Last news in Fakti

10 Май, 2012 11:28 1 409 1

Обама подкрепи гей браковете

  • барак обама-
  • гей-
  • брак-
  • еднополови бракове
Обама подкрепи гей браковете - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като в продължение на години „подгряваше“ темата, президентът на САЩ Барак Обама  обяви официално, че „еднополовите двойки би трябвало да могат да сключват брак“. Подобно изказване вероятно ще има плодотворен ефект върху рейтинга му и ще привлече на негова страната хора с различна сексуална ориентация, коментира Ройтерс. Така Обама стана първият американски президент, който подкрепи официално еднополовите бракове.

Казаното в интервюто му пред телевизия АВС веднага отекна в одобрителни възгласи от Демократическата партия, гей организации и правозащитници.

От центъра на Центъра за американския прогрес определиха президентското мнение като „още една стъпка напред в осъществяването на обещанието за равенство“.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви в коментар: „Това е голяма промяна в историята на американските граждански права“.

Срещу изказването на Обама скочиха политическите му противници – републиканците, както и консервативни християнски лидери, според които легализирането на гей браковете ще създаде огромно разделение в американското общество.

Така Обама може да привлече на своя страна независими и непартийни избиратели, които се интересуват от въпроса. Най-вероятният му опонент на изборите, Мит Ромни е противник на еднополовите бракове и може да използва „заплахата на Обама“ като поле за консолидация на гласове.

6 американски щата позволяват бракосъчетанията между гейове и лесбийки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тито

    0 1 Отговор
    Айййддддееее щом и президента им приема еднополовите бракове тия-америкосите тотално отлепиха--тотално!!!!