Last news in Fakti

12 Май, 2019 16:20 1 500 3

Новият президент се закле в Скопие (СНИМКИ)

  • северна македония-
  • скопие-
  • зоран заев-
  • стево пендаровски-
  • нато

Стево Пендаровски обеща, че ще бъде президент на всички македонци

Новият президент се закле в Скопие (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Новоизбраният президент на Северна Македония Стево Пендаровски каза на церемонията в парламента в Скопие по встъпването му в длъжност, че ще бъде президент на всички граждани - и на гласувалите за него, и на тези, гласували за опонентите му.

Сред присъствалите на церемонията бяха българският държавен глава Румен Радев, президентите на Албания, Косово и Сърбия, както и представители на Гърция, Черна гора, Турция, Словения, Полша и други официални гости.

Пендаровски положи клетва и държа реч, в която посочи, че президентските избори са важни не заради изборния резултат, а заради оценката, че е организиран честен и демократичен изборен процес. Новият държавен глава изрази намерение да подаде ръка за сътрудничество на опозицията.

Новият президент се закле в Скопие (СНИМКИ)

Новият президент се закле в Скопие (СНИМКИ)

Той каза още, че политическите различия ще продължат, защото са естествени, но енергията и потенциалът на обществото трябва да бъдат обединени около стратегически теми. Пендаровски открои евроатлантическата интеграция. Той ще се ангажира в усилията за довършване на процеса за пълноправното членство в НАТО и с преговорите с ЕС.

Като абсолютни приоритети той посочи постигането на по-високи нива на икономически растеж от досегашните и нулева толерантност към престъпността и корупцията.

Пендаровски говори и за отношенията със съседните държави. Новият президент даде като позитивен пример за политическа смелост договорите със съседите - България и Гърция.

Новият президент се закле в Скопие (СНИМКИ)

Пендаровски се ангажира и със среда за свободна работа на медиите. Той каза още в речта си, че е време да се заличат раните от близкото минало.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зайко Байко многознайко

    5 3 Отговор
    Честит да им е на макетата. Ако знаят обаче, какво ги чака ????
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 брей

    0 0 Отговор
    Браво, какво "братско " ръкостискане, браво.
Новини по държави: