Last news in Fakti

16 Септември, 2019 11:54 1 193 8

В Гърция готвят намаляване на данъците

  • данъци-
  • гърция-
  • пари-
  • доходи-
  • проектозакон-
  • заплата

Проектозаконът ще бъде внесен в парламента до средата на октомври

В Гърция готвят намаляване на данъците - 1
Снимка: Shutterstock

Работниците на трудов договор, пенсионерите и самостоятелно работещите професионалисти в Гърция ще видят значително намаление на данъчните си сметки през 2020 г., гласи проектозакон, предаде БНТ.

Той намалява най-ниската данъчна група на доход до 9 процента от 22 процента за доходи до 10 000 евро, поддържа необлагаемия данъчен таван от 8 636 евро на година и предвижда намаления на данъците за семейства с деца, съобщи в. „Катимерини“.

Законопроектът ще включва и разпоредби за строителството и намаляване на данъчните ставки върху печалбите от бизнеса. Очаква се проектозаконът да бъде завършен до края на следващата седмица и да бъде внесен в парламента до средата на октомври.

Като цяло работниците на трудов договор и пенсионерите ще наблюдават увеличение на месечните си доходи от януари, когато месечният им данък ще бъде намален, докато специалистите на свободна практика ще усетят това, когато изчистят данъчните си декларации през 2021 г. По-точно данъкоплатците без деца, деклариращи доходи между 8 636 евро и до 20 000 евро, ще получат отстъпки до 177 евро. Например, според новата система, данъкоплатец с доход от 15 000 евро в момента плаща 1400 евро данък. Към 2020 г. това ще спадне до 1,223 евро.

Ако данъкоплатецът има едно дете, данъкът се намалява на 1133 евро от 1350 евро, докато ако семейството има две деца, данъкът се намалява от 1300 евро на 1,043 евро. По същия начин данъкоплатците без дете и годишен доход от 20 000 евро в момента плащат 2 500 евро данък. Това ще бъде намалено до 2323 през 2020 г..

Ако обаче данъкоплатецът има едно дете, данъкът ще бъде намален на 2233 от 2450 - отстъпка от 217 евро. Ако семейството има две деца, данъкът ще бъде намален от 2400 на 2143 - 257 евро по-малко. Данъчното облекчение ще достигне до 370 евро за тези с три деца и годишен доход до 20 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо

    14 0 Отговор
    А в България ни очаква ново увеличение на данъци, акцизи, цени и т.н.
  • 2 гост

    14 0 Отговор
    У нас никой не те брои за човек ако работиш и имаш деца, виж, ако си неук индивид с пет деца ще ти дават пари, без да работиш, ще ти осигурят жилище и ще получаваш допълнителни помощи. Всяка развита страна има законодателство съобразено с трудещите се родители, защото на всеки нормален човек е ясно, че това е най-важното и най-трудното. Само и нас данъчното облекчение за работещ родител е под 1евро на месец за дете или това се равнява на една близалка. Честито.
  • 3 семафор

    15 0 Отговор
    ''Трайте си,да не станем като гърците''...Б.Б.
  • 4 AmiX

    12 0 Отговор
    Тихо тихо да не станем като гърците...
    Че ако ни намалят данъците и ни вдигнат заплатите какво ще правим...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Умно село

    1 0 Отговор
    Бе тия нашите бунаци не искат въвеждане на диферинцирана ставка на ДДС, камо ли нещо друго да направят за раята тук.
    Те са богопомазани, докато са имунизирани с власт.
    Катафалка багажник няма родни политически клЕщи!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Токо

    0 0 Отговор
    ПРЪЦ !!! Как точно ще стане това? И там почнАха да лъжат като наш Бойко! Тринайста пенсия .... Колко шембе войвода направИ 300 минималната пенсия у нас !!! Що не го питате Шкембето кво стана с пежсиите на хората ???
Новини по държави: