9 Юни, 2012 21:48 1 211 0

Русия с ревизия на позицията си за Асад

  • русия-
  • сирия-
  • башар асад

Русия ще подкрепи вариант за решаване на положението в Сирия, включващ заминаването на президента Башар Асад, ако това се подкрепя от сирийския народ, заяви на пресконференция руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Ако сирийците сами се споразумеят за това, ние с радост ще подкрепим такава развръзка, отбеляза министърът. Но да се налагат условия за диалог отвън ние просто по принципни причини смятаме за неприемливо. Това няма да доведе до устойчиво решение, смята той.
Външна намеса в Сирия ще доведе до непредсказуеми последици, които ще засегнат много страни в региона, предупреди Лавров. Това ще доведе до най-грубо нарушаване на стабилността, която и без това е сериозно подкопана. Последствията ще са непредсказуеми, ще засегнат много страни в района, а сърцевината на този процес ще е разлом вътре в ислямския свят между сунити и шиити, изтъкна руският външен министър. 
Нашата оценка е, че такъв сценарий е напълно вероятен, ако ние сега заедно не направим решителни стъпки, за да въздействаме на двете сирийски страни да престанат да воюват и да седнат на масата за преговори, заяви Лавров, който преди това съобщи за руско предложение за международна конференция Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА