Last news in Fakti

14 Септември, 2019 19:41 1 230 8

Разследват белгийски еврокомисар за корупция

  • белгия-
  • корупция-
  • еврокомисар-
  • дидие рейндерс

Евродепутатите вече се заканиха да подложат на тежка проверка посочените от Румъния, Полша и Франция комисари, срещу които тече разследване в страните им

Разследват белгийски еврокомисар за корупция - 1

Белгийската прокуратура разследва за корупция кандидатът за еврокомисар Дидие Рейндерс, съобщи вестник L'Echo. Разследването срещу влиятелния политик, който е вицепремиер и външен министър, е започнало още през април, когато „бивш полицейски служител“ се е обърнал към федералната полиция и е обвинил Рейндерс „в корупция и пране на пари“, пише вестникът.

Ставало въпрос за предполагаеми нарушения в обществените поръчки за изграждането на белгийското посолство в Киншаса, получаването на подкуп от пълномощници и пране на пари. Изданието споменава и някои „съмнителни сделки с недвижими имоти и използването на фиктивни компании“, допълва БГНЕС.

"След приключване на предварителното разследване прокуратурата ще трябва да реши дали има достатъчно доказателства срещу Рейндерс и дали делото трябва да бъде прехвърлено на главната прокуратура, като се има предвид статутът му на министър", съобщава телевизия RTBF.

Случаите на корупция засягат и сделки за оръжие. Информацията е била разкрита от бивш агент на белгийските служби. Дидие Рейндерс отрича да е замесен лично. Урслула фон дер Лайен повери на белгиеца ресор „Правосъдие”.

„Председателката на Европейската комисия ми е поверила две основни мисии. Първата е да защитавам правовата държава – нещо, което еврокомисарят Тимерманс правеше през последните години. Налице е воля да се осъществява контрол и на правовата държава във всички страни членки на ЕС”. С тези думи той описа задачата, с която е натоварен пред телевизия RTL.

Самият министър изрази изненадата си от тези репортажи в медиите, като заяви, че не знае за водено срещу него разследване. Негов говорител каза, че това е "организирана" атака, насочена към "причиняване на вреда".

Дидие Рейндерс е предложен за комисар по "Правосъдие", като ще отговаря и за върховенството на закона в новата комисия на Урсула фон дер Лайен.

Очевидно е, че одобрението на Дидие Рейндерс в европарламента ще минава през иглени уши. Евродепутатите вече се заканиха да подложат на тежка проверка посочените от Румъния, Полша и Франция комисари, срещу които тече разследване в страните им, припомня „Нова телевизия“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Няма

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Карсимир Караславчев":

    Начин да не си циганин? Със соросоиден привкус.
  • 3 Соросоидите

    1 0 Отговор
    са най - големите врагове на Родината България и българщината.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 NikNay

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Карсимир Караславчев":

    Здрасти милиционер гладен. Днес колко стана ще пуснеш и колко ника ще копираш?
  • 6 NikNay

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Спиридон Курнели Нинов":

    4 коментара два спама с два ника - глад, а?
  • 7 Не искам нито лев ни долар и евро.

    0 0 Отговор
    6 милиона
    https://youtu.be/maXGVX-jUgY
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: