Last news in Fakti

25 Май, 2012 10:02 2 449 1

Пазарът „Капалъ чарши” ще бъде реставриран

  • капалъ чарши-
  • ремонт

Прочутият покрит пазар на Истанбул – „Капалъ чарши", ще се реставрира, предаде БНР. Той е построен през 1461 г. и се счита за най-стария пазар на света. 3600 магазини и 38 хана се помещават под общ покрив на площ от около 45 000 кв. метра.

Над 150 млн. души годишно посещават покрития пазар. Между 3 и 4 хил. долара са наемите на магазините на централната улица на пазара.

След голямото земетресение в Истанбул през 1894 г. пазарът е бил ремонтиран основно, но оттогава досега не е правено нищо, с изключение на дребни ремонти.

Наскоро в „Капалъ чарши” бяха заснети сцени от новия филм с Джеймс Бонд „Скайфол”. Тогава излезе наяве, че има сериозни повреди по покрива и на други места.

При толкова много нови молове, имиджът на „Капалъ чарши” остаря. В носещата конструкция има повреди. Противопожарната система, осветлението, вентилацията, тоалетните се нуждаят от подновяване. Но като цяло нищо няма да се променя от историческия вид на пазара, казва архитектът Синан Геним - един от членовете на консултативния съвет в реставраторския проект, в който участват и известни турски историци.

Стойността на ремонта ще бъде около 200 млн. турски лири и ще продължи 3-4 години. През това време пазарът ще продължи да работи.

Като обект „Капалъ чарши” е включен в Закона за природните бедствия, който наскоро бе приет в Турция и който предвижда и укрепването срещу земетръс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европеец

    0 0 Отговор
    Тоя град за който пишете беше някъде в Анадола май. И там ходеха с чалми и фереджета ако не се лъжа. И се биеха и стреляха нещо - те по тези краища постояно се стрелят. Пък мен ме интересуват пазарите в Лондон, Париж, Берлин, Виена, Брюксел и т.н.