Last news in Fakti

4 Септември, 2019 13:46 3 018 7

Иран дава на Европа още два месеца

  • иран-
  • европа-
  • срок-
  • хасан рохани-
  • споразумение

Може ли да бъде спасено ядреното споразумение?

Иран дава на Европа още два месеца - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иранският президент Хасан Рохани даде на европейските сили още два месеца, за да спасят ядреното споразумение от 2015 г., но предупреди, че Техеран все пак се готви за по-нататъшни значителни нарушения на сделката, които могат да имат "извънредни последици", предаде "Ройтерс", като се позова на държавната телевизия.

Преди това ирански служители дадоха смесени сигнали в отговор на френско предложение за спасяване на споразумението чрез предоставяне на кредитни линии за 15 милиарда долара на Иран до края на годината, ако той напълно се върне към изпълнение на сделката.

Висш ирански служител каза, че Техеран ще се върне към изпълнение на сделката, ако получи парите под формата на кредитни линии или продажби на петрол, а иранската телевизия Прес Ти Ви заяви, че Техеран е отхвърлил предложение за подобен европейски заем. "Мисля, че е малко вероятно да постигнем резултат с Европа до днес или утре. Европа ще има още два месеца, за да изпълни своите ангажименти", каза Рохани.

По думите му Иран ще продължи с плановете за по-нататъшно нарушаване на споразумението и ускоряване на своята ядрена дейност. "Третата стъпка (в намаляването на ангажиментите на Иран) ще бъде най-важна и ще има извънредни последици", заяви той. По-рано Рохани заплаши с по-нататъшни стъпки до 5 септември, ако Франция и другите европейски държави, участващи в сделката, не направят повече за защита на Иран от въздействието на санкциите на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    10 9 Отговор
    Този ирански джагал не разбра ли,че Споразумението е едно,а Договора съвсем друго???:):):)Дебила проси 15милиарда от ЕС за да спонсорира терористите и мигрантите!!!:):):)Не мерси,чака ви фалит и глад!!!:):):)
  • 2 гост

    8 2 Отговор
    И децата знаят че с ислямски терористи не се преговаря !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Койчо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Румяна Костова":

    Значи ти ги рисуваш тея свастики ааха ясно.
  • 6 гост

    2 1 Отговор
    Тия просяци вече почнаха да ми омръзват с глупостите си....и тия били наследници на персите ..Европа да ги спасява, че иначе са омазали потурите отвсякъде...че откъде накъде.Всеки ден опъват сополите , ама иначе на мъже се правят...айде у лево.
  • 7 Erectus Maximus

    0 0 Отговор
    Я го знам бе, на мене ми не требе жокер.Той е от там, иииии оня на ония.