласуват в Констанц, следва да знаят, че няма да има възможност за паркиране на автомобили до секцията в града.

Разкриването на допълнителни секции ще улесни постоянно живеещиите в Германия българи при избора им да упражнят правото си на вот. Досега германските федерални власти са правили подобни изключения за български избори през 2014 г. и 2015 г., като и в двата случая са позволявали разкриването на допълнителни секции в девет града. Всеки български гражданин, който има актуален адрес в Германия, може да гласува в изброените 21 града, стига да не е упражнил правото си на глас същия ден в България, както и обратно – никой, гласувал в Германия за европарламент българин не може да гласува повторно у нас. Политическа дейност от страна на български граждани във Федерална република Германия е разрешена само според предписанията и в границите на действащото германско законодателство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ърйтдхгнжб

    41 3 Отговор
    Гласувайте за евтините апартаменти и за Къщите за гости по Евпропейски проекти!

    Коментиран от #15

  • 2 няма нужда

    46 1 Отговор
    Българите няма за кого да гласуват.
  • 3 Meganoob BG

    52 17 Отговор
    Робуващите българи в Германия дето едвам имат време да се нахранят, наспят и пак отидат на работа, само за това се тревожат, че няма да могат да гласуват за кой да живее по-добре от тях.

    Коментиран от #27

  • 4 Няма за кого и защо да гласувам.

    45 6 Отговор
    За комунистите с 3 фалита на дьржавата (БСП),за неуспелите комунисти-приватитизатори (СДС), за суперимотните и забогатели в последните 10 години(Герб),за гаджалите ли(ДПС), или за телевизионните националисти с тюркски фамилни имена- Джамбаз-ски,Каракачан-оф,Сидер-оф или за Евророма на дон Цеци(дето дори не е истински ци.га.нин ,ами е бьлгарин отгледан от ци.га.ни).
  • 5 Има бе!

    5 9 Отговор
    За аптекаря...!
  • 6 патриотъ

    20 4 Отговор
    Ако гласуваме за Герб,вече никой не може да ни спаси,макар че,и сега сигурно вече е късно!Бих предпочел да гласувам за "Възраждане,да видим какви могат да ги забъркат те,защото повече няма за кого!

    Коментиран от #26

  • 7 Андонова

    17 4 Отговор
    Който гласува и той подкрепя подлите ни крадливи български политици.
  • 8 Андонова

    11 3 Отговор
    Който гласува и той подкрепя подлите ни крадливи български политици.
  • 9 Васил

    9 16 Отговор
    Важна информация за робите в Германия е нема що!
  • 10 Мислител

    34 2 Отговор
    Аз в бг не гласувах та камо ли сега в германия. Изборите не променят нищо,ако променяха щяха да ги забранят. До 38 живях в българия с надеждата че всяко следващо правителство ще направи живота по добър. Да ама не както казваше петко бочаров. Накрая осъзнах че човек ако иска нещо да промени дори и съдбата си трябва сам да го направи и с жена ми поехме не лекият път на емигранта. Да имахме много трудни моменти но като се обърна виждам че си е заслужало. Боли ме много обаче че в българия все още всичко си е по старому и че на хранилката са все едни и същи хора и за толкова години нищо не се е променило. Децата ми вече също са при нас но родителите ни и приятелите са в бг. Затова си заслужава човек да се бори защото където и да е си остава въпреки всичко българин
  • 11 mimi

    13 1 Отговор
    do v4era bqhme robite na evropa dneska sme glasopodavateli izgoniha ni pove4e ot 2 000 000 dusi sega do vsqka kvartira sekciq priqteli predlagam da ne glasuvame za nikogo ot tiq sarlatani ( NEglasuvam )
  • 12 Баща ти с дамаджаните

    26 1 Отговор
    Няма за кого да гласувам, потъпкаха живота и мечтите ни.Опропастиха това, което дадите ни създадоха за нас. Това са хората, които предадоха българите, хората, които продадоха земята ни. Няма за кого да гласувам
  • 13 Митко и Роси

    14 2 Отговор
    Ние няма да гласуваме
  • 14 Чопи

    11 1 Отговор
    Аз ша гласувам за комунистите. Колкото по бързо се самоунищожи това диво племе толкова по добре за територията!
  • 15 Реалист

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "ърйтдхгнжб":

    Да, пак ще гласуваме ЗА ГЕРБ ЗАЩОТО СА ЕДИНСТВЕНАТА ПАРТИЯ БОРЕЩА СЕ СРЕЩУ бсп/бкп и дпс. Друго предложение да имаш за партия която може да спечели по-вече гласове от изкукалите пенционери на курна? Или пак ще ни пробутвате руски матрьошки като а-така?

    Коментиран от #20

  • 16 Иван

    3 1 Отговор
    Добро
  • 17 Шаран БГ

    4 4 Отговор
    Какви усилия, какви мъки......Само и само противоконституционно /чл.60 алинея 1 / де що има човек с български паспорт по света, да гласува за нас и нашите деца !Побързайте балами, урните Ви чакат .......... Трябва и тези, които живеят при други обществено-политически и икономически условия, които работят за благото на други народи и държави, които плащат данъци на други правителства и политици, да могат и да гласуват за български Парламент и за български европейски депутати , които да разполагат със парите, които смъкват от моя гръб..!?!?!? Няма значение, че ТАМ гласуващите нямат и понятие за какво и за кого гласуват - но те са "българи" и имат ПРАВО на глас ........!!?
  • 18 Димитър

    8 1 Отговор
    Последният път гласувах за Герб, защото и аз мислех, че са най-малкото зло пред комунисти и турци. Ама както коментатор 4 ги описа, сегашната управляваща партия си се грижи първо за собствените облаги. Затова аз ще гласувам с празна бюлетина, за да знаят, че официално не подкрепям никоя партия.
  • 19 Янко

    5 12 Отговор
    Не ми е ясно тия хора които са напуснали България и не живеят тук Защо имат право да гласуват нема Те ще ни определят кой да ни управлява друг въпрос е че те са се отказали от България така че би трябвало да нямат право да решават на тези които са тук съдбата друг въпрос е че 80% от мигрантите са нискоквалифицирани те работят обща работа за която не се иска голямо образование и акъл ако съм много кадърни те щяха да успеете в България

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Митко

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    Абе ей празноглавието нима не виждаш какво прави ГЕРБ прогони младите хора от България за 3 пенсионерите с мижави пенсии всеки ден измислят нови данъци и такси Бойко се прави на луд че не знаел нищо никога не е ходил на Цветанов на гости на Цецка Цачева не ги знае къде живеят всички се правят на утрепани И какво от това като се бори срещу БКП и ДПС Не май е по-важно да правим напук на някого а не да мислим за собственото си бъдеще и подобрим качеството си на живот и другите са маскари не казвам че са много кадърни и свестни политици но Бойко не заслужава да се гласува за него ще видите спечелили изборите Отново ще ни направи куче г** от такси и данъци само ще ви напомня че през турско данъка е бил десятък една десета от дохода ти а сега колко е кажете ми

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Radi

    5 0 Отговор
    Предпочитам да се върна в България и да ги спукам от протести!!! Всяко лято ще го правя, докато не отмият срама за това, че ни превърнаха в най-нископлатената страна от ЕС, че с всичките си корумпирани далавери ни утвърдиха единствено като мутренска държава, която не може да се отърве от криминалните си дебели вратове, които ни управляват вече почти 30 години! Не заслужават никакво уважение, заслужават 2 милиона българи, които да се върнат лятото в България и да посъберат няколко купчинки с камъни отново пред Парламента...
  • 24 Не гласувам!

    3 0 Отговор
    Абе, много се обърках вече.За Евро лапачи може секциите на всякъде,за парламента не може.Явно Евро лапач е по доходоносно.Да не забравите да гласувате за онези дето ви принудиха да напуснете бг и да сте роби другаде,а защо да не сте роби в майка родина?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин съм

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "патриотъ":

    Възраждане!Единствената партия,която не търси коалиция.Единствената партия,която се бори за запазване на историята.Единствената партия,която се обяви против Истанбулската конвенция и приемането на еврото.Повече можете да прочетете на офециалния сайт на Възраждане и ще се убедите,че те са алтернативата.
  • 27 Запартък,

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Meganoob BG":

    ти си стой на село при майка си и си брой стотинките за кафе като не ти стиска да се пробваш на запад
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: