Last news in Fakti

17 Май, 2019 15:55, обновена 17 Май, 2019 17:52 12 372 55

Български алпинист загина на Хималаите

  • хималаите-
  • алпинист-
  • българин-
  • загина-
  • иван томов

Трагична вест

Български алпинист загина на Хималаите - 1
Снимка: БГНЕС

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, съобщиха от фирмата-организатор на експедицията, предаде БНР. Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника връх Лхотце и вторият, сторил това без допълнителен кислород.

Преди дни ураганни ветрове унищожиха палатката на Томов и се наложи той да продължи с екипировка назаем. Той разказа, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит.

Иван Томов е роден в Русе, където живее, преди да предприеме една голяма промяна – да се премести във Великобритания и с парите, които изкарва, да финансира експедициите си. Пред русенския вестник „Утро“ казва, че мечтата му е да покори един след друг всички осемхилядници.

През 2014 година той изкачи връх Броуд Пик (8047) заедно с Боян Петров, а пред 2017 година – връх Манаслу (8156). В тази поредица можеше да се впише и изкачването на Нанга Парбат (8126) през 2013 година, но пътят му към върха беше спрян от фундаменталисти, нападнали един от лагерите и убили десетима от алпинистите, припомни "Свободна Европа".

Българинът атакува върха миналата събота с рускинята Анастасия Рунова. На слизане от Лхотце, в района на Лагер 4, той не се е почувствал добре. Подаден му е кислород и му е била поставена инжекция срещу мозъчен оток, но това не му помогнало. В момента тялото му е в Лагер 4. Преди да поеме към върха, на 11 май Иван Томов разказа пред БНР, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит: "Тръгваме тази нощ нагоре и до една седмица всичко ще приключи - по един или друг начин. Не успях да преборя кашлицата, на моменти е неконтролируема, макар и суха. Надявам се да не се отрази на силите ми и ходенето ми, но не е изключено от сухия и студен въздух над 7000 да ескалира. Нямам идея какво ще стане, но ще рискувам и ще направя опит".

Български алпинист загина на Хималаите
Снимка: БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям Слон

    46 4 Отговор
    Shit happens! Не е лесно да доказваш отдавна доказани неща. Почивай в мир.
  • 2 БАЙ МИЛЕ

    53 6 Отговор
    ЖАЛКО.....БОГ ДА ГО ПРОСТИ......
  • 3 Дан

    46 2 Отговор
    Да почива в мир!
  • 4 Караджата

    33 17 Отговор
    Великите хора загиват по върховете!
  • 5 Townboy

    27 21 Отговор
    Който каквото търси го намира.
  • 6 Ал Купоне

    48 1 Отговор
    Който се зарази от алпинистка треска, оттървне и лекуване няма . Бог да го прости човека !
  • 7 Един

    84 7 Отговор
    Алпинизмът е най-трудния, най-сложния, най-скъпия, най-рисковия, най- ... начин да се качиш на едно място ... дето нямаш никаква работа!
  • 8 Moonwell

    47 5 Отговор
    Всъщност всички сме мъртъвци ! Избора ни опира само до начина да хвърлим топа ! Дали като немощни , грохнали старци или преждевременно , вършейки нещо което другите смятат за безумие !

    Коментиран от #9

  • 9 Даа

    29 3 Отговор

    До коментар #8 от "Moonwell":

    Ама то си е безумие.
  • 10 Ме боли к...

    17 29 Отговор
    Тоя с големия си ''подвиг'' щеше да нахрани хиляди деца сигурно.За това ме боли К за господина.
  • 11 Чичу Ади

    34 25 Отговор
    Какво сте направили в живота си:
    Иван Томов - Изкачил съм три осемхилядника, бил съм в тази и тази държава, видял съм това и това, работил съм това и това....
    Бай Българаньо - Напивал съм се до насиране поне 1000 пъти, бил съм на село, видял съм всички турски сериали по бтв, работил съм в ТКЗС за 1 чувал картофи....

    Коментиран от #50

  • 12 Данчо Летвата

    9 9 Отговор
    браво , велик Българин , веднага да му се издигне паметник пред Бъгарския парламент
  • 13 Batushka

    20 9 Отговор
    Айде ПРЕМИЕРА да организира спасителна акция по случай изборите....ПАК!
  • 14 СссереМ

    11 4 Отговор
    Боян Петров къде е сега нали и той остана на един връх!
  • 15 Бога да го прости!

    13 13 Отговор
    Браво на Чичу Ади:
    "Какво сте направили в живота си: Иван Томов - Изкачил съм три осемхилядника, бил съм в тази и тази държава, видял съм това и това, работил съм това и това.... Бай Българаньо - Напивал съм се до насиране поне 1000 пъти, бил съм на село, видял съм всички турски сериали по бтв, работил съм в ТКЗС за 1 чувал картофи...."
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Въльо будалата

    7 19 Отговор
    така се харчат държавни пари ,Господ вижда всико

    Коментиран от #20

  • 19 ЪРП

    19 9 Отговор
    БОГ ДА ГО ПРОСТИ! ВЕЧНА МУ ПАМЕТ И СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА БЛИЗКИТЕ!
    НАПРАВИ МИ СИЛНО ВПЕЧАТЛЕНИЕ ТОЗИ ЦИТАТ ..."Нанга Парбат (8126) през 2013 година, но пътят му към върха беше спрян от фундаменталисти, нападнали един от лагерите и убили десетима от алпинистите"
    ......ЗАЩОТО СЪМ УБЕДЕН ,ЧЕ БОЯН ПЕТРОВ Е БИЛ УБИТ ОТ СКАПАНИТЕ ШЕРПИ ("ФУНДАМЕНТАЛИСТИ").....,КОИТО РЕКЕТИРАТ ЗА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ДОЛАРИ ДА ИМ ПЛАЩАТ АЛПИНИСТИТЕ!!!

    Коментиран от #23

  • 20 onq s konq

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Въльо будалата":

    xa xa xa нали ние като си стоим тук сме!
  • 21 Госあ

    14 8 Отговор
    Който не е ходил в Хималаите не знае за какви мащаби става въпрос. Не говоря за комерсиални експедиции, където им правят всички лагери и понякога буквално ги влачат нагоре с кислород,а говоря за чисти изкачвания, дори не за алпийски, където нещата стават съвсем невъобразими за малките хора.

    Коментиран от #22

  • 22 onq s konq

    10 14 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    Ппфф глупости!! Tи колко пъти си го изкачвал ве трол! Иначе аз го качих 2 пъти без екипировка 2 път дори бях без дрехи!!

    Коментиран от #25, #26, #51

  • 23 Госあ

    13 2 Отговор

    До коментар #19 от "ЪРП":

    При този случай, беше заподозрян един от готвачите във връзка с терористите. Нанга Парбат е в Пакистан, отишли са вечерта и са ги застреляли с автомати... нашият алпинист тогава е бил на някой от височинните лагери и това го е спасило тогава. За съжаление, този път е нямал късмет... онези не са били шерпи,а чисти терористи. Според мен голяма част от нещастните случаи като този е именно желанието на всяка цена да се изкачи върха, заради средствата които са вложени в случая лични или заради натиска от спонсори като в случая с Боян Петров...

    Коментиран от #28

  • 24 Алекс

    12 1 Отговор
    Голям Бъпгарин!
    Почивай в мир!
  • 25 Госあ

    14 3 Отговор

    До коментар #22 от "onq s konq":

    Просто съм запознат. Качвал съм се на 6000,но останаха още 300м когато времето се влоши и се наложи да се спуснем с ДЪСКИТЕ от тази височина. Следващите 3 дни които имахме времето си остана лошо и нямаше как да направим втори опит да се СПУСНЕМ от самият връх. Експедицията си беше наша.
  • 26 Хахахахааа

    11 1 Отговор

    До коментар #22 от "onq s konq":

    тва дето си го изкачил, не е бил върха🤣🤣. Тва е бил коня ти😂😂😂😂
  • 27 Хейтете ме не ми дреме

    9 6 Отговор
    Не жаля за такива "герои" . Съжалявам единствено за близките му, които изкупват с мъката си неговите прищявки.
  • 28 ЪРП

    9 7 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    БЛАГОДАРЯ ЗА ДЕТАЙЛИТЕ, НЕ ГИ ЗНАЕХ!
    А, КАКВА Е ТВОЯТА ТЕЗА ЗА СЛУЧАЯ С БОЯН ПЕТРОВ?
    АЗ СЪМ УБЕДЕН ,ЧЕ СА ГО УБИЛИ ШЕРПИ НАЙ-ВЕРОЯТНО ЗАЩОТО ФАКТИТЕ СА ДОСТА ПОКАЗАТЕЛНИ:
    1-ВО НАМИРАТ ПАЛАТКАТА МУ ОТВОРЕНА, КОЕТО Е КРАЙНО НЕОБИЧАЙНО И НЕДОПУСТИМО ЗА СЕРИОЗЕН АЛПИНИСТ
    2-РО НАМИРАТ САТЕЛИТНИЯ МУ ТЕЛЕФОН ВЪТРЕ В ПАЛАТКАТА
    3-ТО СПАСИТЕЛИТЕ НАМИРАТ ЗАХВЪРЛЕН СУИЧЪР ДОКАТО ГО ИЗДИРВАТ, КАКТО НАМИРАТ И ЗАХВЪРЛЕНИ НАВЪН ЖИВОТОСПАСЯВАЩИЯТ МУ ИНСУЛИН
    ФАКТИТЕ НЕДВУСМИСЛЕНО ГОВОРЯТ ,ЧЕ Е БИЛ УБИТ И ЗАРОВЕН НЯКЪДЕ ПОД ЛЕДА, А ПАЛАТКАТА МУ ОГРАБЕНА!!!

    Коментиран от #29

  • 29 Госあ

    18 2 Отговор

    До коментар #28 от "ЪРП":

    Единственият агресивен случай от страна на шерпите за който знам е бил със Симоне Моро и покойният Уели Щек при едно от скоростните им изкачвания на Еверест, защото им съборили някакъв сняг върху парапетите. И то вече долу в базовия лагер. Бил съм на гости на шерп, който е бил 7 пъти на Еверест и на още два осемхилядници. Изключително гостоприемен, скромен и добър човек. Освен това те не ламтят за пари, както повечето си мислят. Ламтят за пари шефовете им от агенциите, а самите шерпи имат и без друго достатъчно работа през сезоните и да искат не могат да качват нон стоп осемхилядници. А тези които го правят наистина са малко и са големи хора. Твърдо не мисля че Боян Петров е бил убит от шерпи на тази височина в това време....

    Коментиран от #32, #33

  • 30 ПЕНКО

    15 2 Отговор
    ПОКЛОН ПРЕД БЪЛГАРИТЕ ОПИТАЛИ СЕ ДА НИ ДОНЕСАТ СЛАВА !!! ДНЕС ,ОБАЧЕ, НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ОСЕМХИЛЯДНИЦИ В БЪЛГАРИЯ И С ПРАВО -ТОВА ДЕЙСТВИЕ Е ЛИЧНО УСЕЩАНЕ И ПОСТИЖЕНИЕ ЗА СЕБЕ СИ !!!
  • 31 висок

    3 7 Отговор
    Търсил, намерил! Що трябва да тачим самоубийците?
  • 32 п.п.

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    освен това, по пътя към върха се знае кой се качва и кой слиза, така че няма как тези предполагаеми шерпи да се скрият някъде... много жалко за такива хора... защото на тяхно място остават по 50 златки...
  • 33 ЪРП

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА МНЕНИЕТО, ЯВНО СИ ЧОВЕК, КОЙТО ИМА ЛИЧЕН ОПИТ, НАБЛЮДЕНИЯ И ПРОФЕСИОНАЛНА ПРЕЦЕНКА В ТАЗИ СФЕРА!!
    ПРОСТО НЕ МОГА АЗ, ЛИЧНО ДА СИ ОБЯСНЯ ЗА СЕБЕ СИ ПО ДРУГ НАЧИН ИЗЛОЖЕНИТЕ ФАКТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА, КОИТО СА ДОСТА СМУЩАВАЩИ ОТ СПАСИТЕЛНАТА АКЦИЯ НА БОЯН ПЕТРОВ...

    Коментиран от #34

  • 34 Госあ

    15 1 Отговор

    До коментар #33 от "ЪРП":

    Опита ми не е голям, но определено се интересувам. При случая с Боян Петров всички са слезли надолу заради прогнозите. Не е имало шанс някой да се качи после в лошото време, особено без да бъде забелязан. Много жалко за този голям българин, който освен алпинист беше истински природозащитник и изследовател, който намираше средства за да осигури и на младите зоолози достъп до работа...за този българин също..но както казах за случая на Боян, със сигурност натиск от спонсорите за двата осемхилядника. Просто е искал на всяка цена да се качи на по "лесния" Шиша Пангма и е мислил за Еверест...
  • 35 град козлодуй

    5 0 Отговор
    бог да го прости
  • 36 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    ТАМ ПОЧИВАТ КОСТИТЕ НА ХРИСТО ПРОДАНОВ
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дана

    9 1 Отговор
    Алпинизмът не е спорт, а начин на живот и философия. В планината никой не бива да доказва нещо си. Тя, Майката на света, допуска до себе си и пуска да си отидат само смирените. Почивай в мир!
  • 41 Bubbles

    1 1 Отговор
    Е ами шу ще по чукарите?
    Бог да прости!
  • 42 М даа

    6 0 Отговор
    И сега понеже не е Боян Петров момчето ще бъде забравено.
  • 43 Фридрих

    4 0 Отговор
    Всеки разполага с живота си и може да прави с него каквото пожелае. Но моля ви не го правете герой. Човек става герой в мирно време, когато се жертва за другите и тази саможертва спаси други животи. Явно случая не е такъв.
  • 44 Маратчо

    3 5 Отговор
    Кой тръгва на такава експедиция с рускиня бе. Грубата грешка му е коствала живота. Рускинята естествено е жива. Тия са безсмъртни. Вампир умира ли?
  • 45 Ъгълов

    2 1 Отговор
    Е, и ?
  • 46 Минчо

    7 2 Отговор
    Алпинистите, коието покоряват връх след връх, които отдавна са покорени по най-различни начини са просто едни търсачи на силни усещания - адреналиномани. Доказват нещо на себе си, на приятелките си и толкова. Защо трябва да се пишат статии, после да се хаби енергия за коментари и прочие. С какво този е повече от онова момче, което бе смазано от парче стомана паднало от кран в Перник при работа ? Смърта на алпиниста по екзотична ли е ?

    Коментиран от #47

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 КОН

    4 0 Отговор
    тъпо парче на кой се доказваш на кой му пука за твоето изкачване не си добре слизаш и това е като имаш сили пак пробвай
  • 49 БОЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Чичу Ади":

    ха ха ха пълно е с такива лекомислени хора , екзотичен живот по скоро трагичен а пък с тези дневници да си бършат задниците такива като не и като тебе кашлял но ще се катери
  • 50 Димитров

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Чичу Ади":

    Ами по принцип харесвам Иван Томов и се възхищавам на Боян Петров, ама н такива мнафи като теб ще им кажа - отглеждането и възпитаването на човешко същество не е по-малко достойно от изкачването на 20 8-хишядника. Той е избрал този път, а ти си носи картофите в кенефа ...
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Димитров

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Чичу Ади":

    Стига бе ... ЧОВЕК... Аз също искам да отида в Хималаите и да покорявам 8хишядницо, но имам 2 деца и се опитвам да ги направя достойни хора. Поклон пред Иван и Боян и всички, които са тръгнали към планината, към Джо таскър и към Дъг Скот ( на който детето е починало докато е бил на експедиция) поклон пред хилядите, които дръзнаха да катерят планината, НО не съди всичко останали, които се борят и оцеляват.
  • 53 Рискувал е

    3 1 Отговор
    Сухата кашлица е един от признаците на височинната болест.
    Ако е било височинна болест, човекът е поел огромен риск.
    Светла му памет!
  • 54 Зайко Байко многознайко

    4 0 Отговор
    До коментар #9 от "Професора":

    " Професоре " не се излагай! Зелените обувки не са на китайски алпинист а на индиец Тцеван Палжур загинал на северния хребет на Еверест през 1996 г. За да се качиш или да те качат на Еверест ще ти струва 55 000 $ за разрешението от непалското правителство. Ако трябва да те свалят от Еверест в случай , че умреш от височинна болест, отток на белият дроб и мозъкът на височина над 8000 м. в зоната на смърта или паднеш това вече струва над 200 000 $. Изгледал съм доста документални филми и съм прочел доста книги и статии. "Покоряването" на Чомолънгма ( майката на боговете ) 8848 м.в днешни дни е толкова комерсиялизирано, че всичко е организирано така, че да се вземат парите на желаещите без оглед на здравословното им състояние. Обслужват те добре до момента в който собствените ти сили те напуснат. Осигуряват ти, шерпа-носач, шерпа-готвач и шерпа-водач. Вижте един много добър руски филм " Ген Вьiсотьi" Русская стена, воссхождение на К2, който е далеч, далеч по-труден за катерене от Еверест. Miracle on Everest , Австралийски филм за най голямата им експедиция и т.н. и т.н. Като гледам тези филми се очудвам на желанието на някои индивиди от видът Homo Sapiens , съзнателно да отиват на смърт а ако имат късмет да се върнат от там с премръзнали и отрязани крайници. Можете да видите и Sudden dead on Everest документални филмчета на ужасите.
  • 55 истината

    0 0 Отговор
    Подценявяне на обстановката и надценяване на възможностите си. Общо казано липса на професионализъм, така е в аматьорския бранш, с малко пари и много риск. Умните и подготвените ходят с екипи и оборудване. Кой ще е следващият!