29 Юли, 2019 08:32 7 327 33

Предупреждение! Човечеството изчерпа ресурсите на планетата

  • земя-
  • русурс-
  • глобално затопляне-
  • човечество

За да се измести денят на изчерпване на ресурсите към 31 декември, главният инструмент е намаляване на емисиите парникови газове

Предупреждение! Човечеството изчерпа ресурсите на планетата - 1
Снимка: Shutterstock

Човечеството от днес живее на кредит, защото вече е употребило всички природни ресурси на планетата за тази година и това е с два месеца по-рано, отколкото преди 20 години. Това сочат изчисленията на неправителствената организация "Глобъл футпринт нетуърк", предаде Франс прес.

Човечеството използва сега природните ресурси 1,75 пъти по-бързо от капацитета за възстановяване на екосистемите, се казва в комюнике на организацията. "Изчерпваме природния капитал на нашата планета и намаляваме бъдещия ѝ регенеративен капацитет", предупреждава тя.

Начините за използване на ресурсите са твърде различни в различните страни: Катар изчерпва ресурсите си за цялата година само за 42 дни, а Индонезия - за 342. Ако всички живеят като французите, ще ни трябват 2,7 планети, а ако възприемат потреблението на американците - ще са необходими 5 планети.

За да се измести денят на изчерпване на ресурсите към 31 декември, главният инструмент е намаляване на емисиите парникови газове. "Ако намалим емисиите въглероден диоксид с 50 процента, можем да спечелим 93 дни годишно или да изместим деня на изчерпването до октомври", изчислява "Глобъл футпринт нетуърк".

Всеки може да изчисли екологичния си отпечатък на www.footprintcalculator.org.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Popovo prase

    15 0 Отговор
    Очаквам " компетентното" мнение на Popov .
  • 2 Димов

    35 3 Отговор
    Възпитаваме децата си в консуматорство. Обучаваме ги как да черпят повече ресурси за съществуване, което дядовците ни са постигали с 10 пъти по-малко потребление...... , и са живяли дори по-дълго. Бъдещето на планетата зависи от това, как ще си научим децата да живеят.
  • 3 Реално

    29 5 Отговор
    Пьлни глупости.В началото на 21 век беше направено изследване от екип меж.учени които констатираха,че Планетата Земя може спокойно да изхранва около 25 милиарда хора.Като наблегнаха на един момент-количеството храна между хората трябва да е разпределена почти по равно-а не американците да се освинват от плюскане а в Африка да умират от глад.Ако благата бьдат разпределени по равно ,Земята може да храни без проблем гореспоментатот число хора.Естествено без фанатичното изсичане на гори,ГМО и други "благинки" носещи само пари на корпорациите...

    Коментиран от #7, #8, #26, #28

  • 4 Behemoth

    28 1 Отговор
    Това е омагьосан кръг всички вече искат да бъдат богати и да потребяват като американците и това е благодарение на глобалния капитализъм как ще стане отказването от нов смартфон всяка година ,как ще се прекрати потреблението на техника съзнателно направена да се чупи след изтичане на гаранционният срок и невъзможност за ремонт също съзнателно направено.....капитализма вони... той усигурява временен просперитет чрез кражба на природните ресурси който никъде не фигурират в икономическите уравнения...

    Коментиран от #10

  • 5 Батиста

    37 3 Отговор
    Най големите скакалци са краварите. Те консумират половината ресурси на планетата!

    Коментиран от #9

  • 6 Авеей Еййй

    20 2 Отговор
    Кое човечество е изчерпало суровините, бе? Суровините ги изчерпаха ония 50 милиона семейства от СТАТУКВОТО, които се изживяват като държавни служители и бизнесмени!!! Останалите 500 милиона семейства са техни заложници!!! Изтребление до 9-то коляно на СТАТУКВОТО, за да се разреши проблемът!!
  • 7 може и повече

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Реално":

    ама с ГМО
  • 8 Димов

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реално":

    1% от хората държат 40% от богатствата на света.
  • 9 анова

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "Батиста":

    Защото няма КОЙ ДА ИМ КАЖЕ СТИГА трябва да се живее така че да не се пречи на другите А те заразяват света с лакомията си
  • 10 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Behemoth":

    Чрез заличаване, като останат само бушменските племена. Ще ми се да има и друг начин.
  • 11 Загазуга17

    9 7 Отговор
    Споко нищо няма да стане, нас 30 години политиците ни на крадат и консумират на макс и пак сме живи :)))))))))))))))))))
  • 12 Монсиньор

    25 0 Отговор
    Основния проблем НЕ СА ЕМИСИИТЕ ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД ! Основния проблем е консуматорското общество на запада /Китай е работилницата, а Запада е шефа/ - от там идват безумните количества произведени еднодневки : коли, бяла и черна техника, смартфони, лаптопи и безброй пластмасови боклуци. Лошото е, че почти целия свят ще духа супата заради едни тежки оли..го..фре..ни.

    Коментиран от #19

  • 13 Гостилничаря

    15 1 Отговор
    а ако възприемат потреблението на американците - ще са необходими 5 планети.----------- Хамериканците са безугледни използвачи от край време, това са хора с висок стандарт на живот, пестеливостта не е от силните им страни. Учуден съм, че ще трябват само 5 планети, ако всички му отпуснат края като тях, мислех, че ще трябват повече ......
  • 14 Гешев

    15 1 Отговор
    И светър ще се моли на руснаците за огромните им неразработени ресурси
  • 15 Гостилничарю

    13 0 Отговор
    ама нали знаеш какъв е дежурният отговор на американеца: "Аз нали си плащам". И за всичко е така, най-вече за 6 и 8 цилиндровите змейове които карат и които горят колкото един руски ЗИС от 50-те. Не им пука за нищо. Щото си били "плащали"

    Коментиран от #20

  • 16 ванката

    4 4 Отговор
    не ви ли писна тия вицове се изтъркаха измислете нещо ново всяка година се намира някой идиот да ни обяснява че ресурсите на планетата са свършили а ние дори незнаем какви са всичките и ресурси !!! ама нали има балами да вярват в глупости ...
  • 17 ДОКО

    5 0 Отговор
    ЕМИ ЗА АПАРТАМЕНТИ ОТ 300 КВАДРАТА СЕ ИЗИСКВАТ МНОГО РЕСУРСИ..БЕТОН,АРМАТУРА,БОЯ ЛАМИНАТ ТО ТАКА Е БАТКА..
  • 18 Гого

    5 0 Отговор
    Сащ и трябва една атомна бомба и това е
  • 19 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Монсиньор":

    Точно така, но това е поредната платена статия. Какво общо имат ресурсите с СО2, та той е едва 0,039% от земната атмосфера? Ресурсите се изчерпват поради безконтролното увеличаване на неуките негри по света, които изсичат безконтролно горите. Африка за 70 години става от 600 млн. до сегашните 1,2 млрд. Ето това е проблема, но тъпите французи от незнайно НПО, обслужват лобистки интереси и лъжат най-грозно, избягвайки истинския проблем.

    Коментиран от #32, #33

  • 20 Гостилничаря

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гостилничарю":

    По-скоро всички си плащат заради тях! Лицемерието им към останалия свят е безгранично! Финансовите кризи тръгват от балона Уол стрийт! Проблемът е обаче, че онези, като нас в каменната ера не могат да се съвземат дълго време след това (2008-ма например).....
  • 21 Jack Bauer

    5 0 Отговор
    Не бих казал че човечеството като цяло изразходва ресурсите на Земята. Доста малък процент от хората с цел трупане на все по-голямо богатство изразходват тези ресурси. След време това богатство не само че ще е безсмислено, но и без стойност. Пример: Арабски шейх с една от най-големите частни автомобилни колекции в света - раздел Авто.
  • 22 Един

    4 1 Отговор
    Това го чета от 2000 година насам ! И петрола щеше да свършва, и алуминия, ... и лития ! Реките пресъхват - водата намалява!
    Истината е , че докато не ни "опре" - няма да се съобразим!
  • 23 Петро

    5 1 Отговор
    Да се отървем от швабските говеда и ще настане пир за всички.
  • 24 бббббб

    7 0 Отговор
    Русия има достатъчно ресурси за себе и за продажба.Затова искат да е подчинят и разграбят .Ама не им се получава.
  • 25 VeOliA

    1 1 Отговор
    Много двукраки заподскачаха по планетата Земя.
  • 26 зрител

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Реално":

    И не само това. Трудът също трябва да бъде "разпределен" почти по равно. В момента 10% продуктивни професии осигуряват, освен собственото си съществувание, и същестуванието на останалите 90% непродуктивни професии, които съществуват само за да крепят порочната система на капиталистическата пирамида. Това са 90% реални паразити, кърлежи, някои от тях са полезни, но това не променя факта, че са непроизводителни. Колкото и да са полезни не е оправдано да са толкова голям процент. Земеделеца, шивача строителя, миньора могат без банкери, юристи, икономисти, мениджъри, журналисти, продуценти, шоумени,..., даже без лекари и учители могат да живеят, но последните без първите няма как да съществуват. Защо казвам това? Защото най-големите разхищения са следствие от това, че тези които "харчат" най-много "блага" на практика не знаят как се създават тези блага, не знаят каква е реалната им стойност. Но пък се страхуват от непривлекателния труд, презират хората, които го упражняват и с готовност ги експлоатират без мярка.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 омг

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реално":

    ти сериозно ли? и повярва на това?
  • 29 степан

    0 0 Отговор
    Нищо не се губи само преминава от едно състояние в друг и си сменя собствениците.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 САЩ, Китай, Индия, Африка, Русия=проблем

    0 3 Отговор
    Най-големите икономики прахосват неимоверно много природни ресурси и замърсяват. Но най-голяма вина има горният 1%, който притежава 80% от парите, генерира основното замърсяване и потребление на ресурси. Между другото не съм ляв, капитализмът е най-оптималната система, ама капитализъм от интелигентни, отговорни хора, а не самовлюбени диваци.
  • 32 Прав си почти за всичко

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Прав си за повечето неща, но не и за концентрацията на СО2 в атмосферата. В момента е 0.0413. Преди 150 г. са били 0.0280, значителна разлика, която идва от горенето на изкопаеми горива от Хомо Сапиенс.
  • 33 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Кажи,кажи причината- черният цвят привлича повече слънчевите лъчи и затова се затопля климата 😂😂😂
Новини по държави: