30 Юли, 2019 07:30 3 598 29

30 юли 1945 г. Японци потопяват „Индианаполис”

  • крайцер индианаполис-
  • крайцер-
  • индианаполис

Крайцерът е пуснат на вода на 7 ноември 1931 г. и е доставен на филаделфийския военен пристан на 15 ноември 1932 г.

30 юли 1945 г. Японци потопяват „Индианаполис” - 1

На 30 юли 1945 г. американският крайцер „Индианаполис” е потопен от японска подводница.

Крайцерът „Индианаполис” влиза в историята със свръхсекретната си мисия по доставянето на части за първата атомна бомба, наречена „Малчугана”, във военната база на ВВС на САЩ, която се намира на остров Тиниан.

Неговото потапяне се превръща в най-смъртоносната загуба на единичен кораб в историята на военноморските сили на САЩ. Крайцерът е вторият кораб, кръстен на името на град Индианаполис, щата Индиана.

Поръчан е на 31 март 1930 г. от „Ню Йорк шипбилдинг” със седалище Кандем, Ню Джърси. Крайцерът е пуснат на вода на 7 ноември 1931 г. и е доставен на филаделфийския военен пристан на 15 ноември 1932 г.

На 26 юли 1945 г. крайцерът доставя важни части за първата атомна бомба предназначена за бой („Малчугана”) в базата на военновъздушните сили на САЩ в Тиниан.

На 30 юли 1945 г., 14 минути след полунощ, докато крайцерът се намира във Филипинско море, е атакуван от японската подводница I-58. Корабът потъва за 12 минути. От 1196-членния екипаж приблизително 300 потъват с „Индианаполис”, останалите 900 души са изложени на дехридатация и постоянни атаки от акули, докато чакат да бъдат спасени. Оцелелите се носят по повърхността без спасителни лодки и храна.

Оцелелите са забелязани случайно четири дни по-късно, като дотогава остават само 316 души. „Индианаполис” е един от последните потопени кораби на военноморските сили на САЩ през Втората световна война.

През август 1945 г. атомният товар, който превозва „Индианаполис”, унищожава напълно два японски града.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Факт

    27 21 Отговор
    Ако Американците не бяха създали атомната бомба,сега щяха да са Японска колония.

    Коментиран от #3, #11, #13, #14, #27

  • 3 Borislav Popov

    16 28 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Ако американците не бяха направили ленд лийза, сега в мацква бирата щеше да струва 2 райхсмарки.

    Коментиран от #5, #18

  • 4 Знам знам🙄

    41 3 Отговор
    Ха ха ха. А ако знаете какъв филм има по темата. Ако знаете колко героично изглеждат и колко велика спасителна мисия изпълняват. САЩ ПУСНАХА АТОМНИЯ АД НА СВОБОДА.Нищо героично. Смърт. Трагедия. Зло. Даже тези боклуци които режат глави по нета не са такива изроди като Труман и обкръжението му. Защо ги обичате защо искате да сте там. От страх нали. Е аз мразя страха. Не искам детето ми да живее в страх.
  • 5 Знам знам🙄

    29 6 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Айде стига с тая глупост вече бе. Виж го смотания ти ленд лийз колко е стигнал до руска територия. И ти самия си наясно че говориш Глупости. Повечето достигнали кораби са захрнвали оная армия която е дебела Япония. От всички доставени машини май само вилис е участвал на европейския театър. Колко танка и колко оръдия от тоя ленд лийз се използваха. Колко войници. Стига вече с оправданията за законен обир. Ние сме от победителите така че ще делим. Ма САЩ винаги са така. Няма мои няма чужди. Чакаме да видим кой побеждава присъединявам се към края та да можем да се включим към баницата

    Коментиран от #19

  • 6 Трудовакъ

    25 4 Отговор
    Ако руснаците през юли - август 1945 г. не бяха смачкали близо 1 000 000 - та Квантунска армия (основните сухопътни сили на Япония в края на войната), разработените планове на САЩ през април - май 1945 г. за водене на войната през 1946 г., щяха да се осъществят гарантирано 100%, а в Токио една бира щеше да струва 50 копейки!

    Коментиран от #12

  • 7 123

    5 4 Отговор
    АКО БЕШЕ БАБА МЪЖ ЩЯХ ДА И ВИКАМ ДЯДО. НЯМА АКО..........!
  • 8 нервен ( разбивача на тролове )

    15 1 Отговор
    Статистически американците дават към 100 хиляди жертви в тихоокеанската кампания през всв ..а избиват между 2.5 и 3 милиона японци до 45-та ...колко жертвите от радиацията в след военните години никой не знае ....

    Коментиран от #16

  • 9 Живея в Коста Рика

    2 4 Отговор
    Боли ме ...
  • 10 ДДРОнег

    17 0 Отговор
    Доколкото знам, от кораба не са имали право да излъчат сигнал SOS, защото са изпълнявали секретна мисия, та затова оцелелите са намерени случайно ! Днес всички са съгласни, че хвърлянето на атомните бомби тогава е било преднамерено престъпление !!! Целта на бомбардирането е била двояка - хем победа над Япония, хем заплаха към СССР - заявка, че са по-силни и т.н.
  • 11 ФАКТ

    5 16 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Американците хвърлиха бомбите над погрешните цели. Ако ги бяха хвърлили над Москва и Ленинград щяха да спасят човечеството от червената чума и от путлеризма.
  • 12 ФАКТ

    5 13 Отговор

    До коментар #6 от "Трудовакъ":

    Трудоваците трябва да работите, не да пишете глупави коментари със зомбираните си от руската пропаганда мозъци.

    Коментиран от #17

  • 13 Ххх

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Американците не са създали атомната бомба. Откраднали са я от немците.
  • 14 Госあ

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Ако германците не бяха създали атомната бомба в америка....
  • 15 Факт

    6 9 Отговор
    Ако американците не бяха помогнали на СССР през ВСВ, сега Русия щеше да е Германия отвъд Урал, а Сибир - Япония, а България пак на три морета.
  • 16 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Исторически, в тихоокеанската кампания съюзническите участници са САЩ (включително Общността на Филипините), Китай, Обединеното кралство (включително Британска Индия), Австралия, Нидерландия (и Холандска Източна Индия) и Нова Зеландия. Канада, Мексико, Силите на свободна Франция и много други страни също взимат участие, особено войски от други британски колонии. Силите на оста да Япония и като проформа Тайланд.
  • 17 Трудовакъ

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "ФАКТ":

    Аз пиша като се опирам на проверени, доказани и несъмнени исторически факти, работещ човек съм и не разбирам какво глупаво има в коментара ми. Виж, честно казано, за токийската бира не съм съвсем сигурен - може би да е струвала и по - скъпо - 60, 70 копейки, все пак било е в края на войната, оскъдица, разрушения, трудно е с точност да се прецени. А ти приятелю, (вече е 8,30 ч.), нарамвай мотика № 5 и се отправяй към нивата да копаш - баш време му е!

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хайл

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Знам знам🙄":

    Не виждаш ли че тоя си е в някъв свой си свят дето всичко му е американско...от тоя по-глупав не съм засичал тук
  • 20 ФАКТ

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Трудовакъ":

    Ами помисли малко приятелю, СССР се включва във войната с Япония на 9 август 1945 година. Атомните бомби над Хирошима и Нагасаки са хвърлени на 6 и 8 август. На 9 август в Япония се свиква съвещние на Всшия съвет по войната, на който е предложено на императора да приеме условията на Потсдамската конференция. На 14 август по заповед на императора е заповядано на японта армия да прекрати бойните действия. На 26 август започва окупацията на Япония а на 2 септември на линкорна Мисури е подписан мирния договор. Според теб веднага след като русия напада Япония императора взима решение да сложи оръжие! Нелепо, нали?

    Коментиран от #21

  • 21 Знам знам🙄

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "ФАКТ":

    А дали е така. Те самите японци така си го пишат в учебниците. След анализ на квантунските бойни действия и възможността руски крак да стъпи в Япония правителството решава да се предаде на САЩ. Целия свят гледа към Европа и това кой как побеждава. При действията извършвани съвсем открито от СССР Япония предпочита да няма ЯКП и 45 радост от социализма.

    Коментиран от #22

  • 22 ФАКТ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Знам знам🙄":

    Пак ти повтарям: Съветите нападат на 9 август, на същата дата Висшият съвет по войната препоръчва на императора да приеме условията на Потсдамската конференция. На 14 август това става факт. И с какво умнико руски крак щеше да стъпи на японска земя? С лодки еднодръвки или с десетината дадени от американците по лендлиз кораба? Несериозно е изобщо да твърдиш такива нелепици.

    Коментиран от #24

  • 23 Трудовакъ

    5 1 Отговор
    Вярно е, че СССР атакува японската Квантунска императорска армия на 9 август 1945 г. Това не е изненада за японците, които имат данни за придвижването на Червената армия от Европа през Сибир до китайската граница и просто не може да се скрие. Същевременно, японците са знаели че САЩ имат само няколко атомни бомби. В краен случай, те са имали планове да продължат съпротивата от окупиран Китай. Тази окупирана територия превишава неколкократно територията на Япония. Тя е запазена, не е бомбардирана, войските там са отпочинали и боеспособни. Съветската атака срива всички планове за съпротива, защото японците губят последния си плацдарм. Япония капитулира, защото СССР изпълни докрай съюзническите си задължения, а не защото американците изтребиха варварски мирното население на два японски града. Затова и англо - американците подариха на чичо Джо (Сталин) цяла Източна Европа, без да питат живеещото там население. Т.н. комунизъм не дойде у нас случайно, англо - американците ни го натресоха, за да намалят своите загуби в жива сила на Тихоокеанския театър на войната. Това е истината.
  • 24 Знам знам🙄

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "ФАКТ":

    Не аз бе баце. Японските историци. А те бойни действия там се водят от средата на юли. Обявени са в началото на август. Но как по дяволите 1000000 млн.се смачкват за 3 дена.

    Коментиран от #25

  • 25 ФАКТ

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Знам знам🙄":

    и до Трудовакъ

    ............Смачкването става единствено в зомбираните от руската пропаганда мозъци. Също и воденето на бойни действия от средата на юли. Руската пропаганда прави чудеса! Най-вече в подмяната на историческите факти.

    Коментиран от #26, #28

  • 26 Трудовакъ

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "ФАКТ":

    Подмяната на историческите факти е патент на юдоболшевиките и англо - американците. Те са ненадминати специалисти в това, а също и да вадят горещите кестени от огъня с чужди ръце. Троцки например пристига в Русия с американски кораб, с американски паспорт в джоба през Канада и Великобритания, с 300 зли жидове - главорези от Бруклин на борда и с 10 000 долара в брой (огромна сума за онова време). И се усили главоломно вече започналата т.н. Октомврийска революция. По същество, това се оказа реализиран план да бъде ограбена най - голямата държава в света - Руската империя и най - богатия човек в света тогава - Николай ІІ, руският император. Голяма част от руските държавни богатства адмирал Колчак и атаман Григориев предадоха на японците, за да не попаднат в ръцете на юдоболшевиките. Англо - американците след края на ВСВ не пожелаха да съдействат на СССР да си върне "съхраненото" от японците...
  • 27 100

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Ако беше чел повече за войната в Тихия океан, сега нямаше да пишеш такива нелепици... Със или без бомбата Япония през лятото на 45-та вече е разгромена...
  • 28 GMP

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "ФАКТ":

    Стига си словоблудствал и теоретизирал. Фактът е че уморените войници на чичо Джо пресякоха цяла Европа и Азия, за да унищожат най-голямата сухопътна армия на Япония и спазиха договореното с англоамериканците в ущърб на японците. Човекът ти цитира японски източници.
  • 29 снаил

    0 0 Отговор
    Ами правилно са го потопили! Американците изпепелиха Хирошима и Нагазаки и се мислят за герои! На тях всичко им е простено! Миротворците на света! Империята на злото, която всяка готина създава по няколко войни!