15 Август, 2019 17:20 4 568 20

Защо в Турция не обичат Борис Джонсън?

  • борис джонсън-
  • брекзит-
  • великобритания-
  • турция

Причината: прадядото на Джонсън - "предателят" Али Кемал

Защо в Турция не обичат Борис Джонсън? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Корените на Борис Джонсън са в Турция. Но въпреки това там никак не го обичат. Причината: прадядото на Джонсън - "предателят" Али Кемал. Ето какво се знае за потеклото на британския премиер:

Обичайно турците изпитват гордост, когато някой от семейството се издигне. Но макар Борис Джонсън, с неговите "истанбулски корени", да стана премиер на Великобритания, в Турция това не предизвика никаква радост, пише турският журналист Джан Дюндар на страниците на германския "Ди Цайт".

Борис Джонсън и историята на турския му прадядо

Според Дюндар, основната причина за това е лошата репутация на прадядото на Джонсън - Али Кемал, който е бил министър на образованието и на вътрешните работи в османското правителство. Неговото име е станало нарицателно - в Турция хората, смятани за предатели, и до днес биват наричани "Али Кемал". Кемал, който е бил не само политик, но и високообразован журналист, е водил доста бурен живот в Алепо, Париж, Женева и Кайро. В своите статии той клеймил Турската война за независимост и настоявал за смъртно наказание за Мустафа Кемал Ататюрк.

Когато обаче Войната за независимост се увенчава с успех и Мустафа Кемал основава съвременна Турция, прадядото на Джонсън рязко променя позицията си, определяйки триумфа като "празник на турците". Но е твърде късно - след ареста му през 1922 година той попада в ръцете на разгневените тълпи, които го пребиват до смърт и провесват трупа му на видно място. Някои историци определят случилото се като "петно върху републиката", други виждат в него просто "предупредителен сигнал за потенциалните предатели".

Али Кемал се е женил два пъти. Синът му от неговата втора съпруга става дипломат. През 1978 година, когато една нелегална организация на марксистко-ленинистки арменци извършва нападение срещу турското посолство, той е ранен, а съпругата му загива. Синът на Али Кемал от първия му брак с англичанката Уинифред Ема Кемал, починала само на 25 години, на свой ред също се жени за британка - именно те са бабата и дядото на Борис Джонсън.

Швейцарската следа. И една мумия.

Дядо му Осман бяга в Лондон след убийството на Али Кемал. На Острова той приема името Уилфред Джонсън, научаваме от информация на "Люцернер Цайтунг", който открива и швейцарска следа в биографията на Джонсън - макар британка, прабаба му Уинифред произхождала от Люцерн. И още нещо: мумия, намерена в Базел през 1975 година, била идентифицирана през 2018 като пра-пра-пра-пра-пра-прабабата на днешния британски премиер. Жената се казвала Ана Катарина Бишоф-Гернлер. Същият вестник твърди още, че Джонсън имал германски предци в династията Вюртемберг и далечно родство с британското кралско семейство.

В статията си за "Ди Цайт" Джан Дюндар разказва, че Джонсън е бил няколко пъти в Турция, срещал се е там с роднини и е чел вестниците, за които навремето е писал неговият прадядо. Заключението му: "Али Кемал е бъркал". А когато Джонсън бе избран за премиер, един турски вестник написа: "Той е турчин, но не е един от нас".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон

    26 20 Отговор
    Че турците кой обичат ?????

    Коментиран от #15

  • 2 Др Менгеле

    22 22 Отговор
    Ако този бозавия е турчин, значи аз съм негърче със сини очи!

    Коментиран от #4, #13

  • 3 Нод

    23 11 Отговор
    Рижав турчин!?!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 среднощен

    32 6 Отговор
    Внук на "турски предател" се явява "новия спасител" на Великобритания..!? Малко е объркващо, но затова пък е напълно в духа на Острова..? "Английският хумор" наистина е неподражаем..??
  • 6 Емил

    10 3 Отговор
    Ако се вгледа човек по-прецизно в поведението на Борко и Али може да докаже теорията за прераждането. Съвпадението на насилственото отнемане на живота на Али и бързата инкарнация също е от значение! Ще му видим поведението на Борко след провала наречен "брекзит".
  • 7 амнезия

    5 4 Отговор
    Турците не обичат Али Кемал защото той е арнаутин по произход! Виж, Prof. Ryan Gingeras, “Sorrowful Shores: Violence, Ethnicity, and the End of the Ottoman Empire”
  • 8 Значи. .

    18 4 Отговор
    Не го обичат щото е аНгличанин и по принцип никой англичанин ни заслужава да бъде обичан те са в основата на всеки конфликт по света....
  • 9 Yavuz

    17 3 Отговор
    Джан Дюндар също е предател. Предава по медиите секретна дейност на МИТ, а това е супер предателство за турците и затова вече на предател се казва "Джан Дюндар гиби"
  • 10 Сюргюн Али коч

    3 4 Отговор
    Вай вай нащо сиган Джони тоз май и той вика Аллах Акбар.
  • 11 100

    1 0 Отговор
    Щото не му е резана косата. ;)
  • 12 1234

    5 3 Отговор
    ние кога ще обесим Гражданите за Еничарство на Република България! те не са само предатели а и българофоби
  • 13 Панагюреца

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Др Менгеле":

    Иди пораскарайсе до Истанбул ,що българите са църни, бойко,цвъки, симеоново,радев,павлинчето, и ти булгар манганов, всички бугари да покръстен турци.
  • 14 Алфа Вълкът

    4 0 Отговор
    ТИЯ ЛЕСНО МОЖЕ ДА СИ ПРОСЛЕДЯТ РОДОСЛОВНОТО ДЪРВО ЗАЩОТО ВСИЧКИ СА БРАТОВЧЕДИ!
  • 15 Българин в Дания

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Дон":

    Мъжете. Или както е доказано, че мъжете не забременяват. Но турците все още продължават с опитите.
  • 16 Алф

    4 2 Отговор
    Брях мааааму...... Според мен ако всеки започне да се рови за рода от миналото, от Азия през Африка до Европа всеки ще излезе род с Османлиите.... Има логика!!!!! 😂😂😂😂😂😂😂
  • 17 плевен

    2 3 Отговор
    Брекзит е начинът на англичаните да кажат "не" на Брюксел и квотите за мигранти. А спонсора на DW не може да се помири с това. Само че англичаните не искат да дават пари на ЕС, а той да ги преразпредаля на паразити като нас. Всеки си има принципи- и англичаните и Сорос.
  • 18 Гери

    5 0 Отговор
    Те пък щоро англичаните не са паразити! Грабили и грабят от целия свят. А най-големите паразити са кралицата и ммогобройната и челяд. Ама офшорните острови Гърнси и Ман са лично притежание на семейството, ако не се лъжа и Британските Вирджински острови също. Така че по паразитизъм ни бият.
  • 19 Хасан

    0 0 Отговор
    Турчина си е вкарал в генотипа на европееца ..генно модифицирал
  • 20 маке

    0 0 Отговор
    Македонците вече изпревариха турците - обявиха го че е македонец. Казва се Боре Йованоски и има къща в Скопие. :D
Новини по държави: