Last news in Fakti

6 Юни, 2019 10:41 4 315 24

Пилотска грешка е убила полския президент

  • лех качински-
  • смоленск-
  • катин-
  • ту-154м-
  • полша

Преди девет години Лех Качински пътуваше от Варшава за Смоленск, за да участва в траурни церемонии

Пилотска грешка е убила полския президент - 1
Снимки: Shutterstock

Руски следователи заедно с полските колеги проучиха фрагментите от самолета Ту-154М на полския президент Лех Качински, който се разби близо до Смоленск през 2010 г. Както съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на руското следствие, материалите показват грешка на екипажа.

Преди девет години полската делегация пътуваше от Варшава за Смоленск, за да участва в траурните церемонии, посветени на 70-годишнината от масовите разстрели в Катинската гора, при които 22 хиляди полски офицери и интелектуалци са избити от служители на съветското НКВД.

Зад трагедията стоят погрешните действия на екипажа, който продължил подхода за приземяване при липса на видимост.

"Освен това по искане на чуждестранни колеги в тяхно присъствие бяха проведени допълнителни разпити на свидетелите на самолетната катастрофа", съобщава пресслужбата на руското следствие.

По-рано от следствието уточниха, че от 2010 г. полските представители са идвали в Русия 12 пъти, за да работят с физически доказателства, последното посещение е през есента на 2018 година. Фрагментите, които представляват интерес за специалисти, са многократно и задълбочено изучавани от експерти.

Пилотска грешка е убила полския президент

Половин година след катастрофата Варшава инициира собствено разследване, като комисия обаче посочи, че действията на руските диспечери са били неудовлетворителни, а техническото оборудване на летището не било на нужното ниво. Бяха разследвани включително и версии за саботаж и терористичен акт.

Според установените данни полските експерти заключиха, че на борда е имало няколко взрива и самолетът е започнал да се разпада още във въздуха. Разследването обаче не може да бъде завършено, тъй като руската страна отказва да предаде черните кутии на мaшината, част от отломките, както и други улики.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    16 57 Отговор
    Само наивник може да повярва че е пилотска грешка - рашките свалиха самолета

    Коментиран от #3, #13

  • 2 Реалист

    9 18 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Според установените данни полските експерти заключиха, че на борда е имало няколко взрива и самолетът е започнал да се разпада още във въздуха. Разследването обаче не може да бъде завършено, тъй като руската страна отказва да предаде черните кутии на мaшината, част от отломките, както и други улики.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 До наркомана

    16 9 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Много ясно, че ще откаже. Русия е сила.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мда

    39 14 Отговор
    Правилно руснаците не дават черните кутии. В Русия поляците могат да ползват всички доказателства. Вземат ли ги моментално ще ги фалшифицират от омраза към руснаците, за да оправдаят пилотите си и да угодят на господарите от САЩ !
  • 7 Реалист

    8 24 Отговор

    До коментар #4 от "До наркомана":

    Ами те така отказаха и за малайзийския самолет който свалиха над Донбас. Даже и телата не искаха да връщат. А после холандците намериха в труповете частици от БУК-а с който го бяха свалили орките... Империята на злото рускестан трябва да бъде изтрита от лицето на земята.

    Коментиран от #8

  • 8 00000014

    20 7 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Ако искаш да намериш балък поне малко да повярва на глупостите ти се постарай да изглеждаш поне малко интелигентен.

    Коментиран от #10

  • 9 Docenta

    8 20 Отговор
    В кремъл е коренът на злото по цялата земя.Време е путин и компания да бъдат съдени от трибунала в хага

    Коментиран от #11

  • 10 Реалист

    2 10 Отговор

    До коментар #8 от "00000014":

    За теб е ясно че си с интелекта на сварена скарида и не бих си губил времето.
  • 11 До Иво Инджев

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Docenta":

    Иво, пий си хаповете.
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 6 Отговор
    При пилотска грешка не може отломките да са пръснати по протежение на 5 километра. Елементарно!
  • 13 Гошо

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Да и за целта бяха завербували полските пилоти

    Коментиран от #21

  • 14 Бесен Язовец

    2 3 Отговор
    Минаха се само 9 години и най на сетне руснаците съчиниха, че главен виновник за катастрофата е пилота ! То има ли самолетна катастрофа на територията Русия, за която да не е виновен пилота на самолета ??
  • 15 Borislav Popov

    2 3 Отговор
    Щом руснаците отказват да предадат черната кутия на поляците значи има какво да крият, вината за аварията е 100 % тяхна ! Тя истината ще излезе наяве, но след много години, когато трва няма да е вече, чак толкова важно, също както стана и с убитите от НКВД полски офицери. Руснаците си признаха, ама след колко години, а после дори изкараха, че Горбачов е предател, за дето бил признал.
  • 16 Townboy

    4 3 Отговор
    За мен е 100% политическо убийство пък руснаците каквото искат да твърдят. Сериалът "Чернобил" се оказа доста неудобен показвайки как им функционира държавата. За съжаление така работи и ЕС.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 goni

    5 1 Отговор
    Не съм фен нито на руснаците, нито на поляците! Обаче! Не само че руснаците нямат никаква полза да взривят самолета, а точно обратното! Те трябваше всячески да го пазят! И в това е тяхната вина! Не го опазиха! Ако, не се беше случило, това със самолета, то това щеше да е едно изключително събитие! Полша и Русия отиваха на много голямо сближаване! Русия най-после си призна и допусна висшето ръководство на Полша на поклонение в Катинската гора! Най-интересното е че поляците тръгнаха! Те вярваха че всичко ще е наред! Някой друг обаче не беше съгласен! Който и да е той няма нищо общо с двете страни. И двете страни загубиха! И то много!
  • 19 Пешо

    1 1 Отговор
    Рашките са едни комплексирани нещастници, в техния речник думата съжелявам бе съществува. Абсолютно ги е яд че някой ги критикува за кътинската гора. Доказано е че самолета е взривен. А най- комплексарче е 165 сантимеровия им лидер. И от яд взриваха самолета. толкова им е мирогледа мафиотски, някой кат не им харесва и го убиват.
  • 20 Пешо

    1 1 Отговор
    Сега рашките били засегнати от сериала Чернобил. Защото защото показва калпава техника и некомпетентност. А това че разбиха здравето на цяло поколение в Европа,еее голяма работа. Вместо смирено да наведат глава, те били обидени.
  • 21 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гошо":

    Да беше дочел до края статията преди да я напишеш тая глупост. Или поне втория ми копи-пейст от статията. Ама то за четене акъл требе и като го немаш...
  • 22 психолог

    0 0 Отговор
    И за такова заключение трябваха 20 години Та то бе очевидно
  • 23 Пилот

    0 0 Отговор
    Разбира се, че е пилотска грешка и недооценяване на МТО обстановката. Има американски филм за тази катастрофа, в който всичко е казано и доказано. Пилота е минал на втори кръг, и вместо да отиде на резервното летище, както се прави, под натиска на полския министър на отбраната, който (в нарушение на всички правила) е бил в кабината и е тормозил екипажа, се е опитал да кацне. Екипажа много добре са знаели, че аеронавигационното оборудване на летището е лошо, че времето е много лошо и т.н. и сами, въпреки предупрежденията на наземните РП-та, са решили, че ще кацат. Е, кацнаха...

    Коментиран от #24

  • 24 Пилот

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пилот":

    И между нас казано, ако руснаците искаха да го убият тоя полски мизерник, щяха без проблем да го направят, тихичко, маскирано като инфаркт или инцидент, без никой да разбере че е убийство, а не да чакат да му взривяват самолета на собствената си територия... Ама толко сте умни, че нема кой да помисли за това.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания