17 Септември, 2019 20:50 1 407 3

Три дни обсъждат дали спирането на парламента е законно

  • брекзит-
  • великобритания-
  • съд-
  • парламент-
  • ес-
  • борис джонсън

Трудно е да се каже какво ще бъде крайното решение на съда

Три дни обсъждат дали спирането на парламента е законно - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британският Върховен съд започна тридневно изслушване по въпроса дали решението на премиера Борис Джонсън да разпусне парламента е било законно. Трудно е да се каже какво ще бъде крайното решение на съда, който се занимава с безпрецедентно създалата се ситуация, при която за първи път британски премиер е обвинен, че е подвел кралицата с мотивите за разпускане на върховния орган на държавата, предаде БНР.

Приключи първият ден, като почти през цялото време основните британски телевизионни канали предаваха пряко изслушванията във Върховния съд. Думата бе дадена първо на адвокатите на обвиняващите Борис Джонсън в неправомерни действия. Лорд Паник заяви, че това, че изпълнителната власт е прибягнала до правото да разпусне парламента, за да избегне контрол от страна на депутатите е против основни принципи на конституционното право. Лорд Кийн, адвокат на правителството, каза от своя страна, че парламентът и в миналото е бил разпускан по политически причини и че случаят сега не е правна ситуация, в която съдиите могат да се намесят.

Задачата на съдиите не е лесна, защото е трудно да се поставят граници между политически и юридически решения и мотиви. Разпускането на парламента не е основния проблем, защото това се случва при идване на ново правителство. Но то обикновено става само за броени дни. Сега обаче парламентът е разпуснат за пет седмици точно преди създалата се криза около датата за Брекзит, което нормално повдига съмнения, че премиерът иска да избегне контрола и съпротивата на депутатите срещу неговата стратегия за Брекзит. Борис Джонсън настоява, че решението му няма нищо общо с Брекзит, но той ще извади страната от ЕС със или без сделка на 31 октомври.

По-рано Борис Джонсън заяви, че „ще изчака да види какво ще кажат съдиите“ преди да реши дали да свика парламента на работа. Върховният съд ще изслуша две обжалвания на вече взети решения в две британски съдилища. Висшият съд в Лондон обяви, че това не е работа на съда, защото е политическо решение и не смята премиера за виновен, но Гражданският съд в Единбург постанови, че Борис Джонсън е нарушил закона, защото е подвел с мотивите за разпускането кралица, чието одобрение бе необходимо за мярката.

Парламентът бе разпуснат точно преди седмица и би трябвало да поднови работата си след речта на кралицата на 14 октомври, в която тя обявява законодателната програма на новото правителство. Все още не е ясно кога точно съдът ще се произнесе, но както отбеляза кореспондентът на Би Би Си по юридически въпроси Клайв Коулман, това е изключително и безпрецедентно събиране на Върховния съд, защото има британски премиер, обвинен, че е подвел кралицата и разпуснал парламента, който е суверенния орган, според британската конституция.

Решението миналия петък да бъде за увеличаване на съдебния състав на Върховния съд от 9 на 11 съдии свидетелства за конституционната значимост на делото. Една от най-големите трудности, пред които са изправени съдиите в това безпрецедентно дело, е как да съгласуват английските, шотландските и северноирландските закони в контекста на подобни обвинения срещу премиера за разпускане на парламента.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Англичаните

    4 0 Отговор
    разгониха фамилията на ЕС. А напред, а назад. Ами биите им шута и да се свършва.
  • 2 квартален тъпак

    1 0 Отговор
    да си се занимават с глупости колкото искат, само да излезнат без сделка и да им се разкаже играта на икономиката данооо
  • 3 РЗС

    2 0 Отговор
    тръмп и сие плащат некви космически суми за тоя целия цирк, къде пари се дават, къде земи се обещават, но е факт, че всичко покрай борко е в мъгла и неговите действия предизвикват невероятни казуси, с които не могат да се справят на острова въобще, не във определен срок. Това според мен е замисляно от дълго време, както 11 септември и всяко едно действие е изпипано и законосъобразено от всички ъгли и в същото време заключва всички врати на съпротивата. В очите на всички обаче това изглежда нарочно направено и всички искаме да видим на края какво ще стане, наистина борко вдига адреналина с тая сапунка
Новини по държави: