Last news in Fakti

9 Юли, 2019 13:07 14 986 39

Напрежение между Китай и САЩ

  • китай-
  • тайван-
  • сащ-
  • напрежение-
  • оръжия

Пекин призова САЩ да следват принципа за "единен Китай"

Напрежение между Китай и САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Китайското външно министерство призова САЩ да анулира проект за продажба на оръжие на стойност 2,2 милиарда долара на Тайван, предаде "Ройтерс".

Вчера Държавният департамент на САЩ одобри евентуалната продажба на оръжия на Тайван, включително танкове М1А2Т "Ейбрамс" и ракети "Стингър".

Гън Шуан, говорител на китайското външно министерство, заяви на пресконференция, че Китай се противопоставя решително на тази стъпка и призова САЩ да избягват действия, които вредят на двустранните отношения.

"Подобни действия представляват сериозна намеса във вътрешните работи на Китай и нарушават суверенитета на Китайската народна република и интересите ѝ в областта на отбраната", подчерта говорителят. Той призова САЩ да следват принципа за "единен Китай", незабавно да отменят доставката на оръжия и да прекратят военните контакти с Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Груйо

    38 158 Отговор
    Последният бастион на злата комунистическа партия се гърчи в неистови усилия да оцелее. Дори и под носа и, хората в Хонг Конг решително я отхвърлиха. Какво остава за Тайван, където комунистически ботуш не е стъпвал. Единен Китай може да има само след падането на ККП от власт.

    Коментиран от #14, #31

  • 2 Да го кажем направо

    195 30 Отговор
    САЩ се бьркат на всякаде-като че ли са богоизбрани...Все някой ще ги срита в муцуните-и повечето дьржави ще го подкрепят-защото американците омрьзнаха на всички сьс своята наглост и дебелоочие

    Коментиран от #25

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 МВнР

    106 13 Отговор
    Хахавият Тръмп няма да миряса, докато не предизвика световна война.
  • 5 ПЕНКО

    85 11 Отговор
    ОТ ОКТОМРИ ДО ДНЕС САЩ СА САМОЗАДЛЪЖНЕЛИ С НОВИ 750 МИЛИАРДА ДОЛАРА- ВЪТРЕШЕН ДЪЛГ !!! КАК ДА НЕ ПРОДАВАТ " ДЕ ЩО МОГАТ" ??? КАКВИ ТАНКОВЕ В КАЛТА НА ТАЙВАН , А "СТИНГЪР" Е НА 35 ГОДИНИ !!!

    Коментиран от #29

  • 6 Гледач

    17 57 Отговор
    Само война ще отрезви КРАВАРИТЕ. Те са достатъчно загубили връзка с реалността.А иначе са прави КРАВАРИТЕ за оръжието.Русия продава на Турция. Е защо САЩ ДА не продава на ТАЙВАН.При условие че ТАЙВАН не показва агресия срещу по СЛАБИТЕ ,а СКАЧА на силните. Това е за Уважение . Докато РУСНАЦИТЕ продават на Турция която скача на по слабите си съседи което буди ПРЕЗРЕНИЕ.ТОВА Е РАЗЛИКА

    Коментиран от #12

  • 7 ПУТИН

    14 48 Отговор
    От кремълската пропаганда твърдят, че американските оръжия не стават за нищо, та се чудя, защо жълтурите се притеснявят?!

    Коментиран от #9

  • 8 Казуар

    12 26 Отговор
    След комунистиеският преврат в Китай, в Тайван се настани законното правителство на Китай.

    Коментиран от #17, #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анти милиционер

    46 7 Отговор
    Китай да продаде атомни ракети на Иран. Дейба и Синагогата нагла
  • 11 Ха ха

    30 6 Отговор
    Руските Агресори са виновни !
    И Рашка и Кочината !
    Опс - този път прочетох статията !извинявам се !
    Чак в Тайван отишли - танкове да продават !Нахални изроди !
    Абе я аз да си изпея - Путин е виновен !
    🙈💰
  • 12 СссереМ

    5 37 Отговор

    До коментар #6 от "Гледач":

    Абе и на 35 години може да е,ама пори ли "безаналоговите ",пори ги като консерви със сельодка.

    Коментиран от #26

  • 13 Old Crow

    14 21 Отговор
    Било намеса във вътрешните работи на Китай и нарушаване на суверенитет !? Добре де , що се косят и вместо да призовават САЩ да не продава , да заставят Тайван да не купува ???
  • 14 ГОШО

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Груйо":

    какво представля Хон Конг бе отдавна е Сянга́н ,спец административен райн на Китай
  • 15 Трът до Груьо

    9 0 Отговор
    А бре Груьо що не лапаш у..
  • 16 Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺

    17 8 Отговор
    Фащ си намери майстора.
    Демократичните пидирасти се искаха яко.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Путакин

    13 8 Отговор
    Тайван е независима държава и може да си купи каквото си иска

    Коментиран от #21

  • 19 Kovak

    20 4 Отговор
    Китайските македонци искат да се въоръжават? Е тук е момента да видим как Китай ще отвърне, защото те наистина си държат на Тайван. Ще бъде интересно да се проследи ситуациятата, защото ако американците не отменят доставката може да видим не само търговска война помежду им.
  • 20 Крали Марко

    5 24 Отговор
    Китайските айдуци също като Кремълските терористи.
    Продажбата на оръжие на съседите им било намеса във вътрешните им работи. Ум да ти зайде.

    Коментиран от #22

  • 21 Kovak

    25 3 Отговор

    До коментар #18 от "Путакин":

    То и Крим вече е руски, ама има много мечтатели, които си мислят че ще се върне в пределите на Украйна.
  • 22 Крали Марко

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Крали Марко":

    Не кради името ми! Толкова ли си посредствен, че не измисли друго име ! А и в разсъдъка си злуее ! Алоу мордераторите тук има крадец !!!!
  • 23 Иван

    8 0 Отговор
    Us кредитите ще се изчистят с война...
  • 24 Азиатският дракон

    16 6 Отговор
    Ако през лятото на 2017 г. една тайванска ракета, изтреляна по грешка към територията на КНР, не беше паднала в тайванския пролив, отговорът ще ше да е незабавен и зашеметяваш. През миналия век ФАЩ разделиха в отделни държави три народа: китайския, корейския и виетнамския. Виетнамците с непознат за европейците героизъм победиха 500 000-та модерно въоръжена американска армия и се обединиха. Сега е ред на Северна и Южна Корея, но на ФАЩ не им е
    изгодно. Същото е и с т.нар. Република Китай, известна по света като Тайван. Ще загубят контрола си над далекоизточните държави. Молете се да не се стигне до война, защото тя нама да е с конвенционални оръжия! В сравнение с ФАЩ , спомнете си каква военно стратегическа грешка направи Горбачов като се хвана на въдицата на Рейгън за
    "стратегическата (космическата) отбрана" и на обещанието му да разпусне НАТО, ако СССР разреши обединението на ФРГ и ГДР и разпусне Варшавския договор. Така СССР загуби без бой студената война. Сега американците като чуят за Путин, сънуват кошмари, а българските соросоиди ги избива на русофобство.
    Без да се хвалим за тези, които не знаят, по времето на Варшавският договор нашата армия беше по силна от армиите на Турция и Гърция взети заедно. Сега се молим някой съсед да окупира част от територията ни. Американските военни бази щели да ни пазят. Не дай боже!

    Коментиран от #28

  • 25 Уаууу

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "Да го кажем направо":

    Китай трябва да бъде спрян на всяка цена!ККП е в пъти по брутална от БКП в България през изминалия век...
  • 26 Пори

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "СссереМ":

    Ти зад--- ника
  • 27 Тисъна

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Казуар":

    Другите комунисти: на Чан Кай Ши...
  • 28 Роко

    8 5 Отговор

    До коментар #24 от "Азиатският дракон":

    На Боярщник ли си или на ацетон ? Лекувай се човече.Чан КаиШи не отделя Тайван заради САЩ ,а защото не е комунист.Разликата се вижда.Още по очевадна е в Пхенян и Сеул.Едва ли много южно корейци искат да живеят в стандарта на КИМчетата. Колкото до Виетнам.САЩ напускат сами и оставят Виетнам да се развива. Сега пак приемат американския бизнес и са "тигри",както и КНР . Виж Япония,Сингапур или Малайзия.Те не са страдали от сърп и чук и бетон в главите. Както и ФРГ и ГДР. Забрави ли разликата между Мерцедес и Варбург и WV и трабант ? Или да ти напомня,че Америка дори ,като разделя оставя избор на тези дето не ги харесват.Справка Куба.Да се оправят.Оправиха се.Наред е Венецуела. Тях кой ги разделя,че се осират от социалистическия си модел ? Кажи без мурзилко копейкова ;)

    Коментиран от #30

  • 29 Ненко

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПЕНКО":

    Бат Пенко, в каква валута са задлъжнели САЩ? Не е ли в долари, а не си ли ги печатат те!?
  • 30 Сникерс

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Роко":

    Не си ти когато си прост
  • 31 Патриот

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Груйо":

    Груйо,в кой век живееш?Китай е една от най-престижните държави в света,с могъща икономика и армия.Всички вече ще се съобразяват с тази страна.
  • 32 Хан Крум

    5 3 Отговор
    Китай беше освободен от Съветската армия.Буквално за двайсетина дни Съветската армия ,,помете "3 милионната Квантунска армия във Манджурия освободи Китай от Японците.Чан Кай Ши е Японско мекере, продал народа си ,надупил се на тези , които удавиха във кръв и поробиха по-голямата част от Китай , но на ,,безродника "не му трябва държава , само и само да управлява.Така че ТАЙВАН си е ЗАКОННА КИТАЙСКА ТЕРИТОРИЯ и къде се намират Американците та се врът където не им е работа.

    Коментиран от #34

  • 33 Чобан

    1 0 Отговор
    Американски юръсен дявол. Пари требват само Боко за се намеси и всичко ще е у ред
  • 34 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Хан Крум":

    Стига лъга бе келеме. Чан Кай Ши никога не е работил за японците нито пък СССР е освобождавал Китай. Преди "бляскавата" победа на червената армия америте метнаха бомбите в Хирошима и Нагазаки и Япония вече води преговори за капитулация и тогава червените нападат деморализираната квантунска армия без да обявят война на Япония (точно затова и Япония не признава окупираните от СССР японски територии за руски) червената армия води боеве единствено в Манджурия в другите територии на Китай се появява едва след септември 1945 година, но вече във китайски униформи ( кво да се прави ВСВ вече е свършила и още не искаме да дразним съюзниците, че туко виж ни метнали някое бебче). След което армията на предателя Мао е въоръжена със съветско оръжие и войничета и след четири години побеждава въоръжената със старо оръжие китайската армия и законното китайско правителство се оттегля на Тайван.

    Коментиран от #35, #36

  • 35 Расате

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Роко":

    Въобще не е така.
    Манджурската операция е планувана няколко месеца преди да започне и е отговор на американско искане за намеса на Съветите във войната с Япония.
    Манджурската операция започва няколко часа преди американците да хвърлят бомбата на Нагасаки на 9 август и е основният виновник за започване на преговори за капитулация на Япония.
    Япония не обявява безусловна капитулация поради една причина--успешната офанзива на Съветите. Американците бързат и приемат няколкото японски условия--основното, от които е Японският император да остане на власт.

    Коментиран от #37, #38

  • 36 Ариец

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Роко":

    Мой човек бомбите над Хирошима и Нагасаки - 6 и 9 август са пуснати, защото Съветите струпват 2 мил. армия в Далечният изток на границата с Манджурия след 9 май 1945 г.
    Американците бързат за да не делят победата със Съветите, макар вече да са разпределени сферите на влияние след Ялта.
    Така Корея я превземат Съветите, но се прибират на Север за да отстъпят частта на американците съгласно Ялта.
  • 37 Роко

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Расате":

    На 6 август е хвърлена бомбата над Хирошима, на 9 август тази в Нагазаки, на същия 9 август започва манджурската офанзива (СССР нарушава договора между двете страни който японците са спазвали дори когато СССР е пред разгром пред Москва през 41 година. Между другото Москва е спасена от армиите изтеглени от японската граница, през 42 пак от там са изтеглени войски, за да запишат дупките след поредните разгроми, а Япония продължава да спазва договора) която продължава до 20 август, Япония капитулира на 15 август и капитулацията й няма много общо с бойните действия в Китай които продължават още пет дни. Така за Корея съветски войски южно от 38 паралел не са навлизали (съгласно Ялтенските договорки) територията на юг от 38 паралел е под японска власт до идването на американците на 8 септември.
  • 38 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Расате":

    На 6 август е хвърлена бомбата над Хирошима, на 9 август тази в Нагазаки, на същия 9 август започва манджурската офанзива (СССР нарушава договора между двете страни който японците са спазвали дори когато СССР е пред разгром пред Москва през 41 година. Между другото Москва е спасена от армиите изтеглени от японската граница, през 42 пак от там са изтеглени войски, за да запишат дупките след поредните разгроми, а Япония продължава да спазва договора) която продължава до 20 август, Япония капитулира на 15 август и капитулацията й няма много общо с бойните действия в Китай които продължават още пет дни. Така за Корея съветски войски южно от 38 паралел не са навлизали (съгласно Ялтенските договорки) територията на юг от 38 паралел е под японска власт до идването на американците на 8 септември.
  • 39 Челмето

    0 0 Отговор
    Груйо,Груйо заспал уйо
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания