Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Германия: как се става зъботехник, електротехник, банков служител?

И българи могат да кандидатстват за работно място във Федералната република

Публикувана: 30 Май, 2019 06:33
20 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5829
Германия: как се става зъботехник, електротехник, банков служител?
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Електротехник, физиотерапевт, зъботехник, банков служител: в Германия над 300 професии могат да бъдат усвоени в рамките на професионално обучение, за което се получава заплата. И българи могат да кандидатстват за място.


В Германия близо 330 професии могат да бъдат усвоени в рамките на професионалното обучение, т.нар. Berufsausbildung. Сред тях са стругар, фризьор, пекар, зидар, електротехник, дърводелец, зъботехник, физиотерапевт, банков служител, възпитател за детска градина, болногледач. Този модел за подготовка на професионални кадри следва дуалната система на обучение, която предвижда тясна връзка между теорията и практиката. Междувременно германският модел е популярен и в редица други европейски страни.

Какво е заплащането? И има ли стипендии?

В Германия обучаващите се получават възнаграждение за труда си. Размерът на заплатата зависи от различни фактори - от тарифната ставка или пък от самия работодател, при когото се обучава кандидатът. Заплащането по време на професионалното обучение се движи между 400 и 800 евро месечно. Има обаче и професии, при които обучаващият се може да получава до 1500 евро на месец. Особено високо е възнаграждението за онези, които се обучават в областта на мехатрониката, а най-ниско е заплащането на бъдещите фризьори и гримьори. От 2020 година минималното заплащане за обучаващите се ще се вдигне на 515 евро през първата година от обучението. През 2023 година то ще бъде повишено на 620 евро месечно.

Ако заработените пари не стигат за издръжка, обучаващите се в професионални училища могат да подадат молба за държавна стипендия, т.нар. BaföG. Такъв вид стипендия се отпуска на студенти, чиито родители имат ниски доходи, както и на обучаващи се в професионални училища, чието заплащане е ниско и недостатъчно за покриване на жизнения минимум. Размерът на стипендията се определя съобразно доходите на родителите и на самия учащ се. Възможно най-високата месечна стипендия BaföG възлиза на 735 евро месечно. След като учащият завърши обучението си и си намери работа, той е длъжен да върне получената сума по линия на BaföG. Друга възможност за подпомагане на обучаващите се е стипендията BAB (Berufsauslbildungsbeihilfe), която се отпуска безвъзмездно от Федералната агенция по труда - тя е предназначена специално за онези, които се обучават по дуалната система и не живеят в дома на родителите си. Размерът на такава стипендия също зависи от доходите на родителите и на учащия се.

Права и задължения

Предприятията сключват с обучаващите се договор. Паралелно със стажа в съответната фирма, обучаващият се посещава и учебни часове в професионално училище. Седмичната програма изглежда така - два дни училище, три дни стаж в предприятието. Подписвайки договор с предприятието, младежът поема определени задължения. Но той има и права, гарантирани от германския закон за защита на младежта.

По време на професионалното обучение към учащия се прилагат нормите на германското трудово законодателство. Обучаващите се под 18 години нямат право да работят повече от 40 часа седмично, а тези над 18 години могат да работят не повече от 48 часа седмично.

В началото на обучението има пробен период, чиято продължителност е между един и три месеца. До края на пробния срок кандидатът има възможност да реши дали е избрал правилната професия. Ако е пожелал, например, да се обучава в пекарството, но после е видял, че това не е работа за него, в този пробен период той може да прекъсне договора с работодателя без предварително да го уведомява и без да посочва писмено причините. Предприятието също може да прекъсне договора, но това е доста по-сложно, защото законът защитава учащия се. За да го уволни, работодателят трябва преди това поне два пъти да е бил принуден да му наложи наказание. Освен това той трябва да докаже, че е принуден да го уволни заради някакво много сериозно нарушение - например че преднамерено е блокирал работата или пък че е излязъл в отпуск без разрешение.

Предприятията, които изпитват остър недостиг на кадри, са обикновени и тези, които предлагат най-много места за професионално обучение. Често след успешно завършване на обучението те са готови да назначат хората, които са се обучавали при тях. Случва се обаче младежите да потърсят работа и при друг работодател. Като цяло хората, завършили професионално обучение, имат големи шансове да си намерят работа директно след като вземат дипломата си. Сред тях почти няма безработни.

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бойко Борисов
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Аз как станах премиер едвам пожарникарското училище завърших

Оценка:
-5 +45

Бесен Язовец
(гост)

Неутрално
2 Отговор
А за депутат - как става обучението ? Допускат ли и българи там ?

Коментиран от #4, #6


Оценка:
-4 +30

Borislav Popov
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Сега е момента да обучат всичките тия навлеци дето пристигнаха там за електротехници, зъботехници , банкери и т.н.

Коментиран от #5


Оценка:
-1 +32

Антифашист
(гост)

Неутрално
4 Отговор

До коментар #2 от "Бесен Язовец":


По любопитното е в България, как става обучението за депутат, защото като им гледам манталитета на половината силно се съмнявам, че на Запад ще ги наемат за нещо по-различно от автомивка или почистване. Извинявайте, но повечето политици имат визията на селски пазачи и задаро мазачи, но обществото им гласува довери да управляват тази страна. Само в България, интелигентните хора са последната дупка на кавала, а простите ги ръководят.

Коментиран от #9, #13


Оценка:
-1 +29

Гост
(гост)

Неутрално
5 Отговор

До коментар #3 от "Borislav Popov":


Размечтахме се нещо.... дето е свикнал три- четири години нищо да не прави, а само пои езикови и интеграционни курсове да ходи и държавата да го издържа напълно, ще тръгне да работи!?!? Работен арабин да си виждал? Работят бързо агаль-агаль....

Оценка:
-1 +12

6
Този коментар е премахнат от модератор
Антифашист
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Сетих се за една случка в която Фидел събрал отряда и ги попитал - кой тук е икономист? Ел Че вдигнал ръка и Фидел го назначил за директор на националната банка. На тръгване негов другар го попитал - Какъв икономист си ти, Че? Тогава Че го погледнал учудено и отвърнал - икономист ли? Аз разбрах, че Фидел попита "кой тук е комунист" и се учудих, че само аз вдигнах ръка. :)

Оценка:
-5 +9

SAAB
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Гола вода са швабите.......у нас четеш / или гледаш филма / Винету и ЦРУ те мята у файтона !
п.с наколенките са атрибут към дресс-кода......иначе милване няма / докато връзват обувки / :)

Коментиран от #16


Оценка:
-1 +10

1234
(гост)

Неутрално
9 Отговор

До коментар #4 от "Антифашист":


Не обиждай зидаро мазачите,и без това малко останаха.

Коментиран от #12


Оценка:
-2 +12

Бесен Язовец
(гост)

Неутрално
10 Отговор
В Германия не знам как се става, но в Русия е достатачно да си купиш кетап - диплома и можеш всякакъв да станеш, дори и пилот на самальот. То и заради това страната им е заприличала на текейсарска кочина.

Коментиран от #17


Оценка:
-7 +1

соросоидни кърлежи
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Сменихме памперси на цяла Европа, сега и в устата ще им бъркаме.

Оценка:
-1 +3

Антифашист
(гост)

Неутрално
12 Отговор

До коментар #9 от "1234":


Не ги обиждам, питам ги защо се занимават с политика?

Оценка:
-0 +2

Антифашист
(гост)

Неутрално
13 Отговор

До коментар #4 от "Антифашист":


И под понятието "визия" не влагам как изглеждат, като външност, а по-скоро като манталитет. Според мен за да си депутат се изискват определени качества, като висок интелект и да си прочел много книги, не една или нула. Освен това не е редно депутатите да говорят на махленски жаргон, защото така излагат и себе си, и партията, която представляват.

Оценка:
-0 +3

Питам
(гост)

Неутрално
14 Отговор
На какъв език ще е обучението , на арабски , на цигански или друг ?

Оценка:
-1 +0

Едо
(гост)

Неутрално
15 Отговор
На ми се вярва, това нещо да стане у нас! Крадливата БГ върхушка никога няма да го до допусне! ЗАЩО? ЗАЩОТО Е ПИСАНО: ,,Сребролюбието е в корена на всяко зло! Бягайте от сребролюбието, което Е ИДОЛОПОКЛОНСТВО!" А БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВНИЦИ ИМАТ ДОКАЗАНО ПОДЧЕРТАНА СЛАБОСТ КЪМ ОГРОМНИТЕ НАРОДНИ ПАРИ-МИЛИАРДИ ПО МИЛИАРДИ! ОСВЕН ВСИЧКО ТОВА, ПОСЯГАТ И НА КОЛОСАЛНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СУМИ ПО НАЙ-РАЗЛИЧНИ СХЕМИ!ТЕ ЗАТОВА СА И БГ ПОЛИТИЦИ, ЗАЩОТО ЗА БЕЗСКРУПУЛНИ, АЛЧНИ НЕГОДЯИ-АПАШИ! Големият въпрос е: КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НЕВЕРОЯТНО ГОЛЯМАТА КОРУПЦИЯ? И КАК ДА НАПРАВИМ ТАКА, ЧЕ ЕВРОПА КАТО ЦЯЛО ДА ТРЪГНЕ?! Според нас, ако Европа не направи назрелите реформи, ТЯ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ ОТ ЛИПСА НА ЗДРАВ ХРИСТИЯНСКИ МОРАЛ! След Брекзит, може да последват и други EXITUSI! И ТОГАВА, ДАНО РАЗБЕРАТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ, ЧЕ ДА ПАРАДИРАТ С ЧОВЕШКИ ИЗМИШЛЕНИЯ Е, МЕКО КАЗАНО, НЕПРОДУКТИВНО, А В ПОСЛЕДНА СМЕТКА-ПАГУБНО! За България, на първо време, считаме, че трябва да минем към ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА, НАЧЕЛО С ПРАТЕНИКЪТ НА БОГА ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНТ Р.РАДЕВ! АМИН! ПЪК ПО НАТАТЪК ЩЕ ВИДИМ!

Оценка:
-0 +1

Това с връзването
(гост)

Неутрално
16 Отговор

До коментар #8 от "SAAB":


ми напомня на филма "Маргарит и Маргарита",депутата го учеше как правилно да се наведе за да върже обувките, с дупето назад.

Оценка:
-0 +0

Отиди тогава и си купи
(гост)

Неутрално
17 Отговор

До коментар #10 от "Бесен Язовец":


един кетап и работи,като е толкова лесно. Струва ми се за руското образование не си и чувал. Да ти подскажа,то е по-добро и от българското преди 10.11.89г. Купуване на дипломи се осъществява най-много тук, а за примери,колкото искаш.

Оценка:
-1 +1

Васил Левски
(гост)

Неутрално
18 Отговор
Безполезна статия

Оценка:
-0 +0

ДОКО
(гост)

Неутрално
19 Отговор
БЪЛГАРИЯ ИЗНАСЯ МНОГО ЧОВЕШКИ РЕСУРС ИМАМЕ ИНТЕЛИГЕНТНИ ЦИГАНИ В ИЗЛИШЪК ИЗПРАЩАЙТЕ МАНГАЛА НАВЪН С УСЛОВИЕ ДА ИДВАТ У БУГАРСКО САМО КАТО ТУРИСТ..ЗА ТОВА ТРЕБЕ ДА СЕ БОРИ МАРИЯ ГАБРИЕЛ ОПИАКО МЕРКЕЛ ИСКА РАБОТНИЦИ ТЯ Е УЛУЧИЛА ТОВА Е ДЪРЖАВАТА ИТОВА Е ЧОВЕКА БЪЛГАРИЯ И БОКО И ЩЯХ ДА ЗАБРАВЯ И ЦВЪКО ВЕЛИКАНА

Оценка:
-0 +0

Шваба
(гост)

Неутрално
20 Отговор
Тоя Аусбилдунг е като нашето УПК едно време. Повечето не го завършват шото не им стигат парите и си намират друга работа с нормална заплата. А българската диплома там става за кенефа.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Мирослав Найденов
Земеделският министър обяснява новите изисквания към свинефермите
Трябва да има играчки, за да могат прасетата да си играят с тях и да се избегне канибализъм"

Още бисери