Last news in Fakti

16 Май, 2012 11:42 2 957 2

Гърците панически теглят спестявания от банките

  • гърция-
  • бизнес

Неспособността на политическите партии в Атина да съставят правителство предизвика невиждан отлив на капитали от гръцките банки. Близо 5 млрд. евро са били изтеглени от финансовата система на Гърция от 6 май до наши дни.

Дори гръцкият президент Каролос Папуляс беше принуден да признае в понеделник, че гуверньорът на Националната банка Георгиос Провопулос го е предупредил за критичното положение на банките.

Според предоставените данни само в понеделник са били изтеглени 700 млн. евро от гръцките банки.

Това е отговорът на обикновения човек на неспособността на политическия елит в Атина да състави кабинет, коментират анализатори. Според тях недоверието на гърците в Еврозоната може да струва скъпо на Общността.

През февруари тогавашният министър на финансите Евангелос Венизелос изчисли на около 16 млрд. евро депозираните в чужбина суми от 2009 г., когато започна дълговата криза. От тях 32% са вложени в британски банки, а 20% в швейцарски банки.

Задаващите се на хоризонта нови избори през юни могат да „обезкръвят“ финансовата система на Гърция, предупреждават анализатори.

В същото време еврото се срина спрямо американския долар на търговията в Азия.

Единната европейска валута регистрира спад до 1,2693 долара, най-ниското ниво от 16 януари, и до 101,96 йени спрямо 102,2 йени на търговията в Ню Йорк вчера, най-ниското ниво от средата на февруари.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче твърдо обяви, че е невъзможно предоговаряне на международната спасителна помощ за Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гарабет

    0 0 Отговор
    Странно,че в тези банки има още пари.....за разлика от нашите,,стабилни банки" които са 1000% кухи
  • 2 Радо

    0 0 Отговор
    Гърците има около 250 милиарда в банките тези 5 милиарда бълха ги е ухапала не можем да се мерим с нашите 30 милиарда в нашите родни банки. Всичко е спекула Гърция няма да фалира или да излезе от Европейският съюз!!