18 Юли, 2019 19:25 3 863 19

Изкуствен сняг ще спасява Антарктида

  • антарктида-
  • ледник-
  • южен полюс-
  • сняг

За да се стабилизират ледниците, ще са нужни най-малко 7400 милиарда тона сняг

Изкуствен сняг ще спасява Антарктида - 1
Снимка: Shutterstock

Как да се води борба с изтъняването на леда в Западна Антарктида и покачването на океанското ниво? Като се изпомпва появилата се вследствие на топенето на леда вода и се разпръсква над ледената покривка с помощта на оръдия за изкуствен сняг, сочат резултатите от изследване, цитиран от Ройтерс.

Тази част на Антарктида съдържа достатъчно замръзнала вода, за да може океанското ниво на планетата да се повиши с около 6 метра. Покачването му с 1 метър ще накара 190 милиона души да напуснат домовете си, а повишаването му с 3 метра ще застраши мегаполиси, като Ню Йорк, Шанхай и Токио.

Учени се опасяват, че ледниците Пайн айлънд и Туейтс, които съдържат достатъчно лед, за да може морското ниво да се повиши с 3 метра, са стигнали до точка, от която няма връщане назад, и ще продължат да се топят, каквито и мерки срещу парниковите емисии да се вземат. След като ограничаването на климатичното затопляне може да не е достатъчно, за да се избегнат подобни катастрофи, се предлагат различни технологични решения, обединени често под термина геоинженерни науки. Малко от тези решения обаче са свързани с покачването на океанското ниво.

Учени от Института за климатични изследвания в Потсдам, Германия, предложиха решение на проблема, което предвижда получената вследствие на топенето на леда вода да се изпомпва и да се разпръсква върху ледената покривка. "Няма съмнение, че това е крайна мярка - не възнамеряваме на всяка цена да прибегнем до нея - заяви ръководителят на изследването Андерс Леверман. - Всички климатични модели обаче показват, че ако климатичното затопляне бъде ограничено до 2 градуса Целзий в съответствие с Парижкото споразумение за климата, морското ниво ще се покачи с 5 и повече метра."

За да се стабилизират ледниците, ще са нужни най-малко 7400 милиарда тона сняг. Леверман настоява, че не става въпрос за хипотеза и че всяка подобна мярка трябва да бъде придружена от радикално намаляване на парниковите емисии.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    13 4 Отговор
    Поредната порция глупави идей.

    Коментиран от #8, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дориан

    19 1 Отговор
    Да измислиш най-зямърсяващото гориво и после да даваш идеи за спасяването на планетата е цинично.

    Коментиран от #11

  • 4 анова

    9 2 Отговор
    Предната ционистката манипулация
  • 5 Петро

    10 3 Отговор
    Да унищожим кочината между Полша и Нидерландия и проблемите ще бъдат решени!
  • 6 Behemoth

    6 1 Отговор
    Простотия!
  • 7 ТОЧКАТА

    5 4 Отговор
    предлагам да прехвърлим ресурса Ф/16/70/цецоблок.......в тази посока...И за наше ,и за планетарното благо на богинята ГЕЯ>>>АЗ СЪМ ЗА!!!!Колкото милиарда ни одрусат америте ,да ги дадем за това.
  • 8 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    ...казва се ГЕОИНЖЕНЕРИГ...глупако .И ...вече е пробван!!!...например прословутите,,кемтрейлс,,...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 хаха

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Апокалипто":

    Креативна идея, но едва ли ще има оцелели, поне от нашия вид.
  • 11 Мдааа

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дориан":

    По-цинично е от години да има решение, а да не се използва. Познай защо:)
  • 12 Бачо Киро

    8 0 Отговор
    Идиотите не разбраха, че ако ще и 10000000 машини за лед да турят, природата си е природа и туй то... Цикличността винаги я е имало, тея от Ню Йорк да си купят по една лодка и да опразнят приземните етажи...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 onq s konq

    0 0 Отговор
    Дали па морето нема да дойде до назе та да спретнем и язе едно хотелче та да се видим у пари наи накрая

    Коментиран от #18, #19

  • 15 Някой

    3 0 Отговор
    Каквото и да правим климата се променя.просто ние го свързваме.
  • 16 незнайко

    0 0 Отговор
    САМО СЛЪНЧЕВ ЧАДЪР Е СПАСЕНИЕТО И ТОВА ГО ЗНАЯТ ВСИЧКИ УЧЕНИ !!! Просто ножа още не е опрял до кокала.

    Коментиран от #17

  • 17 Рамбо

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "незнайко":

    Чадър над земята ще усили парниковия ефект. Защото топлината тук ще се акумулира в атмосферата и нлви наводнения. Дайте ми 20 млн. долара или евро и ще се заема с проблема. Това е една евтина яхта на средния ценови клас. Даром вече нищо не ми се прави. Никой не цени живота труда мъките. Хората само искат и си гледат кефа.
  • 18 Рамбо

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Нали това казвам, че повечето хора и елита не ви пука за земята за живота, само за кефа ви. Ето и ти искаш морето да ти дойде, хотел да правиш, пари. Оплескахте планетата алчни за пари. Станахте по нисши от животните, те поне не правят пакости като човека. Не ти пука, че ако ти дойде морето ще заличи села растения, пътища, животни...свестни йора само за да си спретнеш хотелче. На вас не ви пука за злото, което носите. Отвратих се от вашата система и от мисленето ви на повечето. Вие просто сте нихилисти без да ви пука. От около 7 млрд. човечета я има и 30 млн. НА КОИТО ИМ ПУКА. Я няма. Аз наистина мога да възстановя полюсите като маса. лед. Но понеже не ви пука за последиците пак ще развалите всичко. И понеже го зная не се заех да свърша работа., а се бях навилзащото така сега страдат същества. Вярно животни, но и те души имат и ако не ни нападат трябва да ги ценим. Жал ми е за бели мечки, косатки.... Но вие разваляте всичко добро. И ако ще се мъча, поне да получа и полза. И защото вашата система отрече 40 години мой труд и на дедите ни. И простотиите ви обезсмислиха моя живот за мен. Но вие ще сте стискате за 20 млн. долара един суперлуксозен автобус кемпер, но ще хвърлите милиарди и ще трошите гориво и енергия. Защото сте хора, не цените живота, труда на ьругите. Искате все да вземате и наготово, а не да давате достойно. Просто алчни човечета сте. Ето и затова разсипвате всяко добро. Погледни се, ти искаш морето до т
  • 19 Рамбо

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Погледни се, ти искаш морето до теб. Мога да ти го докарам. Но ти искаш смъртта на юилиарди животинки, труда на растения, хора, животни, ангели. За едни пари... Вие не сте човеци, само изглеждате така. Малцина а човеци в света.
Новини по държави: