3 Септември, 2019 15:06 4 798 163

Външно: Щиковете на Съветската армия донесоха репресии

  • външно-
  • ссср-
  • щикове-
  • репресии-
  • русия-
  • посолство

Външно министерство обвини руското посолство в намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни

Външно: Щиковете на Съветската армия донесоха репресии - 1
Снимка: Shutterstock

По повод организираното от Посолството на Руската федерация събитие на 9 септември „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“, МВнР заявява следното:

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави.

МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни. 9-ти септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-ти век.

От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България.

СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие. Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология.“


Поставете оценка:
Оценка 4 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мария Захарова

    45 66 Отговор
    Реоресиите бяха оериода 1923-1944г.да прочете малко история Захариева. помним как пянства с Водка и Сцомга в Москва в хотелската стая на изложението!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вдин

    100 33 Отговор
    Ужас ! Тая държава, явно се управлява от малоумни хора!!!
  • 5 Ахмак

    106 47 Отговор
    Колко превратна е историята на човечеството!
    45 години,според МВнР, бъгарският народ е бил под робство на СССР.
    30 години вече ,същият този народ "цъфти и връзва" ,под вещото управление на САЩ.Надявам се, никой да не подлага този факт на ревизия!
    Очакваме , след 15 години, някой нов Месия, да ни убеждава колко лошо живеем сега!
    А дали ще ни е нужно?

    Коментиран от #68

  • 6 даммммм

    75 38 Отговор
    Е какво друго да кажат-нали трябва да се спази политкорекност-демек да се продьлжи стойка Г кьм евро-атлантиците...
  • 7 Поредната изцепка

    95 39 Отговор
    на малоумната ни министърка. Тази и Боко правят гаф след гаф във външната ни политика. И в резултат България понася негативи.
  • 8 Георги Георгиев

    62 31 Отговор
    Храни куче да те лае!

    Коментиран от #41

  • 9 Коментар📝

    60 17 Отговор
    Народ без ИСТОРИЯ НЕ Е НАРОД

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Истината

    59 79 Отговор
    Все още има руски роби които да вярват ,че руснаците са двойни освободители и, че съветската армия окупаторка, всъщност била освободила България. Хубавото е, че с всяка измината година българофобите русолизци намаляват.

    Коментиран от #31

  • 12 Истината

    50 57 Отговор

    До коментар #9 от "Коментар📝":

    Историята писана от руски отрепки и слуги е фалшива история!

    Коментиран от #46

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Морозов

    54 46 Отговор
    Съветския съюз обявява война на България на 8 Септември. През целия период на войната преди това, когато им е най-трудно сме в мирни отношения. За награда ни окупират и смачкват всичко читаво и годно - от синовете на Райна Кнагиня до братята на Иван Вазов и синовете им...

    Коментиран от #160

  • 16 Дориан

    64 32 Отговор
    Ако репресия е да се отървеш от няколкостотин парвенюта... Цветът на нацията ги наричат някои. Е, това са същите фамилии, които и през възраждането са били чорбаджии, а след това едри капиталисти. Същите тези фамилии не са спомогнали по никакъв начин нашата нация. Гърция има силни позиции след независимостта си и по време на революцията именно заради влиятелни личности. Затова и гръцката дума тежи. Нашите обаче се покриват и гледан собствения си интерес, а дори и в царска България се шири корупция. Подкупни чиновници, новозабогатели бизнесмени. Четете литература като сте патриоти и ще знаете. 90% от тези хора не заслужават никакво съчувствие, че са жертва на "репресии". Сигурно след време цвета на нацията по тази логика ще са Кирил Домусчиев, Васил Божков, Ахмед Доган, Евелин Банев.

    Коментиран от #21, #38

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 маменцето ви гъзоподайници

    59 40 Отговор
    Нито една държава нямаше да има днес без Русия! Спокойно можеха да завземат територията и вие да го духате!
  • 19 Истината

    30 28 Отговор
    Писмо от Г. Димитров до Сталин, 22 септември 1944 година, относно поведението на Червената армия в България.

    “На редица места има случаи на насилие по отношение на местното население от страна на отделни червено-армейски военнослужещи:

    1. Произволно се вземат от местното население, работен добитък, каруци, хранителни продукти и др., без да се уведомяват местните власти, и без съответното оформяне, на иззетия добитък и хранителни продукти;
    2. Произволно се изземват държавни и частни моторни превозни средства, и смазочни масла и материали. Това води до проваляне на есенната сеитба.
    3. Някои военнослужещи в пияно състояние влизат нощем по домовете на хората в градовете и селата с цел грабеж, а и в някои случаи – изнасилват жени и убиват мъжете им. Така например в село Дивдядово, Шуменска околия тогава, а сега Шуменска област. Наред с другите хора, е и убит, и един от старите членове на Партията. Доколкото такива произволни действия внасят голям смут сред населението, което с неописуема радост и възторг посрещна Червената армия, моля да се направи всичко възможно за тяхното по-бързо прекратяване”.

    Коментиран от #83

  • 20 Отряд,, Чавдар "

    58 34 Отговор
    Периода 1923-1944г.в България са избити 10ки хиляди и осъдени без съд! Взеха живота на Гео Милев и Никола Въпцаров и още стотици интелектуалци + 6 невръсни деца в село Ястребино. На 9.9.1944г.се въздаде правосъдие за 22г.репресии!!!

    Коментиран от #24, #107

  • 21 Русороб

    37 44 Отговор

    До коментар #16 от "Дориан":

    Ахмед Доган и Домусчиев и всичките олигофрени са си ваши креатури и не могат да се сравняват с родове като на Вазов Ботев и Райна княгиня наследниците на които твоите дядовци са избили. Това че четеш болшевишка история не те прави образован гнидо руска.

    Коментиран от #29

  • 22 Комуниста

    27 12 Отговор
    България не фашиското правителство от 1944година!в цяла Европа е имамо съд за далистите и техните спомагачи само с България обаче се осъжда това!
  • 23 онзи

    32 18 Отговор
    Съюзникът Ви по време ва Втората Световна Война Хитлер,не случайно е наричал населението тук Унтерменш

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Истината

    32 35 Отговор
    Днес само можем да се убедим, колко актуално звучат думите на покойния историк проф. Пламен Цветков: „След 9-ти септември ни разделиха на човеци и нечовеци. В България днес живеят две нации – едните се подчиняват подсъзнателно на всичко руско и съветско, а останалите се опитваме да бъдем българи”.
  • 26 пенко

    10 11 Отговор
    НОРМАЛНА РЕАКЦИЯ НА " Ф-16-ПЛЬОК - НЕЙСЕ" И НА "Ф-СТРАХ -19"!
  • 27 Истината

    29 23 Отговор

    До коментар #23 от "онзи":

    Унтерменши са руските дегенерати, не българите ушанко!

    Коментиран от #57

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бесен Язовец

    42 21 Отговор

    До коментар #21 от "Русороб":

    Ботвия род и рода на Васил Левски тънат в нищета скед освибождението благодарение на такива русофоби като Стамболов Сатрапа. Алексабдър Цанков - кръволока е отгиворен за смърта на 40 000българи от 1923до 1927г.избитите партизани от 1939до 1944г.са над 10 000.

    Коментиран от #37, #40

  • 30 Русороб

    7 16 Отговор

    До коментар #28 от "ген Иван Колев":

    Загорка, от времето когато за руските туристи отговаряше ген. Колев!
  • 31 Ххх

    31 11 Отговор

    До коментар #11 от "Истината":

    И вие, американофилските истинноразказвачи естествено чакате биологичната развръзка на нещата. А дали младото поколение ще е задължително американофилски настроено ? Виж, че ще станем стана с преобладаващ цигански етнос, това е абсолютно сигурно. Така че, не бързай толкоз да се радваш в очакване на светлото ни евроатлантическо бъдеще, сега събитията са в село Сотиря, утре може и да стигнат наследниците на такива като тебе, ако вече не сте се изнесли своевременно.
  • 32 Патриот

    20 33 Отговор
    Браво за изразената правилна официална позиция от Външно министерство
  • 33 Истината

    28 25 Отговор
    На 14 септември 1944 г. при грабежи в складовете на пристанище Бургас, тълпа от червеноармейци се натъква на големи количества спирт. Без каквато и да е проверка за годността на плячката, тълпата се нахвърля като обезумяла върху трофейната течност. Резултатът от двудневния запой с метилов алкохол на близо 200 бойци и командири от Червената армия са 42-ма починали и шестима ослепели бойци, а останалите са хоспитализирани с тежки отравяния. Всъщност това са и единствените „герои“, загинали в „двойното“ освобождение на България. Жертвите обаче не са напразни: покрай погребенията е оформено и първото съветско военно гробище на „падналите“ червеноармейци за освобождението на братския български народ от фашизма и капитализма.

    Коментиран от #81, #126

  • 34 Само питам

    20 23 Отговор
    Колко голям боклук и мръсна отрепка трябва да си за да защитаваш чужда държава враг на България?
  • 35 външното ни министерство

    32 19 Отговор
    не е подчинено на българското правителство а изпълнява чужди поръчки за влошаване на отношенията ни с Русия и нанасяне на пряка вреда на България. То работи срещу интересите на страната. Така е при колониалните страни.
  • 36 Факт

    20 8 Отговор
    Ба и демокрацията с рязанена глави и убийства на деца!
  • 37 Русороб

    21 34 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен Язовец":

    Левски е обесен лично с подписа на граф Игнатиев, а от родът на Вазов и Ботев не оставяте и един наследник мършо руска.

    Коментиран от #42, #50

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Философа

    29 21 Отговор
    България беше окупирана на 10.11.1989г.от соросоидни слуги чак до днес!
  • 40 Българин

    21 28 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен Язовец":

    Няма русофоби бе путлераст неграмотен!

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #45

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бесен Язовец

    12 17 Отговор

    До коментар #37 от "Русороб":

    Кевски е обесен лично по молба на Иванчо Хаджипенчович русофоба русенския търговец! Вината на Графа е до толкова че не е поискал процаса да се гледа в Царска Русия!
  • 43 някой си там

    31 16 Отговор
    Ало идиотите от външно министерство на "освободителката" САЩ! Ако твърдите, че "не е било освобождение", тогава реабилитирате режима на Хитлер в обединена Европа тогава! Ако твърдите, че сега сме получили "недеформирано европейско икономическо развитие" трябва да обясните защо икономическите и социалните ни показатели са2-3 пъти по-лоши от "деформираният" модел на социализма. Не казвам, че е нямал своите проблеми и грешки! За "заглушената ви гражданска съвест" тогава, не искам и да коментирам, защото ми се повръща от вашата "съвест".
  • 44 кака

    23 16 Отговор
    така ли. А кой изби толкова комунисти, ремсисти, че и деца. Като не искате да четете българските документи четете гръцките и македонските какви чудеса са сътворили така наречените ловни чети. Засрамете се.
  • 45 Бесен Язовец

    16 13 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    Русофоб и измет са синоними бе дженьо! Мерзост е комплимент за теб.

    Коментиран от #51, #56

  • 46 Коментар📝

    11 4 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Аз КАКВО КАЗВАМ ТИ ПАК СЕ ЗАЯЖДАШ.КАДЕ ПРОЧЕТЕ КОЙ КАКВО Е ПИСАЛ.КАЗВАМ ЧЕ НАРОД БЕЗ ИСТОРИЯ НЕ Е НАРОД.
  • 47 Driving pleasure

    19 8 Отговор
    абе да ви попитам... бе неше ли Чърчил, който тегли чертата и ни ПОДАРИ на Сталин? Мани нашта история че променихте, ама взехте да променяте и западноевропейската а имено те ни набутаха в ръцете на Сталин. Продадоха ни за собствена изгода! Аре молим ва!
  • 48 ХаХа🙈

    11 7 Отговор

    До коментар #41 от "Borislav Popov":

    ПАЛЯЧО !
  • 49 Българин

    18 24 Отговор
    Русофилията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран и подхранван от руснаците и от петата им колона. Никъде по света няма такова явление, като организираната русофилия, чието кредо е:" лизането на руски задници е върховна проява на патриотизъм.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Българин

    4 8 Отговор

    До коментар #45 от "Бесен Язовец":

    Руска!
  • 52 ддд

    17 11 Отговор
    Освободители-поробители...
  • 53 Психиатър

    17 19 Отговор
    Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.
  • 54 Хорацио

    9 9 Отговор
    2019 време за мерзавци които дава мнение за ДЕЕВТИ СЕПТЕМВРИ И ТО ОФИЦИАЛНО ОТ МИНИСТЕРСТВО!
  • 55 Психиатър

    14 16 Отговор
    Русофилите са индивиди, които практически не познават обекта на своето обожание. Ако имаха реална представа за действителното, изчистено от емоции и митология състояние на Владимир Путин, руското общество и за руската история, те никога не биха изпадали в такова умопомрачително идолопоклонничество.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Волен Сидеров

    19 14 Отговор
    “Съветската армия е страж на мира” – тази лъжа се насаждаше в главата на българина от буквара на първолака до вестника на пенсионера. Песни се пееха и стихосбирки се тиражираха в прослава на “легендарната Червена армия”. Не знам друга нация да е възпявала така окупатора си и да му е издигала мегаломански паметници, по-високи от телевизионната кула. България го е правила. Гнусотата на голяма демагогия изискваше не само да се подчиниш, но и да обожаваш този, който ти носи робството. А там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство, хората не са узнавали. Предполагам, че в бъдещите буквари и енциклопедии определението за съветската армия ще бъде “Страж на робството до разпадане на империята”.
  • 59 Хр Ботев

    13 14 Отговор
    Крепостните русороби ибрикчии да си взимат дисагите вакзал и Пуф Паф към тайгата Тука е НАТО и Европа Не е здравословно за тях
  • 60 Химлер

    19 11 Отговор
    Всички съюзници на ТРЕТИЯ РАЙХ СА БИЛИ ОКУПИРАНИ СЛЕД ВОЙНАТА НЕГРАМОТНИЦИТЕ Е ХУБАВО ДА ГО НАУЧАТ! УИНСТЪН ЧЪРЧИЛ СЕ Е ДОГОВОРИЛ СЪС ЙОСИФ СТАЛИН БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ПОД ВЛИЯНИЕ НА СССР В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ТУРСКА И ГРЪЦКА АРМИИ Е ТРЯБВАЛО ДА ОКУПИРАТ БЪЛГАРИЯ! МНОГО НЕГРАМОТНИ ХОРА РАБОТЯТ ВЪВ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО!
  • 61 Хрониките на Евразия

    15 17 Отговор
    Ми откъде да го знаят това ушанките , когато 50 години , чрез образованието , се култивираха покорни , робски същества ..
    А висше образование , нито в СССР , нито в България имаше .
    Средно да , ама много средно , да пишеш , четеш и да броиш стотинките в края на месеца .
    А мисълта , интелекта , бяха мръсни думи ..
    А това е висшето образование - мисъл и интелект .
    Компютри , смартфони , автомобили , върховна битова техника ..
    А не Милиция , чекисти , репресии и партийни събрания ..
  • 62 Истината

    10 15 Отговор

    До коментар #57 от "онзи":

    И, че на страната на Хитлер са се били над 1 500 000 руснака. Плюс "славянските" Хърватия и Словакия, които са изпратили военни корпуси в Русия. Така, че всичките ти лъжи са безпочвени.

    Коментиран от #102

  • 63 Кънчо

    19 8 Отговор
    Защо вместо руснака не дойде америкйнеца с летящите крепости и той да ни освободи....Всички щяхте да сте доволни сега ще виете кръшни хора на Козяк и ще дигате наздравици с братята си от америка....Който не целува ръка -целува нещо друго,са казали хората ...И сега това нещо дето целувате има вкус на ядено.Бъдете живи и здрави.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 някой си там

    18 13 Отговор
    Тогава социалистическата система е дошла на "щиковете на Съветската армия", а сегашната ви мафиотско-бандитска система се крепи на крилата на Ф-16 и потупването по рамо от господарите ви. Внимавайте, че Ф-16 много често падат и вашите господари много често захвърлят такива използвани парцали като вас!

    Коментиран от #67

  • 66 Фридман

    15 13 Отговор
    Руската армия освободи българите от едно фашиско марионетно правителство на нациска Германия! Всики спомагачи от 1939г.и очастници в преврата от 1923г.си получиха присъдите след 9 Септември!

    Коментиран от #70

  • 67 Само питам

    14 17 Отговор

    До коментар #65 от "някой си там":

    Защо руската измет все още не може да преживее F-16?
  • 68 Иво

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ахмак":

    Ами ахмакът си остава винаги АХМАК!Безсилни сме пред природата!
  • 69 Бесен Язовец

    13 14 Отговор
    Камви репресии беее? Разни шпиони даскали търговци, млекари, кметове, доктори, които дебнеха партизаните - антифашисти и после доносничеха на германците и жандармерията бяха осъдени след 9 Септември!
  • 70 Истината

    9 11 Отговор

    До коментар #66 от "Фридман":

    Участника в преврата от 1923 година Кимон Георгиев участва и в преврата от 9 септември бе негромотен русоид! Значи фашист прави и комунистически преврат. Фашист=комунист!

    Коментиран от #76, #92

  • 71 Гого

    13 8 Отговор
    ПОДЛОГИ НА ЗАПАДА И АМЕРИКАНЦИТЕ !
  • 72 7639

    17 6 Отговор
    Би било интересно да видим справка за произхода на "кадрите" във Външно и произхода им, но мисля и без нея всички може да се обединим около обоснованото предположение, че бабите и дядовците им са лъскали съветския ботуш, а бащите и майките са учили кой в МАсква, кой в Ленинград....

    Днес са големи демократи и върли антикомунисти, а руснаците са много прави като ги наричат прАститутки.

    Ще мине време и отново ще лижат там , където са плюли днес...
  • 73 Просто статистика

    20 9 Отговор
    Моля, преди да пишете, прочетете малко история. Не непременно от български източници. Например - "The History of WW two", Egmont (UK), 1956. За съжаление не е преведена на български.
    А там пише, че Уинстън Чърчил е искал София са се превърне на картофено поле, а българската територия да се раздели между Румъния, Гърция и Югославия - т.е. да се ликвидира българската държава в прекия смисъл. И само благодарение ината на Сталин днес има българска държава! Впрочем това го има и в мемоарите на Чърчил, макар и с други думи.
    Така че, уважаеми и неуважаеми колеги списвачи, първо проучете историята, преди са плюете русофилите и русофобите.
    Просто се информирайте (от различни източници), за да не ставате смешни - поне това днес е много лесно!

    Коментиран от #80

  • 74 Госあ

    18 14 Отговор
    Първо, победителите над фашизма което е най голямото познато зло на планетата, справедливо разделят сферите си на влияние. Второ, за извършените зверства, убийства и разрушения, Германия трябваше да бъде значително орязана и поделена. Трето, едните победители ни бомбардираха и убиваха в самият край на войната,а другите ни направиха космическа държава,обучиха кадри в науката, медицината, индустрията, изкуството и спорта. Трето, трябва да напомняме по често за нашата съпротива срещу фашисткият чуждестранен режим подобно на френската такава. И последно, руското посолство може да прави каквито си иска изложби на своя територия.

    Коментиран от #96

  • 75 Батиста

    19 9 Отговор
    Репресиите бяха 1941/1944 година ! Помним как наши и германски жандармеристи рязаха глави на деца и възрастни ! Било имало ново правителство ??? Че от къде се пръкна за една нощ ??

    Коментиран от #78

  • 76 Франке

    9 5 Отговор

    До коментар #70 от "Истината":

    Какво за Кимон бе? Кимон Георгиев е подведен за идеите на преврата, Кимон 1927 г вече се разкайва като разбира във какво е бил въвлечен!
  • 77 Гого

    12 8 Отговор
    ПОДЛОГИ НА ЗАПАДА И АМЕРИКАНЦИТЕ !
  • 78 Комуниста

    16 10 Отговор

    До коментар #75 от "Батиста":

    1000 златни лева са плащали за отрязана глава снимките оше седят във Интернет! Не е зле кьоравата Захариева да ги разгледа после да дават мнение от Външно!
  • 79 Docenta

    11 18 Отговор
    Най после една свястна декларация от правителството.Браво.Долу педеРусия

    Коментиран от #89

  • 80 Само питам

    8 16 Отговор

    До коментар #73 от "Просто статистика":

    Защо лъжеш най-безобразно путлерасте?

    Коментиран от #84

  • 81 Цялата истина

    15 7 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    От 9 до 18 октомври 1944 г. Й. Сталин, В. Молотов, У. Чърчил, А. Идън и А. Хариман, американски посланик в СССР, уточняват в Москва общата позиция на съюзниците по балканските и полските дела. На тези разговори е обсъдено и примирието с България. Представителите на САЩ и Великобритания настояват за отношение към България, което да е заслужено за съюзничеството й с Герамния. Налага се на най-високо равнище съветската делегация да смекчава чувствително отношението към България, което е предварително обещано на Г. Димитров при негова среща с Й. Сталин на 6 октомври.

    Коментиран от #85

  • 82 el texeran

    11 8 Отговор
    Кат Русия друга няма на света!!!
  • 83 Цялата истина

    10 6 Отговор

    До коментар #19 от "Истината":

    в Москва от 26 до 28 октомври с участието на българска делегация в състав: Петко Стайнов (1890-1972), министър на външните работи, Добри Терпешев (1884-1967), министър без портфейл, Никола Петков (1889-1947), министър без портфейл и Петко Стоянов (1879-1973), министър на финансите. Съветският външен министър В. Молотов запознава българските пратеници с облекчените условия на примирието веднага след пристигането на делегацията в Москва за да може България да планира бъдещото си поведение в преговорите. Всъщност от българската делегация се очаква единствено да приеме предварително изготвеното споразумение, никой от съюзниците не може все още да забрави съюзничеството на България с нацистка Германия и с държавите от Оста само до преди месец и половина.
  • 84 Цялата истина

    15 5 Отговор

    До коментар #80 от "Само питам":

    Подписаното на 28 октомври 1944 г. в Москва примирие между България, от една страна, и СССР, Великобритания и САЩ, от друга, бе възможно най-щадящото страната ни, най-същественото в него бе, че България не бе заставена предварително и веднага да плаща репарационни задължения, а не бе въведен и окупационен режим - това е историческата истина, въпреки истеричните съвременни спекулации по този въпрос.
  • 85 Истината

    8 20 Отговор

    До коментар #81 от "Цялата истина":

    Руските фалшификации на историята не могат да бъдат истина, бе путиноид! 45 години ни лъгахте с тази фалшива история време е вече да си затворите муцуни те и да млъкнете!

    Коментиран от #87

  • 86 Цялата истина

    10 6 Отговор
    Като следствие от подписването на Московското примирие и за да може да води военни действия срещу Германия и нейните съюзници новата Българска народна войска получи безвъзмездно съвременно съветско оръжие за въоръжаването на общо 5 пехотни дивизии - 30 хиляди винтовки, карабини и автомати, 2 хиляди картечници, 300 противотанкови установки, над 800 оръдия и миномети, заедно с боеприпасите за тях и различно друго военно оборудване и снаряжение.
  • 87 Цялата истина

    13 5 Отговор

    До коментар #85 от "Истината":

    Московското примирие между България и Обединените народи оформи правовата основа за българското участие във Втората световна война на страната на антихитлеристката коалиция, колкото и важно да бе това предстояха същинските военни сблъсъци с хитлеристката военна машина. И в Първата част на Отечествената война на България (1944-1945 г.), и в нейната Втора част новата българска войска показа чудеса от храброст за да извоюва, както вече уточнихме тук, последната военна победа за България.

    За тази последна победна война България плати скъпо, по бойните полета на Втората световна война от началото на септември 1944 г. до май 1945 г. загиват общо 31 910 български воини, още 151 българи са убити в боевете, които води с Германия и с нейните съюзници Съветската войска. Към цената, в човешки жертви, на съюзничеството ни с Германия и другите страни от Оста, ще трябва непременно да отнесем и загиналите почти 5000 български антифашисти във времето от 1941 г. до 1944 г.

    Коментиран от #104

  • 88 Комуниста

    18 7 Отговор
    Издигнаха паметник в София на тези които хвърляха бомби над София, Враца.... без да е имало нито един български войник на западния фронт! Тръгнали,, Червената армия "да обвиняват в репресии. А бомбите в цветната хартия за децата от американците и англичаните как ще ги определят от Външно министерство?

    Коментиран от #95, #101

  • 89 Цялата истина

    13 6 Отговор

    До коментар #79 от "Docenta":

    Ще е наложително също да прибавим и още общо 101136 души, които са преследвани заради убежденията си в периода от началото на 1941 г. до началото на септември 1944 г., сред тях са повече от 15 хиляди политически затворници, 59668 са заточени в лагери от общ тип, а 6518 - в специализирани лагери за евреи. Всички те също са част от "кръвния данък" за пребиваването на България в хитлеристката коалиция.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Цялата истина

    12 5 Отговор

    До коментар #90 от "Lady Dyanna":

    Съюзяването на България с Германия в началото на Втората световна война има и чисто парично измерение. Германският дълг към България към септември 1944 г. надхвърля 70 млрд. лева, още 28, 2 млрд. лева България губи от неравнопоставеността при разплащанията и цените на стоките и услугите. Ще трябва да се сметнат допълнително и значителните суми по издръжката на немските войскови части на българска земя, която бе възложена изцяло на българското правителство - през януари 1944 г. немската войска, намираща се в България и издържана за сметка на българското правителство, надмина 19, 5 хиляди офицери, войници и помощен персонал, а броят на издържаните към 5 септември 1944 г. се повиши до общо 30 хиляди.
  • 92 Цялата истина

    11 5 Отговор

    До коментар #70 от "Истината":

    Не бива да бъдат пропуснати и разходите за българската администрация, за жандармерийските и военните части във временно присъединените към България македонски и тракийски земи, в които всички природни богатства, като богатите на хром руди до Скопие, Германия запази за себе си (по спогодбата Клодиус-Попов, 1941 г.). В тези земи България бе натоварена всъщност само с полицейски функции за да бъдат освободени немски и италиански военни съединения за Източния фронт, от добива на природните залежи в тези земи България не можа да се възползва. Въпреки пропагандната шумотевица по случая, обединението на българското землище в годините на Втората световна война бе само привидно.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Русороб

    9 11 Отговор
    Само неразбирам рускопърдящите защо плюят англетата, като те доставяха оръжие и поддържаха шумкарите по време на войната.
  • 95 Истината

    9 15 Отговор

    До коментар #88 от "Комуниста":

    е, че няма паметник, а паметна плоча висока около два метра издигната от американци на територията на американското посолство. В памет загинали в България американци, които са около 250 души. За разлика от 54 метровия паметник издигнат от продажни рубладжии и безродници в знак на признателност на армията, която ги е довела на власт. Армия, която е дала едва 42 жертви за "освобождението на България от фашизма". Препили от метилов алкохол в Бургас!
  • 96 Tate

    9 7 Отговор

    До коментар #74 от "Госあ":

    И Четвърто ,Пето,Шесто ,Германия направи САЩ И СССР КОСМИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ , Германските учени създадоха неща които и гореспоменатите незнаеха че съществуват преди заграбването им ,Парада на "Победата в СССР е сниман на чернобяла и цветна лента !! Цветната е била ТРОФЕЙНА AGFA ,Та кой загуби войната пак да ми се обясни "НАУЧНО " Къде правят "Майбах" и къде "ЛАДА " и стига с проРуската пропаганда гледам я вече 50 години срещу Университета !!

    Коментиран от #110

  • 97 Истината

    9 12 Отговор
    Най-разорително за българската икономика се оказва подписаното през есента на 1944 г. в Москва примирие. То изисква от България да предава безвъзмездно на съветското командване огромни количества въоръжение, финансови средства, техническо оборудване, храни и нехранителни стоки, а също и да извършва безплатни ремонти на съветска техника и съоръжения. Изсмукването на последните резерви на страната продължава и след капитулацията на Германия и Япония през 1945 г. Дори марионетният премиер Кимон Георгиев е принуден да напомни през декември 1945 г. на Бирюзов, че войната вече е свършила, а исканията на съветското командване за нови безвъзмездни доставки нямат край. Окупаторите обаче нямат никакво намерение да преустановят рекета и грабежа. България продължава да плаща измислените в Москва незаконни контрибуции дори след подписването на Парижкия мирен договор през февруари 1947 г. Цената на тригодишната съветска окупация по най-скромни изчисления достига почти половината от целия брутен вътрешен продукт на България за периода 1944 - 1947 г.
  • 98 Истината

    11 14 Отговор
    Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ.

    Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации. През 1944-1947 г. около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време. Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече - всички заплати, командировъчни и режийни по изрично настояване на съветската страна им се изплащат в долари. При това става дума за суми, които

    многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин.
  • 99 Българин

    10 15 Отговор
    Руските лакеи вместо да плюят и беснеят да помолят любимият си Путин да върне заграбените от руснаците български архиви!
  • 100 яэья

    14 8 Отговор
    Руснаците сгрешиха, че освободиха два пъти тази неблагодарна паплач !
  • 101 ужас

    7 11 Отговор

    До коментар #88 от "Комуниста":

    Едно са убийствата по време на война, друго е в мирно време. Ние не сме изпратили и един войник да се бие на фронта срещу СССР, за сметка на това над 30 000 души са избити между 1944 г. и 1947 г. от комунистите с помоща на окупационната съветска армия за да може да си гарантират абсолютна и носпорима власт. Още не е дадена оценка на това което е изнесено от България от "освободителите" в този период, но в няколко независими източника се споменава "всичко ценно, което може да се натовари на влак, кораб или самолет".

    Коментиран от #111

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Петко

    14 10 Отговор
    На господата от Външното министерство,искам да им кажа,че по-голям идиотизъм от това да чевстваш годишнина, от началото на най-ожесточена за човечеството война,отнела живота на над 40 милиона души,няма.Какво лошо има в това,че ни отърваха от монархо-фашисткия режим,от нищетата и мизерията на болшенството българи.При този режим живееха добре фабрикантите и кулаците.Но каква част от българския народ са те?Така,че тези които се отърваха от лошотията,имат право да празнуват.На който му не изнася да не празнува.Всеки средно интелигентен човек разбира,че няма как да се стигне до Берлин,ако не премине съветската армия през Румъния,България,Югославия,Унгария,Чехия,Австрия.И след като тогавашните български управници са приели да бъдат на страната на Хитлеристка Германия,естествено е СССР,да ни обяви война.След тази война,България от бедна и мизерна страна,в която жълтата гостенка,не подмина почти всеки дом,се превърна в развита държава,с достъпно образование,здравеопазване,с развита култура и спорт.Изградиха се хиляди заводи,разви се селското стопанство,и за всеки гражданин имаше условия за труд и почивка.Изчезнаха паянтовите къщи с по една стая,в която живееха по три поколения.Хората си построиха прилични домове.Децата им имаха възможност да се учат,а не да бъдат ратай на чорбаджийски,без образование,и възможности за развитие.Опреснете си паметта господа управляващи,и слуги на чужди господари.Не отричам това,което сме днес,като членове на ЕС,и възможностите на мла
  • 104 ужас

    10 14 Отговор

    До коментар #87 от "Цялата истина":

    Продължавай да пишеш "съветската" версия на историята. То според тях и авария в Чернобил нямаше. Всичко там е преиначено. България не е пратила и един войник на източния фронт, за сметка на това помага на съветската армия в едни от най-тежните битки в Сърбия, Унгария и Германия против фашистите. Единствената причина България да е смятана от страната на загубилите е бил СССР, на който е било нужно оправдание за да ни окупира, да избие интелигенцията и да постави и бетонира на власт комунистическото марионетно правителство у нас. Точка.
  • 105 Истината

    6 13 Отговор

    До коментар #102 от "онзи":

    Робите в болшевишка Русия са били в пъти повече, бе путиноид!
  • 106 Българин

    10 14 Отговор
    Браво, за първи път българското правителство да реагира адекватно на безочието и арогантността на руските мерзавци!
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Анти-комуне

    6 14 Отговор
    Руски комунистически боклуци,ще се гърчите в Ада :)!!!!
  • 109 гост

    7 15 Отговор
    Браво на Външно министерство! Най после нещата да се кажат на глас,а "освободените" от руската армия имат свободата да избират по добрия живот при Освободителите.
  • 110 Госあ

    4 7 Отговор

    До коментар #96 от "Tate":

    Съгласен съм. Факт. За откраднатото след войната. Но е нормално.
  • 111 шщкш

    10 3 Отговор

    До коментар #101 от "ужас":

    Поредната жертва на русофобската пропаганда !

    Коментиран от #113

  • 112 Швейк

    11 1 Отговор
    на това му казват скок на място, направо си е едно нищо, вероятно замисълът е бил друг и гащите не са здрави..., не държат...
  • 113 Българин

    9 16 Отговор

    До коментар #111 от "шщкш":

    Няма русофоби бе путлераст!

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #117, #140

  • 114 подлогоооо

    14 8 Отговор
    Внимавай какво говориш за братята РУСИ!!!! Да живеят освободителите на България - руските ни братя!

    Коментиран от #119

  • 115 Румяна Костова

    19 14 Отговор
    В лудниците от където пишат руските тролове трябва да се сложат огромни плакати с надпис - "Благодарим на българите, че не изпратиха едномилионната си армия с най-модерно и свръхвъоръжение по времето на Адолф Хитлер в сюблимният момент, когато бяхме нагънати, че историята можеше да е и друга сега, и да не се празнува 9 септември, а друга дата". Другия плакат трябва да гласи - "НАТО е непреодолима пречка за Русия и руската армия не смее да припари дори в близост до границите на натовска държава, вече 75 години".
  • 116 225677

    8 12 Отговор
    БРАВО, БРАВО, БРАВО!!!! ДОСТОЙНА ПОСТЪПКА НА МВнР! ЯЖТЕ ИСТИНАТА, ЧЕРВЕНОТИКВЕНИКОВЧЕТА!
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 пуснали козяците

    8 5 Отговор
    троляците и си мислят, че нещо правят :))) то с троляци не става бе джанъм, любов не се купува с пари! ;)

    СЛАВА НА РУСИЯ!
  • 119 Българин

    8 10 Отговор

    До коментар #114 от "подлогоооо":

    Какви братя ти са евразийските получовеци бе путлераст? Заминавай при тях и повече не се завръщай!

    Коментиран от #120

  • 120 един

    7 4 Отговор

    До коментар #119 от "Българин":

    трол на козяк ми се прозява, макя ти отдавна е ритнала камбаната, иначе щях да те пратя да видиш отде си се окотил - олигофрен!

    СЛАВА НА ПУТИН!
  • 121 Мацква

    5 9 Отговор
    Русоробите го духат изпотен хи хи хи
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Христо

    6 6 Отговор
    На 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България

    Не е взето под внимание желанието на България за неутралитет изразени в позиция на 26 .08. 1944 г

    Коментиран от #134

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Стефан Петков

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    Преди да изпият спирта, са застреляли началника на гарата, който се опитвал да им обясни, че спирта е метилов и не става за пиене
  • 127 Отряд,, Чавдар "

    6 7 Отговор

    До коментар #107 от "Русофил=Българофоб":

    То в църквата от 1925 се казва закъсняло правосъдие! За жертвите от 1923г. преврата и контрапреврата от Септември 6000 избити земеделци и комунисти!

    Коментиран от #146

  • 128 Иван Иванов

    6 7 Отговор
    Хай-накрая едно цивилизовано решение на МВнР
  • 129 Бесен Язовец

    4 7 Отговор

    До коментар #107 от "Русофил=Българофоб":

    УРОДИТЕ ОТ ЧЕРКВАТА КЛАХА БЪЛГАРИ САМО 3ГОДИНИ ПО РАНО! ГЕО МИЛЕВ,, Септември "-БЪЛГАРИ КЛАХА БЪЛГАРИ ТАКА КАТКО И ТУРЦИТЕ НЕ НИ БЯХА КЛАЛИ!
  • 130 стоян

    3 8 Отговор
    Браво за отговора на нашето правителство към тия поробители ,които ни разтуриха държавата за 50 години- така както турците за 450 години не успяха
  • 131 Барчо

    9 0 Отговор
    Дали е било добро или лошо в едно или друго време има показатели за това. По времето на нашия многообичан Цар, който много се е грижел за народа си смъртността на живородени деца до едногодишно възраст през 1939 г е точно138.9 на 1 000. Когато сме под руски ботуш и омразните руснаци са ни мачкали да речем през 1960 г този показател е 45.1 умрели деца на 1 000. Да не говорим и за останалите показатели като прираст, смъртност, доходи, здравеопазване и т.н.

    Коментиран от #156

  • 132 Няма ненаказано добро

    9 2 Отговор
    Били влезли щиковете на руската армия , а чии щикове да влязат , тези на Сърбия , Гърция , Турция , дето им палихме селата , след германската армия. Изведнъж сме обявили неутралитет - Ти да видиш , па сме плеснали с ръце , па сме се прегърнали. Четете поне Цар Борис -ясно очертал мащабите на новата предстояща катастрофа.
  • 133 Барчо

    5 2 Отговор
    Никъде няма смяна на един обществен строй с друг без кръв. Няма смисъл да се дрънка непрекъснато едно и също. Великата буржоазна френска революция да не би да е била безкръвна??? Как капиталистите дойдоха на власт? Дали с избори или изклаха сума ти опоненти??? Феодализма да не би да дойде с избори и така премахна робството????
  • 134 Като обърка вятъра лошо

    5 4 Отговор

    До коментар #123 от "Христо":

    Нещо много сме позакъсняли за този неутралитет , ако го бяхме обявили 1938 г. , щях да повярвам че е бил искрен и от сърце, а не когато си вече дълбоко оср ан до ушите.
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 смрадливата захариева

    6 1 Отговор
    ОСТАВКА НА СЕКУНДИЧКАТА! Дебелия пак избяга нали - ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 137 ЧИчо Том

    3 0 Отговор
    Смърт на Фашизма и на неговите ВРАГОВЕ !!

    Коментиран от #138

  • 138 Tate

    2 0 Отговор

    До коментар #137 от "ЧИчо Том":

    "Да живее международното положение"
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Tate

    5 7 Отговор
    Ало Русофилчетата ,слушате ли ВЕФ ,имате ли пералня АУРИКА ,телевизор "Рубин" ??? Руска кола ли карате ,руски ДЖИЕСМ имате ли? Можеби Руски компютър ?? Да се върне ли онова светло минало дето висяхте на опашка за ТВ с PAL/SECAM за да можете да гледате Сърбите цветно и със звук ,точехте лиги пред КОРЕКОМ и си купувахте за 1000 лева видео/папагал OTAKI !! ХАЙДЕ ДА СПРЕТЕ С Единний Могучей Советскии Союз ...... А засрамете се
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Tate

    2 1 Отговор
    Щото по това време в "Светлото минало " аз имах магнетофон UHER и Сръбски грамофон ISKRAFON даааа готварска печка Artur Martin и пералня ELEKTROINDUSTRIA

    Коментиран от #144

  • 144 Tate

    3 3 Отговор

    До коментар #143 от "Tate":

    А след Войната "Каскетите " взеха имотите на баща ми 2 декара ,кръчма .магазин насред Конювица да ВИ утрепе Господ !!
  • 145 Комуниста

    3 7 Отговор
    Фашиски измети, историята ви постави на колене в ъгъла, можете само да говорите от свое име и позьиция на коленичили не от името на целия народ на България!
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Tate

    1 4 Отговор
    Що ми слагате минуси ?? явно сте гледали Руската телевизия в Петък. а не сте гледали порно на касети ........ смешници ,ангелчета ненагледни !
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Tate

    3 1 Отговор

    До коментар #148 от "Отряд,, Чавдар "":

    Само не ми отваряй устата за Партиинит ,,, че ще има да мъцаш ! Ако не си бил там не се обаждай!!
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    Стига с тоя нихилизъм на вечната жертва...Нещата са по-сложни...След 2.Х. 1944г. правителството на Муравиев за няколкото дни, в които то е на власт, България прекъсва дипломатическите си отношения с Германия. Започва изтеглянето на българските войски от Югославия. Иска примирие от САЩ и Великобритания на тайни преговори в Кайро... Англичаните и американците са съгласни, но има една пречка, нямат свободен военен контингент, който да изпратят в България за окупационен корпус, който да контролира примирието. Тогава се договарят да се изпратят турски дивизии, тъй като Турция е вече техен съюзник. Съветското разузнаване се научава за този план. Маршал Толбухин предлага на Сталин да се навлезе преди турците в България. Сталин склонява. Незабавно започва навлизането на командвания от Толбухин ІІІ-ти Украински фронт, без да бъде върнат в тила за възстановяване и доокомплектоване, от които има голяма нужда, след кръвопролитната Яш-Кишиневска операция. Признателните Българи съборихме след 10.11.1989г. паметника на маршал Толбухин в София в градинката срещу СУ, докато русофобите чехи, пазят в Прага до Площада на героите /Витезне намести/ паметника на маршал Конев - спасителя на Прага.
  • 153 Otoplitel

    6 1 Отговор
    България е ангажирана страна в тази война.Сега е лесно някой чиновник да се прави на герой.Ние губим тази война.Затова плащаме дълги години репарации.Но не губим територия въпреки претенциите на нашите съседи.Бих помолил нашите дипломати да са умерени и предсказуеми в изказваноята и да надживеят една загубена от нас война.
  • 154 АНАЛИЗАТОР747

    7 5 Отговор
    ЧОВЕК,САМО ДА СЕ ОГЛЕДА,КОЙ ОГЛАВЯВА СЕГА ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО И ЩЕ НАМЕРИ МНОГО ОТГОВОРИ В ПОВЕДЕНИЕТО НА ЕДНА СЕЛЯНКА ОТ С. СИНИТЕВО,ПАЗАРДЖИШКО. ТАЯ ВМЕСТО ДА ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ,СИГУРНО СИ Е ИГРАЛА С КОКОШКИТЕ И ПРАСЕТАТА ТОГАВА,ЗА ДА НЕ ЗНАЕ И ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА. ПОСЛЕ ПОДЛОГА НА РОСЕНЧО,КОЙТО ВСЕКИ ЗНАЕ КОЛКО Е ,,УМЕН",А ПОДЛОГИТЕ ВИНАГИ СА НЯКОЛКО НИВА ПОД ГУРОТО ИМ. ТАЯ ДОРИ НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИ ПРАВИЛНО,А МРЪНКА НА НЯКАКЪВ СИ СЕЛСКИ ДИАЕЛЕКТ В ЕФИРА.
  • 155 Каскет с радиация

    6 6 Отговор
    По нагла нация от Болшевишката няма на света
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Коментатор

    1 5 Отговор
    Изключително точна реакция на МВнР на провокацията на руското посолство, с която се прокарва руската политика да представя окупацията на Царство България като 'освобождение'. Адмирации за МВнР!!!
  • 158 Хан Курвар

    3 0 Отговор
    Колко тъжно, човек да не знае историята си !
    Това направиха от вас, тъ п и незнаещи роби !
    Така сте им най-нужни !
  • 159 Факт

    3 0 Отговор
    СССР влезе в България без изстрел и посрещнати от народа,и това ги спаси от демократичните бомбандировки на летящите крепост!
  • 160 goni

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Морозов":

    Ти как мислиш? Ако, ни бяха обявили война 1939 г. с наша помощ Германия щеше ли да победи? Защо ни бомбандираха САЩ и Великобритания, а не руснаците? Ако, съюзниците бяха дебаркирали в Гърция, а не в Сицилия по-добре ли щеше да е? Ако, бяхме спечелили войната как щяхме да се поздравяваме сега? Всъщност ние я спечелихме, защото армията ни стигна до Балатон! Кой обича предателите и имат ли те почва у нас?!:) Възможно ли това, което ти наричаш демократично избрано правителство да се е опитало да сключи мир със САЩ, когато войските на 3-ти Украински фронт са на Дунава? Вярно ли е че те са отказали? Въпросите са много. Отговори си сам!:)
  • 161 Tate

    1 0 Отговор
    Коалицията ни е бонбардирала защото самолетите и са могли да ни стигнат до БГ .Тоест са имали бази наблизо .Альошките са имали ТУ 2 който е с 1000 кг бомби и 2000 км автономност . Б17 Бомбовая нагрузка: теоретически до 7900 кг. Практически редко превышала 2300 кг /Боевой радиус: 3219 км с 2277 кг бомб Даааа трябва да се чете !! Дори и на Руски
  • 162 Tate

    1 0 Отговор
    А за Б29 да не говорим !!Дальность максимальная, км 3230 6437 6759 12472
    Варианты бомбовой нагрузки, кг 2268÷9072 2268÷9072 9072÷10342
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания