Last news in Fakti

19 Май, 2012 08:36 1 098 0

Иран да разкрие повече за ядрените си амбиции

  • г-8-
  • иран-
  • сирия-
  • северна корея-
  • барак обама

Във фокуса на Г-8 Северна Корея и Сирия

Иран да разкрие повече за ядрените си амбиции - 1
Снимка EPA, БГНЕС

Лидерите от Г-8 се съгласиха, че е нужно Иран да разкрие повече за ядрените си амбиции и че е време усилията в Сирия да се съсредоточат върху политическия преход, заяви американски служител, цитиран от Ройтерс. Това стана по време на  форума на 8-те най-големи икономики в света.

Срещата беше открита от американския президент Барак Обама, който посрещна лидерите от Г-8 в извънградската си резиденция в Кемп Дейви

Лидерите също така подчертаха, че е важно при ядрената си дейност Северна Корея да спазва международните норми, и казаха, че Пхенян е заплашен от по-голяма изолация, ако "продължи по пътя на провокациите".

Работната вечеря в Кемп Дейвид беше първата възможност за лидерите от Г-8 да обсъдят важни международни въпроси.

Основната дискусия на разговорите ще е по въпросите свързани с европейското финансово състояние.

Според цитирания служител новият френски президент Франсоа Оланд, който за пръв път участва в среща на върха на Г-8, е показал единомислие по въпроса за Иран. По същия начин се е представил и руския министър-председател Дмитрий Медведев.

Лидерите от Г-8 са потвърдили, че е важно да има единство в подхода към предстоящия кръг от преговори с Иран в Багдад.
"Групата на осемте" трябва да се фокусира върху начините за насърчаване на растежа наред с бюджетните съкращения в Европа за облекчаване на кризата в еврозоната. Това заяви американският президент Барак Обама след срещата си в Белия дом с френския президент Франсоа Оланд.

"Двамата сме единодушни, че това е въпрос от изключително значение не само за европейските граждани, но и за световната икономика", каза Обама след разговори в Овалния кабинет.

Френският президент Франсоа Оланд е припомнил на Барак Обама предизборното си обещание да изтегли френските бойни части от Афганистан до края на тази година.

Това е първата среща на двамата държавни лидери след полагането на клетва на новия френски президент само преди три дни.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА