Last news in Fakti

11 Юни, 2012 17:00 17 715 11

Пада последната силна монархия в Европа?

  • лихтенщайн-
  • монархия-
  • ханс-адам ii лихтенщайнски

Лихтенщайн е последната силна монархия в Европа, чийто престол притежава право на вето, а не просто церемониални функции. Въпросът е колко още ще продължи това, пише Ройтерс. Антимонархистите в малкото княжество, населено от едва 36 000 души, отдавна се опитват да отрежат правомощията на монарха, чиято власт се предава по наследство. Но консервативни среди не желаят някой да им клати лодката.

В момента Лихтенщайн се управлява от княза - милиардер Ханс-Адам II Лихтенщайнски, чиято фамилия, наложила властта си от 1699 година, превърна малката селска държавица в проспериращ и богат банков център. Малцина дръзват да говорят против него.

Активисти за ограничаване на княжеските права твърдят, че се получавали писма със заплахи. Не липсват и крайнодесни, дори нацистки настроения в защита на монархията, чийто лозунг е „Бог. Княз. Родина“. На нейна страната застават и влиятелни бизнесмени и банкери, аргументът им е прост – монархията не мисли само за мандат от 4 години.

Независимо от всичко това, на 1 юли населението на Лихтенщайн ще гласува на референдум – за и против правото на вето на княза именно върху народни допитвания. Кампанията не ограничава правото му на вето върху законите.

„Хората се притесняват да бъдат забелязани като противници на принца“, твърди Сигвард Волвенд, говорител на антимонархистката кампания. В миниатюрен Лихтенщайн всеки се познава с всеки и опазването на подобно мнение е доста трудно.

Самият княз рядко използва всичките си правомощия, включително и в изпълнителната власт. Достатъчно е му просто да заплаши поданиците си, че ще ги напусне, взимайки със себе си името на държавата, стабилността и охолството.

Вилфред Марксер, ръководител на Лихтенщайнския институт, спонсориран основно от правителството, е на мнение, че въпросът за монархията е емоционален, а не рационален. Това е най-силната монархия в Западна Европа, допълва той.

Кампанията тръгна, след като престолонаследникът Алоис заяви миналата година, че ще наложи вето върху легализацията на аборта в първите 12 седмици от забременяването, независимо от референдума по въпроса.

44-годишният Алоис, който живее в защитен замък, настоява, че семейството му ще се оттегли от политическия живот, ако загуби важния вот. Преди десетина години баща му Ханс – Адам ІІ издържа при подобна заплаха преди десетина години. Тогава той заплаши, че семейството му ще отиде във Виена, ако поданиците му не ги искат. 67-годишният Ханс – Адам ІІ прави генералния извод: „За съжаление, през 20-ти век имаше достатъчно примери на монархии, съборени от революции и заменени от кървави диктатори“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    2 2 Отговор
    Вие правите ли разлика между Люксенбург и Лихтенщайн. Това са две различни държави.
  • 2 антианоним

    4 0 Отговор
    Не, разликата я правиш само ти.
  • 3 Само ЦСКА

    3 0 Отговор
    Другата абсолютна монархия е Монако.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 kkk

    1 2 Отговор
    Няма кво да ги мислите тия от Лихтенщайн. Въпросът е - ние на къде отиваме? Търкаляме се по склона със страшна скорост.
  • 6 Цар

    3 1 Отговор
    Не остана свестна държава, бре! Трябва да има цар, ония премиери като се сменят все тъпотии правят
  • 7 Методи Методиев

    2 1 Отговор
    Наистина този свят отива на халост! След, като поданиците на най- богатата държава в Европа не са доловни, какво да кажем ние "цървулите " на Европа?! Според мен могжем спокйно да кажем на тези 36 00 човека да дойдат в България, да се огледат и тогава да правят каквото там са решили!
  • 8 димитър пенчев

    1 1 Отговор
    прав е МЕТОДИ МЕТОДИЕВ нека първо да се огледат в другите държави как е и тогава да решават Монархия или Анархия искат
  • 9 До № 5 ККК

    1 1 Отговор
    Ти може още и да се търкаляш. Но ние вече летим на долу със страшна скорост.
  • 10 симеон борисов

    0 0 Отговор
    Търкаляме се защото тиквите не летят.
  • 11 Акага

    0 0 Отговор
    И защото овцете не лаят