Last news in Fakti

9 Юли, 2019 20:10 3 098 8

Невиждана операция срещу трафика на стероиди

  • стероиди-
  • европол-
  • полиция-
  • операция-
  • трафик-
  • лекарства-
  • вирибус

Разбити са организирани престъпни групи

Невиждана операция срещу трафика на стероиди - 1
Снимка: Shutterstock

Над 230 души са арестувани, а 3,8 милиона дози допинг са били иззети при най-голямата глобална хайка срещу трафика на стероиди и фалшиви лекарства, съобщават от Европол.

Агенции в 33 страни, включително САЩ, Германия, Франция и Великобритания, са взели участие в международната операция "Вирибус", съобщават от полицейската агенция на ЕС, както и от Световната антидопингова агенция (УАДА) и от Интерпол. Директорът на УАДА лично потвърди участието ѝ в хайките.

Разбити са 17 организирани престъпни групи, девет нелегални лаборатории, открити са над 800 криминални разследвания в резултат на проведената операция, която е била ръководена от полицейските управления в Италия и Гърция, предаде Нова телевизия.

Международният олимпийски комитет приветства новината с изявление в Туитър, в което се казва, че "е изключително важно да се води борба срещу дилърите, трафикантите и производителите, които правят възможна употребата на допинг в спорта и които стоят начело на тази криминална индустрия". Съобщава се, че са били разкрити почти 1000 души, занимаващи се с производство, продажба или употреба на допингови вещества. При операцията са иззети 24 тона сурови стероиди на прах.

"През последните 20 години глобалната търговия с анаболни вещества е нараснала значително", се казва в изявление на Европол. "Търговията с допингови вещества обикновено е децентрализирана и силно гъвкава, открита за всеки, който желае да си поръча стимулиращи средства по интернет или да пътува до страни производителки, за да купи субстанции на едро от законни производители", отбелязва агенцията. Добавя се, че най-новите тенденции включват непрофесионални спортисти, колоездачи и занимаващи се с бодибилдинг, които си купуват малки количества стероиди от Азия и Източна Европа с намерение да ги препродават на местни фитнес клубове. Социални медии се използват за реклама на стероиди, а все повече хора ги купуват на черно онлайн.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анаболна мутра с БМВ

    24 1 Отговор
    И как сега ща опъвам татуса ако не напомпам стромба? Тея не са ли чували, че в БГ мутрите зависим само от анаболите?! Сага ще си пусна тъжна чалга...
  • 2 Квазимодо

    11 0 Отговор
    MyProtein изгърмяха ли или още не са стигнали до тях?
  • 3 Вектор Анонимус

    8 0 Отговор
    Ле леее!!! И там ли ?! едни топят други за да се наместят трети....официално с разрешена "безвредна" химия !☠ А амер. спортни асоциации кога ще ги разследват?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Това ще е

    11 0 Отговор
    Това ще е краят на туризма в България. Няма да има кой да събира по 100 лева за шезлонг след като мутрите се стопят
  • 6 Behemoth

    10 1 Отговор
    Употребата на стероиди предполага здрава и изчистена физика ...по моя преценка в България не се употребяват много стероиди...общо взето дебели селяни се правят на мутри ...тренирал съм 25 години без стероиди и постоянно чувам зад гърба си колко много хапчета съм вземал,а всичко е въпрос на постоянство ...
  • 7 Лудия касапин

    9 0 Отговор
    На батките в Бургас им се е.ба майката...
  • 8 Borislav Popov

    1 0 Отговор
    Кви стероиди уе???Само чист протеин директно на тати от коженото пати!!!