25 Август, 2019 20:41 2 559 5

Иран се включи в срещата на Г-7

  • г-7-
  • мохамад джавад зариф-
  • иран-
  • франция

Ирански дипломат кацна в Биариц

Иран се включи в срещата на Г-7 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иранското външно министерство съобщи, че иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф е пристигнал в Биариц, където от вчера се провежда срещата на върха на Г-7.

Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави написа в Туитър, че Зариф е пристигнал в Биариц, но няма да преговаря или да се среща с американски представители там. Френското президентството също потвърди, че Зариф е в Биариц и че ще разговаря с френския си колега Жан Ив Льо Дриан, но че не е предвидена никаква среща с делегацията на Тръмп, предаде БНР.

Преди това френският президент Еманюел Макрон уточни, че няма официален мандат от Г-7, за да дискутира с Иран и че всеки ще продължи да действа според ролята си. Той обаче изрази задоволство, че членовете на Г-7 споделят едни и същи цели относно Иран. Макрон каза, че на вечерята, с която беше открита срещата на върха на Г-7 в Биариц, лидерите са обсъждали Иран и дискусията им е позволила да установят две общи линии. Първата е, че нито една страна от Г-7 не иска Иран да се сдобие с ядрена бомба. Втората е, че всички страни на Г-7 са изразили дълбока привързаност към стабилността и мира:

"Г-7 е неофициален клуб и не се дава официален мандат на една или друга страна. Въпреки това има инициативи, които могат да бъдат предприемани от всеки от нас за постигане на тези две цели и това е много важно. Всеки ще продължи да действа според ролята си". каза Макрон, малко след като американският президент Доналд Тръмп увери, че не е говорил с колегите си от Голямата седморка за общо послание към Иран. Макрон добави, че той и японският премиер Шиндзо Абе са предприели инициативи относно Иран. Освен за Иран на вечерята са били обсъждани и украинската криза и Русия, както и пожарите в Амазония, допълни френският лидер.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азз

    12 5 Отговор
    Това Г7 е един клюкарник, и напълно безсмислен, лицемерен форум.
    Докато са там ядат и пият, като се развиват - почват да се плюят

    Коментиран от #5

  • 2 Азз

    10 4 Отговор
    * като се разотидат
  • 3 СССРБарета

    2 3 Отговор
    както вече споменахме Дали Иран ще има ядрено оръжие не зависи само от тези седем пуйки! Путин може да каже кой какво ще има! Ако не вярвате питайте Асад!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Азз":

    Работата е там каскет, че от този "клюкарник", до голяма степен зависи и ти какво ще ядеш и пиеш!
Новини по държави: