Last news in Fakti

24 Юни, 2019 20:00 21 185 52

"Кюриосити" откри на Марс...

  • кюриосити-
  • марс-
  • марсоход-
  • наса

Марсоходът на НАСА намери в атмосферата на планетата високо съдържание на метан

"Кюриосити" откри на Марс... - 1
Снимка: Shutterstock

Марсоходът на НАСА "Кюриосити" е открил в атмосферата на Марс високо съдържание на метан, което може да е свидетелство за присъствието на живи организми на Червената планета, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Образци от въздуха на Марс са били взети в сряда, а още в петък учените са направили редица експерименти. От тях станало видно, че откритият метан може да служи за газ-биомаркер. Но досега не беше обявено официално за откритието.

"Като отчетохме този удивителен резултат, ние реорганизирахме графика си през уикенда, за да проведем допълнителни изследвания", заяви един от изследователите на НАСА пред вестника. Резултатите могат да бъдат получени още в понеделник.

По-рано "Кюриосити" установи сезонни изменение на съдържанието на метан в атмосферата на Марс. Този марсоход кацна на Червената планета на 6 август 2012 година за изследване на кратер, кръстен на името на австралийския астроном Уолтър Гейл.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ss14

    35 66 Отговор
    А руския марсоход какво откри ? А то подобно нещо няма, защото за руснаците предела на космоса е МКС 300км над Земята.

    Коментиран от #3, #4, #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 978

    52 21 Отговор

    До коментар #1 от "ss14":

    Нормално е Кюриосити да открие метан, нали американците пърдят на Марс отдавна съдейки по сериала на Discovery!

    Коментиран от #45

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Боне крайненеца

    50 5 Отговор
    Следи от славните македонци
  • 6 Шойгу

    43 20 Отговор
    Сигурно ли е, че метанът не е от говежди изпражнения в пустинята Мохаве? Щот наскоро май стана гаф в някои снимки - в кадър влезе покрива на воден резервоар, та се наложи спешно да се трият снимки.
  • 7 анонимен

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пак Съм Аз":

    На леля Мария Пуйката имаш в предвид
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мечти

    28 8 Отговор

    До коментар #8 от "гостгост":

    Научил трола думата патент и вече е велик. Я кажи колко плащат руснаците за патента? 0 копейки! Първо, тролчо ограничен, патента е валиден само в държавата вкоято си платил да се защитава и за определен срок. Второ, и най-малката промяна в описаното в патента ти дава възможност да го заобиколиш, защитиш свой собствен и т.н. Второ, тролчо ограничен, Русия не просто е най-голяма по площ, а и най-богата на всякакви ценни и редки метали, нужни за производството на спец сплави за самолето и ракетостроенето. Купуват ги не защото в Русия труда бил по-евтин, не защото у тях ще им излезе по-скъпо, а защото НЯМАТ СУРОВИНИТЕ НУЖНИ ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО. Не могат да ги произведат. Това важи и за супер скоростните ракети - дори и да разработят таква, ще направят няколко броя и пчдо там приключват. Имаше едно филче за Тъндърбърд как са правили цяла мрежа от фиктивни фирми и години на ред са купували титан от СССР за да могат да произведат няколко самолета тъндърбърд.

    Коментиран от #10, #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 До всички тролове

    20 3 Отговор
    Господа зависими(ТРОЛОВЕ)СВЕТЪТ СЕ РАЗВИВА ЗАЩОТО ИМА КОНКУРЕНТЦИЯ Вие си мислете и пишете каквото искате и без вас ще пеят петлите
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тъпан

    24 10 Отговор

    До коментар #1 от "ss14":

    да си чувл за съветската програма "Марс"? Още от 60-те години се изстрелват изследователски станции до Марс. Трябва да четеш повече.

    Коментиран от #21, #44

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бай хой

    22 12 Отговор

    До коментар #11 от "977":

    В момента има една държава която извършва пилотирани полети в космоса и това е Русия. Сащ нямат нито специалисти нито учени нито технология.

    Коментиран от #25

  • 18 По скоро аи соросоидна измет

    15 11 Отговор

    До коментар #16 от "руска измет":

    А американците имат ли, бе, тролчочик? Те даже нямат и ракети, а ти за станция питаш. Имаха преди години едни негодни совалки и това беше.

    Коментиран от #24

  • 19 нервен ( разбивача на тролове )

    12 18 Отговор

    До коментар #16 от "руска измет":

    Виж кво сипи си една ракия и не се занимавай с тия ...те не осъзнават че хвалят банкрутиралият режим чието най -голямо постижение космонавтиката беше да изтеглят труп на куче ..била голяма и богата на ресурси държава ...вярно е. ..ама нямат акъл за 2 стинки как да ги ползват ...изобщо не се хаби ..с някоя стена ще проведеш по-смислен и задълбочен разговор
  • 20 Rado

    5 12 Отговор

    До коментар #9 от "Мечти":

    Г-н разбирач посочете една руска ракета, която да е изстреляна с руския двигател RD-180. И тогава ще си проличи кой държи патента. И патентите като важат само в една държава, как Samsung и Apple се съдиха за патенти. Виж в Северна Корея може и да не важат никакви патенти пък може и в други подобни режими.

    Коментиран от #26, #29

  • 21 Rado

    2 7 Отговор

    До коментар #14 от "Тъпан":

    Да не са били като тези на Израел до Луната.
  • 22 Бре тия Мъск,не знае ли че РД180 е амер.

    15 4 Отговор
    Едно е да разработиш някаква система до определени параметри, а съвсем друго – да осигуриш стабилната ѝ работа". Това заяви за в. "Взгляд" Андрей Ионин от Руската академия по космонавтика в коментар на изявлението на Илон Мъск, че двигателят Raptor превъзхожда РД-180 по ниво на налягането в горивната камера.

    "Радвам се, че Мъск мери достиженията си с руски двигател, разработен през 1970-те, но това, което казва той, трябва да се провери от специалистите и да се разбере дали реално е постижение.
  • 23 123

    14 7 Отговор

    До коментар #8 от "гостгост":

    Американопитек не лъжи,когато руснаците са разработвали този двигател, америте още са правили витлови ..............RD-180 - руски двукомпонентен (гориво - керосин , окислител - течен кислород ) течен ракетен двигател на затворен цикъл с изгаряне на окислителния газ след турбината, оборудван с две горивни камери и две дюзи. Разработена в средата на 90-те години, основана на най-мощния съветски двигател в света - RD-170 [1] , произведен от НПО "Енергомаш". Академик В.П.Глушко " . Проектът RD-180 е разработен под ръководството на Борис Иванович Каторгин

    Коментиран от #35

  • 24 руска измет

    6 12 Отговор

    До коментар #18 от "По скоро аи соросоидна измет":

    Ако не беше толкова ограничен нямаше да ми задаваш такива въпроси. Просто потвърждаваш тезата, че споря с промити и неуки мозъци като теб. САЩ правят космически мисии и изучавания постоянно, а последната най-важна е, че пратиха сонда в орбита около слънцето наскоро. Всяка година САЩ.са лидери в космоса, а след тях е Китай. Пак повтарям, че русия няма технологичното развитие и не участва в никакви космически мисии по-далеч от МКС. Ето малък линк за мисиите за 2019г. като почти всички са американски, тук таме китайски и НУЛА руски.https://www.google.com/amp/s/www.forbes.com/sites/jonathanocallaghan/2018/12/28/space-in-2019-here-are-all-the-missions-and-launches-to-look-forward-to/amp/ САЩ са единствената държава която следи други галактики, звезди и планети с телескопите Хъбъл, Кеплер и Чандра.Вие представяте ли си изостанала русия да има подобно нещо? Руското участие в космоса е единствено да перпят информация от САЩ и да я превеждат на руски, че да може и бедните мужици да научат нещо.

    Коментиран от #27

  • 25 руска измет

    9 9 Отговор

    До коментар #17 от "Бай хой":

    Ти си сд доказал като най-ограничения русоиден трол тук без никакви познания по каквото и да било и никаква обективност. Посочи ми един източник който да твърди, че руската кочина е по активна от САЩ в космоса и ще призная, че не си толкова ограничен,защото ако те питам за една руска космическа мисия за последните 30г.няма да ми отговориш. Иска ти се руските шимпанзета да участват с нещо ама йок
  • 26 руска измет

    8 9 Отговор

    До коментар #20 от "Rado":

    Няма да ти отговори тая измет.. На мен ми е чудно защо русоидите като стане дума за космос винаги вадят най-тъжните опорки за рд180 и МКС. И двете неща не играят никаква роля като мисии извън околоземната орбита ама то като руснаците не участват в космоса и няма за какво друго да се хванат повдигат само отчаяните опорки. Ти го питаш да ти каже една руска космипеска мисия за последните 30 години, той каскета ти говори за ракетни двигатели?! Мани мани.
  • 27 123

    9 7 Отговор

    До коментар #24 от "руска измет":

    А е лъжльо ти си бил цар на измислиците, конкретно с факти посочи мисии на САЩ за последните 5 години,смотльо ето ти за Русия---:Без да броим неуспеха на "Фобос-Грунт" през 2011-та, последните успешни научно-изследователски руски мисии бяха на радиотелескопа "Спектр-Р" (пак през 2011-та), на биологичната сонда "Бион-М" (през 2013 г.) и на астрономическата мисия "Ломоносов" (през 2016 г.

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Саше нали си знаеш

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "Rado":

    Патента важи в държавата за която е.платено патентно право. Ако не са платили в Мозамбик го духат и толкова. Епъл и Самсунг са се съдили защото.на един и същи пазар са имали платени патентни претенции.
  • 30 ss14

    9 4 Отговор

    До коментар #27 от "123":

    Какви мисии са това ? Това са орбитакни дребни телескопи които засичат лъчи от спектъра и са в орбита. Пича ясно ви пита да посочите апарат на Русия като Кюриосити на Марс, като апарата пратен до слънцето и.т.н..Явно найстина не разбирате или се правите на ударени. Мога да добавя сондата която беше пратена до Юпитер и до един от спътниците на Юпитер. Касини който обикаля Сатурн и луните й.Теледкопа Джеймс Уеб който ще бъде пратен извън нашата слънчева система, апарата нови хоризонти който обикаля слънчевата система и.т.н.Това са малка част от нещата. И в действителност Русия няма телескопи като Хъбъл и Кеплер а това е невъзможна технология за тях. Руската космическа програма в действителност загина.

    Коментиран от #46

  • 31 руска измет

    5 11 Отговор

    До коментар #28 от "123":

    Измет, САЩ имат най-добрите ракети правени някога. Руснацитр никога не са имсли успех там. Пълни смешници са като тебе. Не случайно загубиха битката за Луната, защото ракетата им копие на Сатурн5 беше ПЪЛЕН ПРОВАЛ.,пак като тебе!! Ти си пълен мишок и нешастник който е твърде плосък по тея теми!! Между другото можеш ли да ми покажеш руските ракети които могат да кацат обратно, както правят тези на spacex? Осъзнаваш ли какъв жалкар си? И точно поради факта, че рушняците са невежи при ракетите, загубихс и опциите да изстрелват спътници на други държави, защотоот 2010г досега имат огромен брой провали. Най-големия руски кодмодрум е в Казахстан, а дори казаците се обръщат към САЩ да им изстрелват спътниците. Това говори достатъчно, гнидо!!

    Коментиран от #32, #33, #47, #49

  • 32 Болен мозък ,

    8 12 Отговор

    До коментар #31 от "руска измет":

    каква Луна, какъв Марс са те обладали ? Многото гледане на американска фантастика си е оказало своето пагубно влияние върху теб !
  • 33 US идиот -надрусан

    5 6 Отговор

    До коментар #31 от "руска измет":

    Давай колега , покажи на тези хора какво е да си изкукал на 100% !
  • 34 ЕКСПЕРТА

    3 5 Отговор
    НЯМА ЖИВИ ОРГАНИЗМИ НА МАРС НЯМА ВОДА В ТЕЧНА ФОРМА НИТО КИСЛОРОД НИТО АТМОСФЕРА.ИМА САМУ СИЛНА РАДИАЦИЯ,ЖЕГА И СТУД.
  • 35 Хрониките на Евразия

    5 6 Отговор

    До коментар #23 от "123":

    Многостепените ракети са измислени от американец през 1914 година ..
    Без тях е невъзможно изстрелването в Космоса .
    Повтарям още един път - 1914 година ..
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Чипът

    5 6 Отговор
    Савецката космонавтика сега планира полет до град Самара
  • 38 Дедо Вангьо

    9 2 Отговор
    Какво пак се дъвчите един друг! Борбата ще започне с откриването на битумни пластове в кратера "Бойко Борисов" до Южния полюс
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Един

    8 0 Отговор
    Успешно осираме земята! Както и околоземната орбита. Сега е ред на Марс!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Racoon city

    4 0 Отговор
    Карикатура на walt disney е това е марс . Стига с тези детски филмчета
  • 43 Отиде си

    2 2 Отговор
    Имаше разделение руснаците на Венера а американците на Марс. Руснаците разбраха, че на Венера немогат да живеят, но американците все още имат илюзии да заживеят на Марс.
  • 44 Sep ditrih

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тъпан":

    Имаха и програма Венера и първи успяха да спуснат апарат който отчете 400*град.целзии и силно атм.налягане
  • 45 Косьо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "978":

    Не е на Дискавъри а на нейшанал географик
  • 46 123

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "ss14":

    Ти пак запя старата песен от преди 20 години,дай ни пример с мисии на САЩ за последните няколко години,като изключим единствената, сондата Паркър от 2018, мн едей да ми съчинявал преразказ по холивудски филм
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Гьон

    0 0 Отговор
    Срали са а?
  • 51 Ганьо Космонавта

    2 0 Отговор
    Бай Иван комшията е първия човек кацнал на Марс. Явно е от боба, този метан. От НАСА крият този факт!
  • 52 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "ivan":

    Първо се научи да пишеш на български и второ с тези въпроси дето си ги задал само доказваш колко си неук на тема космос.