Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Май, 2019 21:42 2 681 1

Правителството в Украйна оцеля

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • правителство-
  • володимир гройсман

Гройсман заяви, че е готов да продължи работата си

Правителството в Украйна оцеля - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинските депутати днес отказаха да приемат оставката на действащото правителство, като отново се опълчиха на новоизбрания президент, предаде AP.

Володимир Зеленски е изправен пред враждебен парламент, доминиран от поддръжници на бившия президент Петро Порошенко, отбелязва агенцията. Президентът свика предсрочни парламентарни избори на 21 юли в опит да вкара повече свои привърженици в парламента и преди извънредния вот депутатите се стараят да блокират усилията на президента да състави по-лоялно правителство.
Върховната рада днес не прие оставката на премиера Володимир Гройсман и запази правителството му, след като миналата седмица отхвърли предложението на Зеленски за поправки в изборното законодателство.

Молбата на премиера за оставка бе подкрепена от 97 депутати при необходими минимум 226. Така правителството ще продължи да изпълнява задълженията си в пълен състав, предаде ТАСС. Преди гласуването Гройсман заяви, че ще приеме всяко решение на парламента "с уважение". "Моето решение за оставка не беше емоционално, а съзнателна позиция - още никога в живота си не съм прехвърлял отговорността на друг", добави той.

След гласуването Гройсман заяви, че е готов да продължи работата си, като отбеляза, че сега положението в страната е сложно. "Например, тази година ни предстои да изплатим 417 милиарда гривни (15,6 млрд. долара) за обслужване на държавния дълг, а това е една трета от бюджета на Украйна", подчерта премиерът. Той обеща да продължи реформите, като подчерта, че промените ще вървят по-бързо, ако парламентарните фракции се обединят и гласуват.

Гройсман обяви решението си да подаде оставка на 20 май, след като новият президент в първата си реч заяви, че правителството трябва да се оттегли. Според конституцията правителството автоматично подава оставка след избирането на нов състав на Върховната рада, а не след избирането на нов президент, така че Зеленски няма законодателни възможности да принуди кабинета да се оттегли преди изборите на 21 юли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето яки

    9 0 Отговор
    Не пускат кокала.
Новини по държави: