21 Септември, 2019 21:05 6 717 33

Шаманът, който беше тръгнал да сваля Путин

  • русия-
  • шаман-
  • демон-
  • владимир путин-
  • путин-
  • александър габишев

В Русия задържаха шаман, който бил решен да прогони Путин от Кремъл

Шаманът, който беше тръгнал да сваля Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Случило се около четири през нощта близо до Видрино, село в Бурятия на езерото Байкал: "Десетки мъже щурмуваха лагера. Нахлуха в палатката на Александър и го заловиха. Бяха въоръжени с автомати и палки. Мъжете го вкараха в кола и заминаха."

Така описва историята в интернет един предполагаем очевидец. А цитираният Александър би трябвало да е Александър Габишев, шаман на средна възраст от Якутия.

На площ този регион в Среден Сибир е голям почти колкото Индия, но населението му е само един милион души. Вярата в извънземните духове е широко разпространена, но имената на шаманите са почти неизвестни извън пределите на областта. Александър Габишев е изключение: самозваният духовник придоби популярност в цяла Русия, тъй като тръгна да гони президента Владимир Путин от Кремъл. Твърдо решен да свали Путин, Габишев тръгна на път преди няколко месеца - от Якутск за Москва. Целта му: отдалечения на 8 500 километра Кремъл.

Воин, шаман или и двете?

Все пак шаманът успял да стигне до езерото Байкал в съседния регион Бурятия, придружаван от няколко верни почитатели и хиляди потребители в мрежата. В Бурятия обаче шаманът се натъкнал на отпора на свои "колеги", контактуващи с духове. Други шамани препречили пътя на Габишев и го обвинили, че не е истински шаман, защото един шаман никога не воювал.

Това мнение се споделя и от етнолога Анатолий Алексеев от университета в Якутск. Той отбелязва: "Един истински духовник не тръби наляво и надясно, че е шаман - не се хвали с това. Истинският шаман е кротък и не се меси в политиката".

Очевидно обаче не всички смятат така, защото хората, тръгнали с Габишев към Москва, ставаха все повече - въодушевени от неговата критика срещу президента Владимир Путин. В средата на юли няколкостотин души дойдоха на неговата протестна демонстрация в Чита. Там шаманът призова да бъдат основани нови народни съюзи, за да се приемат нови закони. "Имайте предвид, че Путин не е добрият Господ!" - с тези думи приключи речта си войнственият шаман.

Тежко изпитание

Дали самозваният борец срещу Путин се е сторил прекалено влиятелен на властите? Бурятската полиция междувременно потвърди залавянето на мъж, роден през 1958-а година, "по поръчение на следствените власти". Той е обвинен в престъпление на територията на република Саха - това е официалното название на Якутия, родината на Габишев.

"Шаманизмът в Сибир става все по-популярен. В крайна сметка шаманите са свързващо звено между духовете и хората", казва политологът Константин Калачев. "В Якутия към мнението на шаманите се отнасят много сериозно, включително властите. Ако пък не се отнасят към него сериозно, може просто да му се надсмеят или да го обявят за психично болен."

В случая с Габишев обаче Калачев е убеден, че със задържането на шамана му властите му правят услуга: "Тежките изпитания, на които той е подложен, ще го направят още по-популярен. Властите само му правят реклама, а резултатът може да се окаже точно обратният на поставената цел."

Имитация на борба с екстремизма

Политологът Фьодор Крашенинников от своя страна отбелязва, че няма значение дали шаманът би успял да стигне до Москва или не, и дали има планираните от него обреди могат да доведат до смяна на властта в Русия. Хората от силовите служби не вярват в магията на шамана, а в съвсем други неща: в кариерата си, в премията, а най-важното - в параноята на висшето ръководство на страната, в името на която може денонощно да се води борба с враговете на държавата. В тази връзка Крашенинников пише: "Силовите служби, разрасналите се в последните години до неприлични размери, осребряват страха на началниците си: за тях делото на Габишев е още една възможност за имитация на борба с екстремизма".

Все пак опасността, произтичаща за властта от Габишев, не бива изцяло да се отрича, смята Крашенинников. "Той не е опасен с магическите си чарове, а със самия факт на своята поява и с очевидната подкрепа, която той получава в обществото. Най-вероятно властите са се отнесли към неговия поход толкова сериозно и поради това, че отлично осъзнават потребността и привлекателността на основната идея на шамана - макар и с помощта на магически обреди да се сложи край на 20-годишното управление на Путин."

Автори: Юрий Решето, Фьодор Крашенинников


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман

    28 12 Отговор
    Шаман???

    Откровено съжаление будят НПО$тата.

    Утре ще са левитиращ боб, клонирано кюфте, говорещ хамбургер.

    Купонът свърши, няма ги предателят Горби и веселяка Елцин.

    И Меркел е в политиката 20 г., и ББ е 20 г., и Рузвелт няколко мандата, хората си ги избират.

    Коментиран от #7

  • 2 Нео

    20 22 Отговор
    "Истинският шаман е кротък и не се меси в политиката"
    И истинският русофил не се интересува от политиката и точно поради тази причина у нас почти няма русофили. Има някакви безродници, които се предлагат част на изток, част на запад, но по същество са еднакви!

    Коментиран от #4

  • 3 Behemoth

    19 6 Отговор
    Е сега да го разпънат на кръст и да му сложат венец от умрял пор!
  • 4 Понтифекс Максимус

    30 1 Отговор

    До коментар #2 от "Нео":

    Истинският трол е горов за пари, да продаде всичко нему мило! Той вижда във всичко $ или €! Мирогледа на трола се свежда до тези 2 финикийски знака! Друго нямам!
  • 5 Ронин

    36 6 Отговор
    Тези от Дойчето отново си завират ГАГАТА където не им е работата! Там да си отглеждат африканските канибали в Мюнхен и Берлин да не се врът у чужди държави, за да не ги боли главицата!!!

    Коментиран от #8

  • 6 Шабаев

    24 6 Отговор
    В Руската Федерация шамани няма, шаманите са у краварника!!!
  • 7 Гошо

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аман":

    Найстина с тия глупости дето пишат от зор ,хептен за ненормални ще ги вземеш ,а извънземни дето да отвличат Путин не са ли се появили
  • 8 Гошо

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ронин":

    Мани ,не е лесна тяхната ,аз незнам как общуват с хора извън техния тясно професионален кръг ,особено ако са им пък колеги от други медии
  • 9 Сноудън

    25 4 Отговор
    До там ли я докараха западняците? Да ползват шамани, та белким свалят Путин?
    Смешни са и аз се смея от сърце за тия опити!
    Апропо, аз имам крак от жаба, око от водно конче, както и "мълчана вода". Ако Сорос го интересува, да ми се обади. Ще ги продам на безценица. БГ пенсионер съм и ще искам не повече от 4кг. злато за тия неща.
  • 10 Обикновен човек

    23 5 Отговор
    Шаманите са в индианските резервати в САЩ! В днешно време са почти унищожени ....както и бизоните с които са се изхранвали индианците,а на тяхно място отглеждат говеда и затова наричат САЩ краварник и оборът на планетата!А Дойче веле е и си остава клозетната медия на ЕС!

    Коментиран от #11

  • 11 Бай Яни

    3 22 Отговор

    До коментар #10 от "Обикновен човек":

    Не човек, а си обикновена маймуна. Опс, не си маймуна а недоразвита АМЕБА. маймуните са по умни от теб.. Не си и Българин даже а някакъв руски Помак или сибирски циганин.

    Коментиран от #12, #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хрониките на Евразия

    4 16 Отговор
    Върнаха го с 3000 км назад .
    След като го освободиха , 2 висши чина от Росгвардията се самоубиха ..
    Значи страховете на кремълските квартиранти са основателни 😂
    Ами ако беше стигнал Москва , отиде ви вожда преждевременно 😂
  • 14 Хрониките на Евразия

    7 17 Отговор
    Преди да го освободят , го прегледаха , дали е психично здрав .
    Интересно , него прегледаха , а Путин не , който заяви пред цяла Русия :
    " Ние като мъченици , ще попаднем в Рая , а другите просто ще умрат "
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Само питам

    7 1 Отговор
    Вкараха шамана в психиатрия ,хсихиатъра каза ,че не е болен.

    А тия дето ръсят със светена вода против АЛКОХОЛИЗЪМ , против горски пожари ,против катастрофи ,против криминални престъпления ТЕ дали са добре . Много се съмнявам .
  • 18 трето око

    3 4 Отговор
    Страшна работа тоя Путин То не бяха шамани не бяха врачки баячки ходжи
  • 19 Хрониките на Евразия

    3 9 Отговор
    Цялата работа е в това , че шамана не е признат от Кремъл за шаман ..
    Ако беше от партията на Путин и беше тръгнал да извърви 8000 км пеша , за да целува ръцете на вожда , всеки ден по руската телевизия щеше да има репортажи за него ..

    Коментиран от #20, #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хрониките на Евразия

    3 10 Отговор
    Днес в Москва , шаманите се събират за ритуално бдение , пред администрацията на президента на РФ , за да окажат подкрепа на якутският шаман..
    Работата е сериозна ..😂
    Щом и на шаманите в Русия им писна некадърник на токчета и ботоксови бузи да ги управлява ..
  • 23 Роко

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "Хрониките на Евразия":

    Колегите му шамани от Бурятия заклаха камили, за да умилостивят духовете щото духовете били нещо ядосани на Путин и Россия.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хохи

    6 2 Отговор
    САЩ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ. ХОРА СЪБУДЕТЕСЕ!!!!
  • 26 Ами да

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Яни":

    А бе тъпчо Престъпниците от Англия изселени в щатите избили индианците избили бизоните хванали негрите за роби и развъдили говеда после почнали да печатат д.и да крадат учени и си си купуват послушници .
    ТЕ ТОВА Е НА КРАТКО
  • 27 Хрониките на Евразия

    4 3 Отговор
    Трети началник за три дена , от силовите путински служби се самоуби
    Вие още ли си мислите , че този шаман е самозванец ?
    😂
  • 28 Хрониките на Евразия

    1 3 Отговор
    Нов шаман тръгва в поход .
    От Верхневилюйският улус. Барчахов Александър Василиевич и той ще гони злите духове от Кремъл .

    Но първо отива в Якутск, за да вземе благословия от шамана Габишев и след това започва своят 8000 км поход ..
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ходжа

    1 0 Отговор
    Страх лозе пази
  • 31 ходжа

    1 0 Отговор
    отварям бузки и правя сюнети
  • 32 Любител на суджуци

    0 2 Отговор
    Откога ганьовци започнаха да разбират и от работите за Русуя!?? Седете си мирно по турски в Абсурдистан на Боко Тиквата и си яжте свински те суджуци с туршия та от зеле
  • 33 истинко

    0 0 Отговор
    "...предполагаем очевидец." Това ми хареса! ха ха ха!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания