Last news in Fakti

23 Юни, 2019 15:01 4 268 27

Истанбул, Касъмпаша: Тук са корените на Ердоган

  • истанбул-
  • турция-
  • избори-
  • ердоган

Те са най-верните поддръжници на турския президент - жителите на квартал Касъмпаша, в който Реджеп Ердоган е роден и отрасъл

Истанбул, Касъмпаша: Тук са корените на Ердоган - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

На няколко метра от кулата Галата и централния истанбулски булевард Истиклял в европейската част на града се намира квартал Касъмпаша. Преди 65 години там е роден Реджеп Тайип Ердоган. Това е и мястото, където живеят най-верните му поддръжници.

Миналото лято в Турция се проведоха едни от най-важните избори в съвременната история на страната. На 24 юни 2018 г. Ердоган си осигури нов петгодишен мандат и стана първият турски президент, сдобил се с безпрецедентна власт. В деня, в който отново положи клетва като президент, Ердоган обяви пред своята Партия на справедливостта и развитието: "Турция навлиза в нова ера".

След референдума през 2018 г., Ердоган успя да промени конституцията от парламентарна демокрация на президентска република. Това му позволява да бъде едновременно държавен глава и правителствен ръководител. Това е най-мащабната промяна в политическата система на страната след създаването на турската република от Мустафа Кемал Ататюрк през 1923 година.

Ердоган произхожда от консервативно работническо семейство. Голяма част от неговите поддръжници имат същия произход. Именно от Касъмпаша, където е преминала по-голямата част от живота на Ердоган, започва и неговата политическа кариера - кмет на Истанбул (1994), министър-председател (2003), президент на Турция (2014).

Жителите на Касъмпаша следяха отблизо новините в деня на изборите. На турско кафе или чай поддръжниците на Ердоган от квартала очакваха в кафенетата нетърпеливо обявяването на резулатите от гласуването.

В Касъмпаша Ердоган е истински герой - един най-обикновен човек като тях, който успява да стигне до върха. Някои от опонентите му го обвиняват, че вече не е един от тях. За хората в квартала обаче нищо не се е променило. Защо гласуват за него? - "Защото го обичаме", казва местна жена, която се хвали, че е дала гласа си за президента.

Ердоган е известен в района като "Касъмпашали" или "човекът от Касъмпаша". Когато първоначалните резултати бяха обявени по телевизията, хора от всички възрасти излязоха по улиците на квартала, за да отпразнуват победата му още преди да бъдат преброени всички бюлетини. "Те са предатели" - така няколко жени от квартала нарекоха подкрепилите опозицията.

Парадът на победата премина по улиците на Касъмпаша, преди да се спре на централния площад до пристанището. Там жителите на квартала пееха, танцуваха, пускаха фойерверки и стреляха с пушки във въздуха. На гигантски екран се виждаха резултатите, докато хората се прегръщаха, размахвайки флагчета на ПСР. Старите съседи на Ердоган празнуваха заедно с него най-голямата му победа.

Една година по-късно хората от Касъмпаша и всички други райони на турската метрополия отново гласуват. Проведените на 31 март кметски избори бяха спечелени от кандидата на опозицията Екрем Имамоглу, но по сигнал на управляващата партия на Ердоган резултатите бяха касирани заради "нередности при гласуването" и за 23 юни беше насрочено повторение на изборите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Екрем Имамоглу

    17 12 Отговор
    Корените на Ердоган са от гръцко-понтийското село Потамия. Той е ислямски грък от Понтус. Неговият прадядо е християнин и дядо му става мюсюлманин за икономически интерес.

    Коментиран от #3, #5, #15

  • 2 Преди 65 години

    7 4 Отговор
    е бил най-перния ден за турция! Родил се е Реджеп! Историята след време ще говори че не ставал за никакъв.......! Бригадир!
  • 3 Ганю Ганюоглу

    7 12 Отговор

    До коментар #1 от "Екрем Имамоглу":

    Нас ганювците ни вълнува само какво става в Турция. За вилаетчето булгаристан хич не ни е еня.

    Коментиран от #4, #24

  • 4 Реалист

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ганю Ганюоглу":

    хасанееее, и 5 други ника да използваш, феса си е фес и все гледа да смени темата като не му отърва...

    Коментиран от #19

  • 5 222

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Екрем Имамоглу":

    В ютюб има много видеоклипове с турци, които правят ДНК тест и коментират резултатите. Те показват, че те имат 30-40% европейска ДНК, особено гръцка, и са изненадани. Останалата част от тяхната ДНК е особено от Мала Азия а има и персийска, северноафриканска, арабска, дори индийска и така нататък. Но защо се чудят, не учат ли история в Турция?

    Коментиран от #6, #7, #9, #10, #20

  • 6 Браво

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "222":

    А сега им кажи и за клиповете дето гърците си правят ДНК и се оказва че до Ламия всички са с българско ДНК!
  • 7 Хахахаха

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "222":

    40% от турците имали гръцка ДНК. Гаванке не се ли замисляш, че е точно обратното. Хахахахаха

    Коментиран от #8, #27

  • 8 Ivan4o

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    Пусни си 1 песен от волжка българия! И се вслушай в текста.пхахах
  • 9 Zzz

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "222":

    Vıe bukvalno ste ısperkalı sıs tıya HDK evropeyski indiyski grıtski persiyski na maynata ti ne znam kakvisi eee stiga veçe vie lı şte reşavate koy kıkıv e ne se izlekuvahte ot tazi şizofreniya samo dumata turçin vi podludyava
  • 10 Zzz

    4 9 Отговор

    До коментар #5 от "222":

    Ostavi gi tıya HDK samo sı pomıslı 5 veka ne 5 godini ne 50 god. a 500 godini turskoto seme navsekade

    Коментиран от #18, #22

  • 11 Хасан пидираЗ

    5 2 Отговор
    Султана ще загуби Истанбул
  • 12 Хасан

    1 5 Отговор
    Обичам мъже

    Коментиран от #14

  • 13 Хасан пидираЗ

    2 3 Отговор
    Знаем
  • 14 Ловеца на боклуци.

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Знаем че обичаш мъже Хасане, и мъжете те обичат само когато са отзаде ти.
  • 15 Пешо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Екрем Имамоглу":

    Също, като наши сънародници, които са станали соросоиди - интереса е финансов и затова ги наричат продажници.
  • 16 Велика отоманска империя

    3 6 Отговор
    Да ни е жив и здрав още 20 г да управлява мисли за народа мнг натиск има от др държави не искат турция да стане мнг силна 40 имаше тероризъм той дойде и ги премаза ейвалла и с лирата ще се оправи още малко. България е в европа но ни унищожиха тотално ако не си отстояваш интересите и ако чакаш дрг да ти помагат е свършено както стана с нас 300 000 емигранти из европа
  • 17 Велика отоманска империя

    0 1 Отговор
    3000 000 емигранти
  • 18 Особенно еничарското

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Zzz":

    раздавано с любов и приемано с възхищение от бабите ти!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Animediator

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Ти си 100% ибрик !
    Има много турци , които действително са достойни хора , но ти не си от тях !
    Факта , че си привърженик на Ердоган те прави второ качество !
  • 22 Расате

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Zzz":

    500 години турско иго.
    Вие как мислите едно малко номадско племе в покрайнините на Персия и в земата на Армения ще владее Османската империя.
    Защо мислите са създадени Еничарите- защото османлийте не са имали демографски потенциал да владеят тази огромна империя с предимно християнско население. Ако не беше закрепостено населението на Балканите ,никога нямаше да има Османска империя.
  • 23 Расате

    0 0 Отговор
    Турската и гръцката нация са създадени от разнородни етноси обединени от религията.
    В гръцката конституция пише, че всеки православен е елин- т.е. няма българи, а славяногласни елини. Както пише Ръдмисън- гърците изчезват през средновековието поради множеството граждански войни и че сегашните гърци са създадени покрай Цариградската патриаршия основно върху влашки,албански и български етнически общности.
    Турците са балканско творение. Турци са наричани всички приели исляма на Балканите, но не и в Анадола. Там са си карлуки,алтънци,казълбаши и пр.
  • 24 Медия съм аз

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ганю Ганюоглу":

    Малка проститутка, която обслужва интересите, на интересите! Медия, жена, партия,! Някаква разлика? Братя българи! Турция се намести на руският пазар, а Иво Минджев, по платена заръка, трябва да предотврати това! Много просто!
  • 25 Винетка

    0 0 Отговор
    Сори! Да подпомогне това!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: