Last news in Fakti

4 Август, 2019 17:30 7 287 20

Обрат! Тръмп подава ръка на Иран

  • сащ-
  • иран-
  • ядрена сделка-
  • персийски залив-
  • доналд тръмп

Първият дипломат на Техеран е бил поканен на среща в Белия дом 

Обрат! Тръмп подава ръка на Иран - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф е получил покана да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом, съобщи пред журналисти правителствен говорител в Техеран, цитиран от Ройтерс.

Новината за поканата, която според говорителя Али Рабиеи е предадена от американския сенатор Ранд Пол, идва само дни след като Вашингтон наложи санкции на първия дипломат на Иран.

"Първо американски сенатор се среща със Зариф, после той дори е поканен в Белия дом, но накрая е санкциониран от САЩ, това наистина е детинско и глупаво", каза говорителят на пресконференция в Техеран.

Самият Зариф скоро ще обяви още подробности за срещата си със сенатора републиканец и за поканата да посети Белия дом, допълни Рабиеи.

На 19 юни Тръмп поискал от Пол, сенатор от Кентъки, да говори със Зариф за начини как да бъдат подновени преговорите между Техеран и Вашингтон. Американски медии съобщиха по-рано, че Зариф и американският сенатор са се срещнали при посещение в Ню Йорк.

Рабиеи каза, че преговорите между Вашингтон и Техеран не могат да се възобновят, докато Тръмп не се върне към подписаното във Виена ядрено споразумение от 2015 г. и не отмени санкциите.

Обрат! Тръмп подава ръка на Иран

През последните години отношенията между двете страни вървят спираловидно надолу. Тръмп обвинява Иран, че с външната си политика дестабилизира Близкия изток.

През май миналата година САЩ излязоха от ядреното споразумение от 2015 г., чиято цел беше да попречи на ислямската република да се сдобие с ядрени оръжия, и върнаха санкциите срещу Техеран.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамбаза

    6 12 Отговор
    Браво, Доне!
  • 2 Да да

    5 31 Отговор
    Каква ръка им е подал, авторче? Май им дава среден крак, ако искат да се хванат! Вика някой олигофрен, да прецени колко са се оакали и да реши дали да ги удари или да ги изчака още малко да се ударят сами.
  • 3 Левски

    61 7 Отговор
    Със смелите си действия Иран се превръща в една от най-смелите държави която може да се противопостави на тоталитарния световен рс действията си Иран дори помага на други свободно мислещи държави като Венецуела! благодарение на това че Иран и неговите духовни водачи не са алчни и не се възползват от освободените пазари за петрол от Венецуела Всъщност помагат и на Венецуела! браво иранските водачи с право могат да се наричат духовни!

    Коментиран от #6, #15, #20

  • 4 onq s konq

    4 25 Отговор
    На пръв поглед прочетеното буди радост ,защото "подадена ръка" е символ на желание за помирение.Тук обаче по естетически причини не се споменава,че в тая подадена ръка НЕ Е ПРАЗНА,а държи к.ра на Тръмп:)

    Коментиран от #5

  • 5 падналия ангел

    30 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Навярно си искал да кажеш "по етични причини", а не "по естетически причини". Но кой съм аз, че да поправям човешката простотия!
  • 6 Да да

    5 30 Отговор

    До коментар #3 от "Левски":

    Пиши си някаккъв комунистически ник. Защо петниш името на Апостола? Нямате ли си Г. Димитров, Луканов, Живков и др. интелекти лизали задни руски части! Иди в Иран, там ще си в Рая.
  • 7 хаааахаахаааха

    23 1 Отговор
    Задна..-яко задна включиха "великите шизофреници" от Б .Дом...А уж били вьрхьт на човешката цивилизация и военно изкуство...
  • 8 ужас

    27 2 Отговор
    Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Иран, Северна Корея, Украйна. Тотален 100% провал за янките.

    Коментиран от #12

  • 9 Майстор Манол

    4 0 Отговор
    Само така ще стане тръмптараръм. С лошо не става.
  • 10 Опитен

    16 1 Отговор
    Проверка в гуглата показва, че Персите са създали поне половината от науката и технологиите за да може Кравария да бъде възможна хиляди години по късно. Не може анаболен и въоръжен пубер в исторически план да доминира мъдростта и опита.
  • 11 онзи

    2 0 Отговор
    А българскио министер дали ще иде някога там,дори по малка нужда???А за да връти ибрика да не говорим!?!
  • 12 Да да

    1 9 Отговор

    До коментар #8 от "ужас":

    Такъв провал, че чак натрупаха 20 трилиона дълг! Направо фалит! Къде са тръгнали да се мерят с пуйки и мисирки-сибирки! Милиони американци искат да избягат в С. Корея Иран, Русия и Венецуела, но диктаторът Тръмп не ги пуска! И като се събудиш потен, разбираш че електромера е навъртял 5 лв. :D

    Коментиран от #18

  • 13 1488

    10 0 Отговор
    Ислямска Република Иран я създадоха САЩ и Англия. Дакато беше краля на Иран всичко беше наред, а сега животните от Америка искат да ограбят не само петрола, а и всички редки елементи съществуващи там. Това е целта на това еврейско протеже. Кога дибилите в Америка ще го свалят като Никсън тоя дибил или да го гръмнат както Кенеди.

    Коментиран от #16

  • 14 Кой68

    10 0 Отговор
    Освен САЩ и верния булдог Англия никой не търси конфликт със Иран.......
  • 15 Иво

    0 5 Отговор

    До коментар #3 от "Левски":

    Браво, левскарино - ти нищо не каза!Чудя се да се смея ли, или да плача от глупостта, която си надраскал! Да се беше ограмотил малко относно НЕ-алчните духовни водачи и другите тъпотии, които си сътворил!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ГОШО

    6 1 Отговор
    Напоследък САЩ демонстрират удивително несъотвествие мужди мерак и възмозност
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Грух

    2 0 Отговор
    И дпе ще подаде !

    Кикикики
  • 20 Bot

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Левски":

    Левски ne trqbwa samo iran da pokajat sreden prast na tezi kolonizatori turcite i kitaicite sashto sa protiv tui prase praseto slaga sankcii kadeto iska sqkash celiq svqt e tehen no nee tochno tazi darjawa amerika iba maikata na cqloto razvitie na chovechstvoto izbiha dosta nevinni hora deca maiki sdushili sa se s izrael i nqma koi da gi spre zatowa sveta trqbwa da naprawi neshto protiv tez tirani trqbva da sa sprat inache vij kosta nevini deca bez glavi race kraka