Last news in Fakti

5 Май, 2012 15:07 2 463 0

Още простититутки със СПИН в Гърция

  • спин-
  • атина-
  • гърция-
  • серопозитивни-
  • хив

Гръцката полиция задържа под стража още шест серопозитивни проститутки – ден след като 16 други проститутки носители на ХИВ вируса бяха обвинени с "опит за нанасяне на сериозни телесни повреди", предаде БГНЕС, като се позова на АФП.

Шестте жени – всички гъркини – ще бъдат изправени пред съдия по същото обвинение, се посочва в полицейско съобщение. Те са били задържани заедно с други 39 проститутки, от които 35 чужденки, които са били пуснати след направения тест, че не са заразени.

Шестнадесет проститутки – 13 гъркини, две българки и една рускиня – на възраст от двадесет до тридесет години, с установена серопозитивност при медицинския контрол, бяха задържани под стража в петък и им бе повдигнато обвинение.

Аферата, която предизвиква силен отзвук в Гърция, започна след като в края на април бе открита 22-годишна руска серопозитивна проститутка, която също бе арестувана миналата седмица.

Проституцията е легална в Гърция при условие, че става в публични домове, чието функциониране теоретично е регламентирано. Ала нещата излязоха извън контрол през последните години поради неспособността на властите да се справят със сексуалната експлоатация и наркоманията.

Няколко десетки организации на активисти демонстрираха в петък в защита на арестуваните серопозитивни проститутки и срещу решението на полицията да публикува снимките им.

Гръцките санитарни служби, които оправдаха мярката с грижата за общественото здраве, откриха телефонни линии за съвети, по които вече са се свързали над 2000 мъже. Министърът на здравеопазването Андреас Ловердос пък разкритикува безотговорността на клиентите, които отказват да използват презервативи.

Темата СПИН е до голяма степен табу в Гърция, липсва и кампания за насърчаване на превенцията. Офанзивата срещу нередовната проституция е в рамките на усилията на властите за подобряване на сигурността преди парламентарните избори в неделя, на които се очаква наказателен вот срещу управляващата социалистическо-консервативна коалиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА