13 Август, 2019 18:32 6 352 45

Лъжи и мълчание: Разбрахме ли какво точно се случи в Русия?

  • русия-
  • архангелск-
  • радиация-
  • взрив-
  • мълчание-
  • лъжи-
  • чернобил-
  • авария

Взривът напомня за катастрофата в Чернобил, а властите се крият зад стена от мълчание

Лъжи и мълчание: Разбрахме ли какво точно се случи в Русия? - 1
Снимка: Shutterstock

Аварията на един полигон на руския военноморски флот в Архангелска област напомни на руснаците за аварията в Чернобил. Според официални съобщения, експлозията е станала при изпитание на експериментален двигател с течно гориво. Чуждестранни експерти и руски коментатори се опасяват, че в действителност се е взривил опитен образец на руската ракета с ядрен двигател "Буревестник", която през 2018 г. бе представена лично от президента Владимир Путин. Какви изводи могат да се извлекат от случилото се?

Любимият военен проект на президента Путин

Главна отговорност за случилото се на полигона в Архангелска област носи президентът Владимир Путин. Той неведнъж даваше да се разбере, че разработването на нов вид руско оръжие се извършва под негов личен контрол. От 2018 година насам той вече на няколко пъти прояви личен интерес към проекта.

Който познава специфичната съветска психология, лесно може да си представи каква е била ситуацията преди аварията: началството явно с всички средства е притискало командирите и инженерите колкото се може по-скоро да зарадват "лидера на нацията" с успешни резултати. Подобни примери има достатъчно. Някои ги знаят от мемоарната литература, а лично аз ги зная от разказите на баба ми, която навремето е участвала в разработката на някои видове ракети "земя-въздух" и много добре знаеше как изискванията за безопасност са били нарушавани под натиск „отгоре“.

Вината на властите, които в противопоставянето са на Запада и подетата отново надпревара във въоръжаването са искали незабавни успехи, е неоспорима. И то, независимо от това какво точно се е взривило в Архангелска област - нов ракетен двигател с течно гориво, съдържащ и радиоактивни изотопи, или ядрена ракета "с практически неограничена далекобойност" и "непредсказуема траектория на полета", както руското военно министерство гордо нарече ракетата "Буревестник" през 2018 г.

Каква точно е истината?

Много ли са загиналите и пострадалите при тази авария? Това ние никога няма да узнаем със сигурност. Официалната версия е известна – говори се за петима загинали сътрудници на "Росатом". Те бяха посмъртно предложени за държавни награди и погребани с почести. Дори броят на ранените е известен само приблизително. Съпроводен ли е бил взривът с рязко покачване на радиацията в региона? Има ли радиоактивно заразяване на морето? Колко са руснаците, които са били радиоактивно облъчени? От официалните места се твърди се, че няма такова нещо.

На подобни въпроси обаче руските власти изобщо не се готвят да отговарят изчерпателно. Не е изключено те дори да казват истината, но по такъв начин, че на практика никой не им вярва, защото тя е вкарана в крайно оскъдни съобщения за печата, които навеждат на мисълта, че нещо трябва да бъде прикрито. Междувременно жителите на Архангелска област си купуват йод, а московчанки разискват из социалните форуми въпроса дали се очаква радиоактивен дъжд.

Този тип реакции на техническа авария силно напомня за катастрофата в Чернобилската АЕЦ през 1986 г., а тази година милиони руснаци и чужденци гледаха новия сериал за нея. Във филма отлично е предадена атмосферата на лъжи и чинопочитание, която допълнително увеличи размера на трагедията. Същата атмосфера и до ден-днешен продължава да се шири в Русия.

Не е нужно обаче да се връщаме толкова назад в миналото, за да търсим примери. На 12 август се навършиха 19 години от трагичната гибел на атомната подводница "Курск", за която руските власти безогледно лъгаха в продължение на дни след експлозията.

Същото се повтаря сега и с информациите за взрива на полигона в Архангелска област. Съобщенията на властта са крайно пестеливи. В изявленията на учени, както и в тези на местните власти, се прокрадват различни намеци за повишена радиация и за някакви взривили се "ядрени батерии". Впрочем и най-слабият елемент на критика, появил се някъде из сайтове или по телевизионните канали, незабавно бива заглушен. И хората си остават само със слуховете, които са един от друг по-истерични и по-неправдоподобни.

Взрив на недоверие

Не знам как провалилите се изпитания ще се отразят на отбранителната способност на Русия. Мисля, че никой засега не знае и какви ще са последиците за здравето на хората, живеещи в зоната на аварията. Даже и да е тествано само течно гориво за двигател, напълно възможно е радиоактивни вещества да са изтекли в морската вода.

Затова с право може да се каже, че случилото се е истински медиен "Чернобил". Това е диагноза за властта в Русия, която се отучи да казва на гражданите си истината – ситуацията е същата, както по времето на СССР преди да се разпадне. А гражданите, както и тогава, вече не вярват на лидерите си. И това няма как да остане без последствия.

Автор: Иван Преображенский


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ама не

    29 32 Отговор
    Аааааа-това се очакваше от Дойче Веле...Само,че май изпуснаха да кажат,че има вече там журналисти от Франция с гейгерови броячи които не отчитат радиация.Сьс тях е и един италянски учен-който казва днес на обед едно-губене на време...Айде у лева вече и с тази партенка на "свободните медии" като Дойче Веле

    Коментиран от #10, #31, #44, #45

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Геро

    31 9 Отговор
    Така е.
    Там всичко е секретно.
    Четох някъде, че Гагарин всъщност е летял през 18-ти век, а разбрахме за това едва през миналия

    Коментиран от #13

  • 4 Propaganda

    12 15 Отговор
    Soros Welle
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хрониките на Евразия

    30 18 Отговор
    Ракетите на Путин имат огромен плюс -
    Високата поразяваща способност !
    Имат и огромен минус - Те се взривяват на старта , а не на финиша ..
    Но въпреки това , убиват повече терористи на старта , отколкото могат да убият , ако излетят и долетят до финиша !
  • 7 Путкин

    23 15 Отговор
    Кажи му руснак или русофил и не го обиждай повече!
  • 8 Анализатор

    23 11 Отговор
    Съмнявам се.
    Руснаците винаги знаят какво правят и никога не бъркат. Просто са тествали дали с една ракета могат да се утепат петима учени и да се пратят трима инженери в болница. Е, теста е сполучлив

    Коментиран от #24, #25

  • 9 Спецназ

    18 20 Отговор
    Соросоидните медии от мухата слон направиха!
  • 10 Ето бляд чети

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Да ама не":

    Нивото на радиацията в Северодвинск след избухването на ракетния двигател на 8 август - се е повишило между 4 и 16 пъти, съобщи Хидрометеорологичната служба на Русия.
  • 11 Хрониките на Евразия

    18 3 Отговор
    Даже след Чернобил , Кремъл не разбра защо ядрените катастрофи в никакъв случай не трябва да се крият ..
    Затова най - малко на тях вярват руските граждани , те се запасяват с йод ..
  • 12 висок

    16 1 Отговор
    Радиация "няма" но започна евакуация на близкото градче!!!
  • 13 висок

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Геро":

    Гагарко не е летял в космоса! Капсулата да, него го катапултират от самолет...

    Коментиран от #15

  • 14 вперед

    22 4 Отговор
    Болшевиките си останаха същите като от времената на Чернобил.В началото лъжат, мажат и отричат.След това признават с половин уста.
  • 15 Геро

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "висок":

    Не ми разваляй легендите де;))
  • 16 Гайгер и Мюлер

    14 3 Отговор
    Не можаха ли да си проведат изпитанията някъде край Москва??
  • 17 Лхьлхзлхзлгзлгзлгзлгз

    5 8 Отговор
    ГЛУПАКА. ПУТИН. ТАКА И НЕ. РАЗБРА. ЧЕ. ОТ. НЯКОЛКО. МЕСЕЦА. ТЕЧЕ. 3 ТА ТА СВЕТОВНА ВОЙНА ВЕЧЕ ....ЗАПАЛЕНА ОТ ИЗРАЕЛ И САЩ. И. ПЕДЕРАСА. МОРМОН. ДОНАЛД. ТРЬМП. И. ПОЛСКИЯ.ЧИФУТ. НАТАНЯХУ...
  • 18 Русороб

    9 4 Отговор
    Важното е че ракета няма и няма да има, а относно лъжите, то е ясно и на малките деца.

    Коментиран от #22

  • 19 Фюрер

    5 2 Отговор
    Не ви ли омръзна с тая безмислена пропаганда,удобен сюжет след измислен филм и бомба...и на третокласниците им е ясно :)
  • 20 Спиро

    12 3 Отговор
    Лъжи и мълчание: Разбрахме ли какво точно се случи в Кьолн?

    Коментиран от #30

  • 21 Смешен

    7 4 Отговор
    Тезите на писача са толкова истински, колкото '"разказите на баба ми, която навремето е участвала в разработката на някои видове ракети "земя-въздух""( цитат от статията). Ха-ха-ха.
  • 22 Магалинооо

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Русороб":

    Ходи се преубуй на 40°се разхождаш със пълен памперс!
  • 23 Илия

    5 5 Отговор
    Бабата на журналиста, заета с научна дейност и разработване на ракети земя - въздух не е имала време да чете приказки на внука си Баба, военен конструктор и внук, предател, работещ на пимойката,, Дойче Веле ", какво падение!!!
  • 24 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Анализатор":

    И все пак Дойче Веле не са сигурни какво се е случило, те само предполагат Но точно знаят кой е виновен-Путин разбира се.
  • 25 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Анализатор":

    Откога учените и инжинерите участвуват на терен в изпитанията? Конструкторите влизат в подводници и летят в изтребителите?
  • 26 Румяна Костова

    6 5 Отговор
    Като стана дума за мълчание, Дойче Веле, да кажете нещо по въпроса за вкарването в затвора н английския журналист - Томи Робинсън само за това, че се е опитал да направи репортаж в съда, където се е гледало дело срещу мюсюлманин изнасилва? Нещо да ни светнете за човешки права и демокрация? И после за жестокото разгонване с конна полиция на протестиращите в негова защита? Не Ви е интересна тази тема?

    Коментиран от #36

  • 27 Хрониките на Евразия

    8 1 Отговор
    Една от версиите на руски специалист , работещ в Росатом е , че от Кремъл решили да реанимират стара съветска технология , но по време на изпитанието се е случило непредвидено обстоятелство .
    Не е сработила защитата ,по съветско време са използвали радиолампи , но са ги заменили с китайски полупроводници .
    А радиолампите са дестки пъти по устойчиви на радиация , отколкото микросхемите . И те са се скапали и защитата не се е включила ..
    Изпитвали са модернизираният ядрен двигател РД-0410.
    Тъй като за 80 години , в СССР , а след това в путинска Русия , нищо ново не са могли да разработят .
    А Путин вече се похвали на цял свят ...трябва да се прави нещо ..
  • 28 Кой68

    4 0 Отговор
    Когато разбереш какво се случва в тайни обекти и лабораторий в САЩ ,ни пиши тук да да сме информирани.....

    Коментиран от #29

  • 29 Хрониките на Евразия

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "Кой68":

    Путинска Русия и тайни обекти и лаборатории са несъвместими понятия .
    Нищо тайно не им остана , освен във вашите глави !
    Мечтата на всеки руснак , повтарям всеки , е да забогатее и да отиде някъде от по - далеч да обича Русия !
  • 30 Баш Спиро

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Спиро":

    Приятелю, защо си взаимствал ника без да се обадиш?
  • 31 Не ама да да!

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да ама не":

    Който пише италЯнски за нещо ,няма как да му е ясно нищо никога за каквото и да е!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 гост

    10 2 Отговор
    Някога ,преди доста години , по време на командирвка в Ярославъл в завода на ЯМЗ, бях на гости една вечер на главния конструктор на завода.Какво бе учудването ми ,когато при посещение на тоалетната видях ваната му, пълна с какви ли не марки водка. Попитах го защо му е толкова водка - Ами дълбок резерв...едва успя да ми каже и се срина под масата след втората водна чаша водка.Годината бе 86 или 87...та за мен статията си е абсолютната истина, даже със сигурност са спестени доста нелицеприятни факти.Ха , даже сега си спомням и повода за командировката-при разборка на един аварирал чисто нов двигател ЯМЗ-238 ВК (ВК означава -Военен Контракт и такива двигатели отговарят на съвсем други изисквания ) се откри че не е монтиран комплект биела и бутало на 6-ти цилиндър. Та сега , като гледам случващото се , тия малоумници не са мръднали и милиметър напред, да не говорим за крачка.

    Коментиран от #37, #38

  • 36 малоумница

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Румяна Костова":

    И за негрите дето ги бият да кажат

    Коментиран от #39

  • 37 Пенко

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    А Япония след взрива в Фукушима две години не евакуираха 20000 жители и бяха облъчени и сега мрат като мишки.Само за Русия пишете мързеливи глупаци и не съжалявате тъпите японци упоени от саке и живеят като роби набутани в килийки от 25 м2 жилища на пода.Още там продължава трагедията и облъчване на хората и нищо не наказаха фирмата за лъжите!
  • 38 Злобар

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    А ти сега нямаш пари и фалшива българска ракия да си купиш за да се отровиш от завист.Ходил си командировка и си видял че хората имат пари за водка ?

    Коментиран от #40

  • 39 Просто

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "малоумница":

    Ти си облъчена от соровската пропаганда и си за съжаление като всички мързеливи глупаци пишещи коментари!
  • 40 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Злобар":

    Само ника ти ми е достатъчен, за да разбера, че съдиш за другите по себе си...дерзай все така в живота си мизерен и чакай да дойде дядя Ваня, та белким и ти станеш човек. А за мен не се безпокой , ама никак даже,парите си съм ги изкарал от такива като тебе и да ти кажа честно ,мои пари за ракия или каквато и да е пърцуца не давам, и тогава и сега. Това с което ми се зарежда редовно барчето ,ти дори не си и чувал в живота си. Хахаха...да се отровя от завист..на кого да завиждам бе ,мишко, на тебе ли, дето живееш от ден за ден като скот и плуваш в мечти и очаквания някой да оправи мизерния ти живот, щото за нищо не ставаш.Мога да ти кажа само едно-обиколил съм света, дори и сега съм в чужбина,но по-големи мизерници от руснаците не съм виждал и не ме интересува кой-какво писал или казал, имам очи и мога да виждам и преценявам сам и си правя изводи, за разлика от тебе.
  • 41 Хрониките на Евразия

    4 1 Отговор
    Ние можем да се присмиваме на фиаското на вундерфавела на Путин
    , но не забравяйте , че той е психично болно човече и без всякакво съмнение ще се опита да отмъсти , преди всичко , по традиция , на своите граждани ..
  • 42 КУРнинов

    3 1 Отговор
    Че има радиационно замърсяване вече е ясно и на децата в Африка ! Въпроса е колко е опасна за нас БЪЛГАРИТЕ тази радиация и пак ли както в 1986г. ще ни бъде съобщено за нея едва когато изконсумираме всичко заразено с нея ! Иначе за блядките ме боли бастуна да си ги облъчват колкото си искат щом може да поемат радиация и вярват на ДЖУДЖЕТО ПУПИ това си е техен проблем!
  • 43 Баща ти с дамаджаните

    1 0 Отговор
    Ходих за риба... и хванах, много, обаче съм забравил да сложа лук на боба и....
  • 44 Блядь

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да ама не":

    Ти пък кой си,че знаеш?Кого защитаваш и кого лъжеш?Какви французи и кога отидоха?Трол русофилистичен ,не си играй с хорското нещастие,че Господ те вижда!
  • 45 Лудото Марче

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да ама не":

    Питали радио Ереван: Каква е разликата между бесепар-русороб и Дърт Циганин . Радиото отговорило; Няма разлика ,само ,че Дъртия циганин лъже по-малко.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания