Last news in Fakti

21 Юли, 2019 16:21 1 970 18

Учени създадоха течен магнит

  • сащ-
  • учени-
  • магнит-
  • течен-
  • масачузетс-
  • роботи-
  • наука

Откритието се счита за пробив в науката

Учени създадоха течен магнит - 1

Разработка на американски учени от университета в Масачузетс им позволи за пръв път в света да получат течен магнит, предаде БНР, цитирайки в. „Мейл он сънди“.

Откритието се счита за пробив в науката, тъй като течният магнит запазва свойствата си дори при промяна на формата. Той ще позволи на учените в бъдеще да могат да конструират течни роботи.

Екипът на д-р Томас Ръсел е разработил течността чрез наночастици метал, разтворени в полимерно-маслен микс. Те са толкова здраво споени на повърхността на флуида, че остават намагнетизирани и при промяна на формата му. Екипът цели седем години работил над проекта, при който били трансформирани т. нар. „парамагнитни ферофлуиди“ (метални частици, плаващи в течност), в постоянни магнити.

Професор Ръсел установил, че ферофлуидите не губят магнетизма си при промяна на формата, ако те са достатъчно сгъстени върху повърхността на всяка капка и разстоянието между тях е най-малко 8 нанометъра. По този начин се получава външен слой, чието поведение е като на постоянен магнит, задържащ целия магнетизъм, насочен към центъра на течността. Капките остават намагнетизирани дори и когато биват разделение на по-малки, с размерите на човешки косъм.

„Самите ние бяхме изненадани, когато получихме материал, който е едновременно течен и магнитен. Досега се считаше, че постоянните магнити могат да бъдат само от твърдо вещество“, споделя проф. Ръсел.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    26 1 Отговор
    Кога ще прочетем, че цигански учени са открили нещо? Каквото и да е.

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Borislav Popov

    4 2 Отговор
    Ми имали акъл хората, създали го, не разбрах само, ще има ли някаква полза човечеството от този течен магнит и каква ще е тя !?
  • 4 El comandante

    16 20 Отговор
    САЩ дърпат човечеството напред, руските деджендерати мислят само за войни и турски чепове.

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 El comandante

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Не се тревожи":

    А ти всяка вечер пърдиш турска сперма благодарение на анадолската наука ХяХяХя

    Коментиран от #11

  • 7 Електрошок

    13 5 Отговор
    Такъв течен магнит се използва от 40-50г.,за уплътняване процепите на нискочестотните и средночестотни високоговорители с цел по-висок кпд и демпване на паразитните трептения на мембраната.В домашни условия се прави чрез смесване на силиконово масло с феромагнитен материал от магнитофонна лента.Кой разбрал,разбрал!

    Коментиран от #13, #14, #18

  • 8 Електрошок

    25 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анти милиционер":

    Цигански учени са открили заровен телефонен кабел!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мнение на човек от южна Добруджа

    0 9 Отговор
    АМЕРИКАНЕЦ - аналитичен, магнит, електрически, решителен, интелигентен, конкретен, американец, намерен, етнически, ценност!
    АНАЛИТИЧЕН - може да прави правилни анализи на различни неща.
    МАГНИТ - много електроника.
    ЕЛЕКТРИЧЕСКИ - техника.
    РЕШИТЕЛЕН - различни неща.
    ИНТЕЛИГЕНТЕН - политиката и т. н.
    КОНКРЕТЕН - точен във всичко.
    АМЕРИКАНЕЦ - открил територията, страната и континентът САЩ и Америка.
    НАМЕРЕН - познава себе си като цяло.
    ЕТНИЧЕСКИ - всъщност няма конкретно.
    ЦЕННОСТ - има свои национални богатства от различни сфери - музика, филми, спорт и т. н., които обаче са на мястото си, а не в девета глуха, като някои други.
    НОРМАЛНО Е !!!

    Коментиран от #15

  • 13 Прав си

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Електрошок":

    Течният магните се използва още след Втората Световна Война за високочистотните радарни станции-та тези"учени" са закьсняли малко-сьс 70 години само. Реално използването му е в много тясна сфера-обикновенно от военната индустрия...Правени са опити с течният магнит да се улесни пренасянето на електричество по големите далекопроводи-даже у нас през 70-те години вьв Кокаляне.
  • 14 Електрошок

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Електрошок":

    Гледам,че чушкопеците ми дават минуси!?Това са тези,който"знаят",че сме открили компютъра,Боинга и скоростната кутия.Истината е,че не можем и една дръжка за лопата да направим!
  • 15 Пешо

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "Мнение на човек от южна Добруджа":

    ... континента САЩ и Америка... Много прости сте соросоидите, къде е този измислен от теб континент. Хайде прибирай шекелите и бягай да пориваш на говедата!
  • 16 Хммм

    6 1 Отговор
    "Самите ние бяхме изненадани, когато получихме материал, който е едновременно течен и магнитен. Досега се считаше, че постоянните магнити могат да бъдат само от твърдо вещество“
    А земното ядро не беше ли течно, че и магнитно?!?

    Коментиран от #17

  • 17 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хммм":

    Прав сте донякъде. Те са създали течен магнит в нормална среда а не под голямо налягане и температура както е във вътрешноста на Земята.
  • 18 На дедо ви дедо му

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Електрошок":

    Прав си! На млади години почиствах краищата на магнитофонните ленти, за да може чрез оптронна двйка магнитофонът да се самоизключва в края на ролката. Ацетонът, с който почиствах, попадайки в капки масло от лагерите, им придаваше любопитни свойства. Такива капки върху мокра от вода повърхност се движеха под действието на магнитно поле.