Last news in Fakti

11 Май, 2019 13:51 3 675 7

Командоси вилняха в Африка

  • буркина фасо-
  • командоси-
  • франция-
  • ислямска държава-
  • ал кайда

Френските специални части освободиха 4-ма заложници в Буркина Фасо

Командоси вилняха в Африка - 1
Снимка: Shutterstock

Френски командоси освободиха четирима заложници в Буркина Фасо, но двама военни загинаха при операцията, предаде Франс прес, като се позова на Елисейския дворец.

Сред освободените са двама французи, които бяха отвлечени на 1 май в Бенин - страна, която досега не беше изпитала проблемите със сигурността, засягащи Западна Африка, където действат много джихадистки групировки, свързани с "Ал Кайда" или с „Ислямска държава“. Другите двама заложници са американка и южнокорейка.

Операцията по освобождаването на заложниците е била проведена тази нощ в северната част на Буркина Фасо, уточни френското президентство. При нея са били убити 4-ма похитители.

Двамата загинали френски военни са служили във френското командване за специални операции, съобщи Елисейският дворец.

Президентът Еманюел Макрон „се прекланя с емоция и уважение пред саможертвата на нашите двама военни, дали живота си, за да спасят живота на наши сънародници“, и „изказва искрени съболезнования на семействата им“, се казва още в изявлението.

В отделно комюнике френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли заяви, че „мислите ѝ са със семействата и близките на загиналите, с техните братя по оръжие и с всички командоси от военноморските сили".

Тя освен това подчерта ценната подкрепа, оказана от САЩ за провеждането на „сложната операцията“, и благодари на властите в Бенин и Буркина Фасо за тяхното сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Боклук

    14 1 Отговор
    Добре че не сме цел на джихадисти че като знам кво ни е ръководството ще има да гърмиме като на нова година.
  • 3 Пипъна

    5 3 Отговор
    Чисти!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бесен Язовец

    15 6 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Тук ги биха едни селяни в люцерната , те тръгнали да се бият в Африка ! И кво стана - четирима освободили ,а загинали двама от командосите. А ранени да има случайно ?

    Коментиран от #6

  • 6 Borislav Popov

    13 10 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Ми загинали са, но са ги спасили, те да не са като ваште руски пишман командоси, дето изтровиха пловината заложници в московското кино !!

    Коментиран от #7

  • 7 Реалист

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    Повече от половината изтровиха в киното в масква - от над 300 човека над 200 загинаха "от усложненията" тоест ПУТИ ГИ ИЗТРОВИ ЗА ДА СИ ЗАДЪРЖИ ИМИДЖА ...