Last news in Fakti

4 Септември, 2019 10:40 5 131 28

САЩ удариха космическата програма на Иран

  • иран-
  • санкции-
  • сащ-
  • космическа програма-
  • майк помпео

Тези действия трябва да служат като предупреждение

САЩ удариха космическата програма на Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените американски щати наложиха санкции върху космическата програма на Иран, заявявайки, че скорошната експлозия на площадка за изстрелване е знак за работа по ракети.

"Съединените щати няма да позволят на Иран да използва своята космическа програма за изстрелване като прикритие за напредъка на своите програми за балистични ракети", заяви в изявление държавният секретар Майк Помпео, цитиран от БНТ. "Опитът на Иран да изстреля космически ракети на 29 август е знак за заплаха", каза той.

Помпео заяви, че САЩ налагат санкции срещу Иранската космическа агенция, както и срещу два свързани с нея изследователски центъра, информира AFP. Всички жители на САЩ ще носят наказателна отговорност за взаимодействие с космическата програма на Иран. „Тези действия трябва да служат като предупреждение за международната научна общност, че сътрудничеството с космическата програма на Иран може да допринесе за способността на Техеран да разработи система за доставка на ядрено оръжие.

Президентът Доналд Тръмп в петък публикува снимка с висока разделителна способност, сочеща щети по сателитната пускова площадка и заявявайки, че САЩ нямат нищо общо. Говорителят на иранското правителство Али Рабией потвърди в понеделник за експлозия на сателитна пускова площадка в северната част на страната и посочи за случилото се техническа грешка.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 RAMPEGE

    21 12 Отговор
    Иранците не ползват менте данни и технологии от краварски източници!
  • 2 Щайнер

    17 7 Отговор
    Бате тия извънземните само ислям им липсва и хептен нема да кацнат тука като знаят как смърди

    Коментиран от #4

  • 3 Знам знам🙄

    15 13 Отговор
    Бой по чалмите! 👍🏻

    Коментиран от #12

  • 4 Юрий Гагарин

    15 10 Отговор

    До коментар #2 от "Щайнер":

    Като видят как кравите преживят Макдоналдс в МКС извънземните ще се отвратят!!!

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 СссереМ

    11 12 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Че той кога е бил в космоса,че и снимки да видят.хахаха

    Коментиран от #11

  • 7 Юрий Гагарин

    12 9 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Що снимки ще гледаш бе къртици има видео от полета! Докато краварите си играеха на любителски ракети с парашутче руснаците вече пращах хора в Орбита!!!

    Коментиран от #10, #13

  • 8 Borislav Popov

    12 9 Отговор
    Миналия месец гостувах на роднини в един 100 хиляден руски град, намира се на около 450 км. от Москва. В местния мол "Европа" на втория етаж, имаше кафе - Макдоналдс, единствен в града, колкото пъти минах от там, винаги беше фрашкано с народ, старо и младр брат ми ! Нагъваха руснаците хамбургери и хич не им пукаше, имаше и опция за безплатни кола и спрайт, купуваш 2 хамбургера и пиеш от автоматическия чучур, безплатни напитки на корем. Всички бяха много доволни и не видях нито един отвратен ! Ко ша прайм, другарю Юрий ?

    Коментиран от #16, #21

  • 9 Borislav Popov

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "Юрий Гагарин":

    Минaлия мeceц гocтувaх нa рoднини в eдин 100 хилядeн руcки грaд, нaмирa ce нa oкoлo 450 км. oт Мocквa. В мecтния мoл "Eврoпa" нa втoрия eтaж, имaшe кaфe - Мaкдoнaлдc, eдинcтвeн в грaдa, кoлкoтo пъти минaх oт тaм, винaги бeшe фрaшкaнo c нaрoд, cтaрo и млaдо брaт ми ! Нaгъвaхa руcнaцитe хaмбургeри и хич нe им пукaшe, имaшe и oпция зa бeзплaтни кoлa и cпрaйт, купувaш 2 хaмбургeрa и пиeш oт aвтoмaтичecкия чучур, бeзплaтни нaпитки нa кoрeм. Вcички бяхa мнoгo дoвoлни и нe видях нитo eдин oтврaтeн ! Ся, кo шa прaйм, другaрю Юрий ?

    Коментиран от #17

  • 10 фейк държава

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "Юрий Гагарин":

    Видеото от полета е правено 6 месеца по късно Самия Сергей Корольов го е казвал много пъти. Радиовръзката също. Де факто от така наречения полет на Гагарин автентични доказателства НЯМА никакви . Те не съществуват.

    Коментиран от #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Знам знам🙄

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "Знам знам🙄":

    Пак ли ти бе плагиате. И що па бой по чалмите. САЩ като немогат да изпреварят някого просто го спират пазарна икономика в условията на чиста конкуренция. Смяяяях. Какъв голям проблем за САЩ се оказва изостаналия Иран.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Знам знам🙄

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Чебурашка🙄":

    Отивай ти. Непрекъснато за такива неша говориш. Само мъжки гениталии са ти в мислите. Което е нещо много така у лево. Как си баце щастлив ли си. Признай първо пред себе си и депресията ще свърши.
  • 16 Бай хой

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Последно сега руснаците умират от глад и мизерия или се тъпчат със скъпи храни?

    Коментиран от #19, #28

  • 17 Като домакин

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    И всички 100 000 жители ли бяха събрани в този "МакДоналдс"? Защото и у нас има такова заведенийце, все е пълно, но аз не съм го и доближавал. Както и повечето ми познати. А кварталните кръчми в това градче празни ли останаха, гусин Хамериканец?
  • 18 Като домакин

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "фейк държава":

    Мушморок, дори Хамериканците признават полета на Гагарин! Ама за стъпването на луната, половината от същите Хамериканци не вярват!

    Коментиран от #20, #22, #24

  • 19 Borislav Popov

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Бай хой":

    Никой не умира от глад бе, каскет, но за какви скъпи храни говориш, че не мога да се сетя !? Ти един хамбургер за 2 и кусур долара цена, за скъпа храна ли го смяташ ? Вас руските подлоги не може човек да ви разбере, един тук разпрява, че храната от Макдоналдс била буламач и била го отвращавала, а ти пък се гордееш, че тойти руснаци, яли били скъпи храни от същия този Макдоналдс. А бе таквиз сте си вие, умеете да извращавате понятията, така, че вашта Русия все да е убава, а проклетата Америка, все да е лоша

    Коментиран от #27

  • 20 Borislav Popov

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Като домакин":

    Не съм казвал, че всичките 100 хиляди жители на града са били там бе, гсин Каскетов ! Но народ си имаше винаги и постоянни опашки и имаше хора от всички възрастови групи, тинейджъри, семейства с деца и пенсионери с внуците си, пълно беше винаги. А квартални кръчми в този град, такива каквито ги имаме в България, няма съвсем ! Има там едни бирарийки, разположени по първите етажи на блоковете или в бараки, пак между блоковете с някакви наливни напитки, които много отдалечено напомнят бира, пробвах на 1-2 места и въобще не ми хареса. А посетители нямаше въобще, седят там по 2-3 човека и това е. Ресторанти и кафе-барове се срещат тук таме, но там е доста по скъпичко и също нема много хора. Не искам да бъда пристрастен но в това отношение, ние тук в България сме много по напред от руснаците (говоря за провинцията) понеже в по големите руски градове, положението е малко по друго от колкото в малките провинциални градчета.
  • 21 SS14

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    След падането на СССР в Москва се открива първия МакДоналдс и в продължение на 3 години пред ресторанта има постоянна опашка от по 2-3 хиляди руснака чакащи да се доредят поне за един сандвич.Толкова са били изостанали горките и умрели от глад ,че всичко западно им се е струвало като извънземно.

    Коментиран от #26

  • 22 SS14

    4 8 Отговор

    До коментар #18 от "Като домакин":

    Гагарин е летял в космоса ,ама някой друг път.Никой ни видял ,ни чул.Летял е само на думи и заради пропагандата по това време.Виж кацанията на Луната са потвърдени от всички държави дори и чрез снимки на местата.
  • 23 Милен Минков

    0 4 Отговор
    Иран,...

    - Е, велика-държава,...
    Тя-желае, да-се-освободи, от-демографските,.
    Престъпници,...

    Алейка-бехи,..
    Сал, локуми-кефен,..
    Джин, баба-ала,...

    България, ...

    Иш, иоки-финансй,....
    Бисара, адаш....
  • 24 Обесен Язовец

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "Като домакин":

    И за стъпването на Луната орките го признали. Не виждам да го оспорват. Това, че има откаченяци да вярват във всякакви конспирации и т. н. не принизява факта, че САЩ стъпиха на Луната, а каскетите я гледат още с биноклите.
  • 25 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    В АТЛАСИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ ПИШАТ ..." САНКШЪН КЪНТРИ " ВМЕСТО САЩ !!!
  • 26 гларус

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "SS14":

    Отиди виж колко са бедни руснаците по черноморието .Толкова бедни че го изкупиха .
  • 27 Знаещ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    Списък на МВФ[2]
    № Страна 2016 2017
    1 Флаг на Китай Китай 21290 23159
    2 Флаг на САЩ САЩ 18624 19391
    3 Флаг на Индия Индия 8705 9459
    4 Флаг на Япония Япония 5243 5429
    5 Флаг на Германия Германия 3997 4171
    6 Флаг на Русия Русия 3877 4008
  • 28 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бай хой":

    Значи от 100 000 град, около 10 000 бройки, могат да си позволят "скъп" ресторант като "Македоналдс" веднъж месечно ! Той от 100 човека се препълва. Някои теглят кредити за посещението му, но на повечето им стигат спестяванията 🤣🤣🤣