26 Юни, 2019 17:30 5 109 24

БГ посолство с рекорд по глоби за шофиране

  • лондон-
  • глоби-
  • посолство

По неплатени глоби българското посолство е на 29-о място сред 185 чужди мисии

БГ посолство с рекорд по глоби за шофиране - 1
Снимка: Shutterstock

Служители в посолството ни в Лондон успели да навъртят глоби за 820 270 паунда по улиците на британската столица. Рекордните глоби станаха ясни след като транспортните власти разпространиха справка, съобщи Новини Лондон.

Глобите за около 1,8 млн. лева са натрупани в периода след 2003 г. и не са платени. По-голямата част - 812 180 паунда, е за такси за шофиране в централната част на Лондон. Ако човек ползва в нея личен или служебен автомобил в делничен ден, трябва да плаща по 11,5 паунда. За това следят камери, снимащи влизащите в зелената зона. Има и табели, указващи, че шофирането в нея е платено.

Въпросната такса се прилага от години срещу задръстванията по най-натоварените улици, а от този април бе въведена и нова от 12, 5 паунда за по-старите коли, които не отговарят на екокритериите за минимално количество вредни емисии. Така всяко пътуване с кола в центъра може да достигне и до 24 паунда дневно.

По неплатени глоби българското посолство е на 29-о място сред 185 чужди мисии. Най-голям длъжник са САЩ - 12,6 млн. паунда, пише "24часа".

След тях е Япония с 8,6 млн. паунда и Нигерия с малко над 7 млн. паунда. Русия е пета с 5,7 млн. паунда, следвана от Китай - 5,2 млн. паунда, Полша и Германия - с 4,4 млн. паунда.

Става дума за данък, въведен през 2003 г. от лондонското кметство, за влизане в центъра на града (т.нар. Congestion charge), където се намират основните британски институции, министерства и дипломатически мисии, свързани с всекидневната дейност на българските дипломати и посолството в Лондон. В съответствие с принципите, заложени в чл. 34 на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, дипломатическите представителства са освободени от данъци и такси. Позицията на дипломатическите мисии в Лондон, включително и тази на България, е, че сумите, начислявани въз основа на този данък, не са дължими.

Това обясниха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Градските власти в Лондон обаче твърдят, че не става въпрос за санкции за неспазване на правилата за движение, а за неплащане на използвана услуга. Затова настояват британското външно министерство да предприеме необходимите действия, за да започнат посолствата да се издължават към лондонската община.

“Ясно сме посочили, че таксите за движение в центъра на Лондон са, за да се избегнат задръствания, и това е вид услуга. Следователно означава, че чуждестранните дипломати не са освободени от задължението да ги плащат”, казва Пол Каупъртуейт, генерален мениджър на лондонската транспортна служба, пред “Дейли мейл”.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ккк

    19 1 Отговор
    Ще платят ама на кукуво лято. Не само ние ами и дори Зинзибар.
  • 2 Гледач

    28 2 Отговор
    Е тия англичаните си заслужават съдбата да ги малтретират индийци, пакистанци , негройди и араби

    Коментиран от #16

  • 3 кво

    9 0 Отговор
    Реципрочни мерки - каране и паркиране в бус лента или на тротоар - все услуги за дипломати и така.
  • 4 по света и у нас

    23 3 Отговор
    Че те герберастите и техните лакеи и в България така си карат !!! Нали не си правите илюзията, че боковите тиквички плащат нещо за нарушенията по пътя ??
  • 5 Borislav Popov

    14 0 Отговор
    Забележете и тук, САЩ, Русия, Китай са сред първите, от дет да ги барнеш, навсякаде са "отличници" , голямо самочуствие, голямо нещо ейййй, даепа и чифутите.

    Коментиран от #9

  • 6 Дългият път на шебека към човека

    9 0 Отговор
    Не може направо от клона зад волана...
  • 7 Munchen

    7 5 Отговор
    Защо ли не се учудвам? Може би затова някои хора бягаме от тази селска Територия. То не бе манталитет, не бе простотия и Бай Ганьовщина!!!

    Коментиран от #11

  • 8 Гербераси долни

    8 0 Отговор
    Сега като ви изкарат от ЕС и всички ще ви се изплатят и то с лихвите.Америте от сега търсят банковата сметка.
  • 9 Бачо Киро

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Мен само японците ме учудиха, че са втори... Явно извън Япония не са чак толкова дисциплинирани.
  • 10 1944

    5 6 Отговор
    според виенската конвенция дипломатите са длъжни да спазват законите на страната домакин. ама комунист закон не е.ава.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 зъркел

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Munchen":

    Не трябва да се бяга, а да искаме сметка на политиците! Ние всички сме държавата БЪЛГАРИЯ, а не самозабравилите се държавни чиновници, депутати. Щом дипломатите нарушават правилата, сами да си плащат глобите! Те затова са дипломати там, за да познават законите, да ни представляват. Останалото е демагогия.
  • 12 Димов

    8 0 Отговор
    Ся, да не стане тъй, че хазната да плаща тия глоби, щот били правителствени коли. Затуй ли тука го направиха глобата да се пише на собственика на мпсто? Всеки шофер да си плаща от джоба!!! Народа не е длъжен за некадърността и дебилството на паразитиращите.
  • 13 Само Белене за теб

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "1944":

    А японците и американците дали са комунисти?
  • 14 Бай Шиле

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "1944":

    Умнико,според теб излиза,че американските дипломати са комунисти? Гоуем антикомунист си,нема що.
  • 15 Тръмп

    0 6 Отговор
    От агенти на КГБ очаквай само загуби и проблеми,такива са в това Посолство!!!:):):)Трябва да мине метлата и от там!!!:):):)
  • 16 PlimP

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гледач":

    ай ся, англичаните виновни, че нашите травестити са на снимки на стойност 800 000 паунда

    Коментиран от #19

  • 17 дявола

    4 1 Отговор
    Хей тъпи англичани ако не са нашите робчета там ви ринат..........така ще се затрупате със мизерията си нищо не става от вас
  • 18 Гост

    4 0 Отговор
    Кой ви каза, че сме на опашката на всички класации, ето че има класации, в които сме напред. Браво!
  • 19 Гледач

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "PlimP":

    Англичаните дискриминират българите.Но АРАБИТЕ, ИНДИЙЦИТЕ и др им ЕБАВАТ МАЙКАТА
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ИВАН

    0 0 Отговор
    Хората сложили такса за да има по малко коли и да няма задръствания, а и въздуха да е по-чист, ама тия дипломати, нали са тарикати, а и многото работа дето вършат - требе с колата си да ходят навсякъде, не е престижно пеша ... хахаха
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 елементарно

    2 1 Отговор
    спират се всички автомобили на посолството с изключение на линейката и посланика да си купи колело.

    Коментиран от #24

  • 24 pinokio

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "елементарно":

    Не е нужно да е колело, до колкото си спомням има много коли, които са освободени от тази такса - електроколи, хибриди, с газова уредба и прочее. Демек просто да си сложат газова и готово.
Новини по държави: