12 Август, 2019 09:28 2 960 6

Война до дупка в сърцето на Йемен

  • йемен-
  • аден-
  • сана-
  • хуси-
  • саудитска арабия

Сепаратистите се изтеглят от Аден, след като завзеха града от правителствените сили

Война до дупка в сърцето на Йемен - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Йеменските сепаратисти, подкрепяни от Обединените арабски емирства, започнаха да се изтеглят от позициите, които завзеха от международно признатото правителство на Йемен в град Аден, предаде АР.

Южните сепаратисти и правителствените сили привидно са съюзници в оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция, която се бие срещу бунтовниците хуси в Йемен от 2015 г. Но през последните дни в коалицията се разкри сериозен разрив, проявил се в сражения за контрол върху Аден, при които сепаратистите завзеха града от правителствените сили. При боевете загинаха над 70 човека.

Саудитска Арабия отвърна гневно на завземането на Аден, като призова за незабавно прекратяване на огъня и нареди на сепаратистите да се изтеглят, придвижвайки войски, за да защити правителствените сгради. Саудитската държавна телевизия съобщи, че сепаратистите са започнали да се изтеглят.
Коалицията каза, че е нанесла удар срещу мишена, представлявала "пряка заплаха" за правителството, и предупреди, че може да предприеме по-нататъшни военни действия, ако сепаратистите не се изтеглят.

Йеменски служители заявиха, че подкрепяните от ОАЕ бойци са се изтеглили от улиците, но все още държат завзетите през последните дни военни позиции и продължават да се намират пред президентския дворец. Други служители на летището в Аден казаха, че полетите са били възобновени, след като по-рано са били спрени заради сраженията.

Лидерът на южните сепаратисти Айдарус аз Зубайди каза, че те са съгласни за прекратяване на огъня в Аден и са готови да работят с коалицията.

По думите му сепаратистите също така са готови да присъстват на среща, свикана от Саудитска Арабия.

Война до дупка в сърцето на Йемен

Коалицията каза, че висшият представител на хусите Ибрахим Бадредин ал Хуси - брат на техния лидер Абдел-Малек ал Хуси, е бил убит заради вътрешни борби. По този начин тя представи различна версия за събитията от тази на съюзените с Иран бунтовници.

Хусите заявиха по-рано, че той е бил убит в йеменската столица Сана от "предателски ръце, свързани с американско-израелската агресия и нейните инструменти".

Коалицията обаче каза, че той е бил убит при "вътрешна операция" заради спор между различни фракции в групировката и сред нейното ръководство.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамбаза

    4 1 Отговор
    Чисти
  • 2 Цар Калоян

    8 0 Отговор
    Нека Борислав Попов да отиде в Йемен, че той има много сили и смелост да воюва.

    Коментиран от #3

  • 3 Borislav Popov

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "Цар Калоян":

    Ти като имаш много зор, за Йемен, събирай мешката и отивай да воюваш, щото аз хич зор нямам, честно ти казвам !

    Коментиран от #4, #5

  • 4 хамсал

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Отивай,отивай, не се обяснявай! От Козяк 16 набират доброволци!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Borislav Popov

    0 5 Отговор

    До коментар #5 от "Иеменчо.":

    А бе, дрисльо ти хем си се скрил, хем и гащите си си сменил и пак миришеш на л.й.а, от километри бе, каскет.