Last news in Fakti

17 Май, 2012 09:11 1 456 0

Съдия пое Гърция

  • панайотис пикраменос-
  • гърция-
  • избори
Съдия пое Гърция - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдията Панайотис Пикраменос бе назначен за временен гръцки премиер. Атина сформира служебен кабинет от 16 министри, който ще ръководи страната до следващите избори на 17 юни, предаде АП. Така 67-годишният магистрат поема за месец закъсала Гърция, но кабинетът му няма да има мандат, за да взема никакви важни решения, обвързващи страна, или да приема закони.

До новите избори се стигна след като всички опити за съставяне на кабинет в Гърция се провалиха. Вотът на 6 май зашлеви звучен шамар на големите партии, подписали мразеното от народа споразумение с МВФ и ЕС. Така в парламента, при това с немалко депутати, се озова радикалната левица „Сириза“ (като втора политическа сила) и крайнодясната и анти-имиграционна партия „Нова Зора”. Разнородният и противоречив състав на парламента породи опасения, че правителство няма да бъде съставено, както и стана. 

Преговорите при президента Папуляс също се провалиха, което отвори пътя за нови избори.

Прогнозите сочат, че радикалната левица в лицето на „Сириза“ ще бъде първа политическа сила след новите избори. Основното й искане е предоговаряне на спасителния заем и оставане на Гърция в Еврозоната.

Политическата криза в Гърция доведе до спад на еврото, напрежение сред кредиторите и засили слуховете, че Атина ще излезе от Еврозоната, за да не фалира. След изборите гърците изтеглиха 700 милиона евро от банките.

След седмици на спекулации директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард за първи път даде първите ясни сценарии какво очаква Гърция, ако не бъде разрешена политическата криза. Тя деликатно използва дипломатически похвати, за да намекне, че се обсъжда въпроса за „контролирано излизане" на Гърция от Еврозоната


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА