17 Май, 2019 13:37 4 247 10

Македонският президент заплаши ЕС

  • стево пендаровски-
  • президент-
  • ес-
  • северна македония-
  • заплаха

Президентът започна мандата си със заплаха към ЕС

Македонският президент заплаши ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Новият президент на Македония Стево Пендаровски изпрати предупреждение към Европейския съюз, че ако не одобри дата за началото на преговорите за членството на страната, може да се стигне до повторение на сценария с мигрантската криза, отбелязва електронното издание на близкия до кръговете на опозицията скопски вестник "Вечер". Статията, базирана на интервю на държавния глава на югозападната ни съседка за американското издание The Wall Street Journal, е публикувана под заглавие "Пендаровски започна мандата си със заплаха към ЕС".

В интервюто той подчертава, че през 2016 г. властите в Скопие са предотвратили голяма грешка, но същевременно загатва за възможността за повторно отваряне на границата с Гърция. "Не искам това да звучи като закана, но ако през юни лидерите на ЕС блокират стартирането на преговори с кандидати за членство като Македония, ще се отприщи нова мигрантска криза", предупреди Пендаровски, цитиран от агенция "Фокус".

С промяната на името, Македония е в очакване на определяне на дата през юни за започване на преговори. Изявлението на Пендаровски предизвика поредица от реакции на познавачи на политическата ситуация в страната, които изглежда са засегнати от решението на новия президент да изпрати закана към ЕС. "Мрачно предупреждение за нова мигрантска криза на Балканите" отправи британският политически анализатор Джеймс Кер Линдзи, който обикновено е един от по-силните поддръжници на правителството на СДСМ. В социалната мрежа "Туитър" той споделя връзка с интервюто на Пендаровски, от която се вижда заключението на американското издание: "ЕС рискува нова мигрантска вълна и главоболия в областта на сигурността, ако обърне гръб на балканските страни, които искат да се присъединят към Блока".

"Неочаквано лоша стъпка за Пендаровски",добавя Андрей Богдановски от Университета в Бъкингам, по повод изявлението на Пендаровски. Според медийни съобщения, Пендаровски се готви да наеме Мерсиха Смайлович, известна на обществеността като активист за отварянето на македонската граница с Гърция.

Нейният ангажимент би бил силен сигнал, че Пендаровски ще приложи политически различна политика по въпроса в сравнение с тази на предходния държавен глава на Македония Георги Иванов. От редакцията подчертават, че подобни заплахи не са широка практика в региона. Най-известният подобен опит беше направен през 2015 г., когато гръцкият министър на отбраната Панос Каменос заяви пред ЕС, че ако не одобри средства за покриване на гръцки дългове, Атина ще започне да пуска мигранти на север, без да обръща внимание дали между тях има ислямисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    7 14 Отговор
    И в тази страна Сорос направи преврат на ултра празноглавия кремълски милиционер. Милиционери, да ви....

    Коментиран от #3

  • 2 GTi

    22 8 Отговор
    Така трябва да се говори с ЕС
  • 3 Явно

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Анти милиционер":

    завиждаш на милиционерите, защото си успял да стигнеш само до пъдар на обран бостан.
  • 4 Вуте

    15 0 Отговор
    Човекот е во грешка! От Северна Македония към Сърбия и България нема да мине нито един бежанец. Ще си му останат бонус и ще го изгонят северняците.

    Коментиран от #5

  • 5 Ще те

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Вуте":

    Хей Вуте?чу ли македонеца-за Е.С.ЕТО ТОВА ВИЕ РАЗЛИКАТА ЗАТОВА МАКЕДОПЦИТЕ МРАЗЯТ Б.Г
  • 6 лош 1

    9 0 Отговор
    Айде!Този дошъл-не дошъл и вече започна да преписва от Ердоган.
  • 7 Мария

    11 0 Отговор
    Е И КАКВО КАТО ОТВОРЯТ ГРАНИЦАТА С ГЪРЦИЯ,ЩЕ НАПЪЛНЯТ СТРАНАТА СИ С МНОЖЕСТВА ЕМИГРАНТИ,КОИТО ЩЕ ИМ ИЗЯДАТ И УШИТЕ.А ЗАОБИКАЛЯЩИТЕ Я ДЪРЖАВИ ЩЕ ИЗРАБОТЯТ СТРАТЕГИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ГРАНИЦИТЕ СИ.ДА ГИ ВИДИМЕ ТОГАВА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ.СМЕШНИЦИ.
  • 8 Borislav Popov

    8 2 Отговор
    Тоз още дет се казва не са го избрали, а той вече рипа в ЕС да влиза, дето уж щял бил да се разпада....ми тъй казаха руските подлоги, аз ко да прая !!?
  • 9 Мартин Тодоров

    9 0 Отговор
    И мен вчера един пинчер ме лаеше смъртоносно :D
  • 10 Бамби

    2 0 Отговор
    Дали ще изнудва и съседите си по този нсчин дето го подктепиха за измислената му държава че и договор сключиха за подкрепа за Ес ?
Новини по държави: