Last news in Fakti

30 Септември, 2019 07:31 7 910 45

30 септември 1520 г. Сюлейман I става султан

  • сюлейман i-
  • султан

Докато за останалия свят той изглежда опасен, вътре в империята той има слава на справедлив владетел, който се бори с корупцията

30 септември 1520 г. Сюлейман I става султан - 1

На 30 септември 1520 г. Сюлейман I става султан. Той наследява наследява Селим I на трона. Султан Сюлейман I остава в историята като Сюлейман Великолепни или Сюлейман Законодателя.

Сюлейман I е 10-ят и най-дълго управлявалият султан на Османската империя - от 1520 до 1566 г. Наследява баща си Селим I на трона, а той самият е наследен от сина си Селим II.

По време на неговото управление империята му се простира от Централна Европа до Китай и от Стълбовете на Херкулес до Индийския океан.

Императивното право на империята е шариата (свещеният закон), който като божествен закон на исляма е извън правомощията на султана за промяна. Това не пречи на Сюлейман Великолепни да създаде първия законов кодекс на Османската империя, с който се прави опит да се уеднакви работата на съда и администрацията.

Той е известен като „Османови закони“ и просъществува през следващите над 3 века. Неговата данъчна реформа предопределя развитието на империята за векове напред. Султанът е смятан за баща и на наказателното право в империята, което къса с някои норми на шериата.

Султанът освен с военните си успехи провежда и образователна реформа, която подкрепя отварянето на училища към джамиите и по този начин се гарантира жизнеността на империята през следващите векове.

Докато за останалия свят той изглежда опасен, вътре в империята той има слава на справедлив владетел, който се бори с корупцията.

Чрез личното си покровителство Сюлейман застава начело на Златния век на Османската империя, което представлява върха на културните постижения на османските турци в областта на архитектурата, литературата, изкуството, теологията и философията.

При неговото управление Османската империя достига най-големия си разцвет като територия и икономическа мощ. Проведените от султана реформи гарантират запазването на империята през следващите столетия.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    47 32 Отговор
    Сюлейман Великолепни издава закон, който разрешава и гарантира свободното движение на всички хора в рамките на империята. Всеки е можел да отиде да живее, прави бизнес, където му хареса. Около 350 години по-късно в Русия е отменено крепостничеството, през 1861г.

    Коментиран от #3

  • 2 Така казват...!

    24 7 Отговор
    Но колко е бил великолепен, народа му тогава е знаел...!

    Коментиран от #43

  • 3 1234

    36 27 Отговор

    До коментар #1 от "Радо":

    Днес турция е точно малко след 1520 г а Русия може да я заличи за необходимия период време...

    Коментиран от #8

  • 4 чалма тв

    36 18 Отговор
    враг на българи..
  • 5 браво краво

    31 17 Отговор
    какъв е този цукал на главата му

    Коментиран от #6

  • 6 Цукало се казва

    11 13 Отговор

    До коментар #5 от "браво краво":

    Но нали си проста, старите като мене и тебе ги ползват, а това се казва, специална чалма, само за султани...!

    Коментиран от #9

  • 7 Borislav Popov

    24 27 Отговор
    Чалмара си е чалмар, колко може да бъде великолепен един чалмар, точно толкова, колкото двама по невиликолепни !?!

    Коментиран от #27

  • 8 СссереМ

    9 30 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    Ще заличи с какво,освен мужиците от мосфилм да се хванат за палците друго не могат да направят.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ти се радваш.на млад анадолец..!

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "браво краво":

    Ти разкажи, доста си обикалял Анадола..! Крава, но не транс...! Доста по добре...!
  • 11 соросоид дебил

    42 27 Отговор
    Голяма "култура,архитектура, литература и философия"...няма що.. От тези 500 години в България са оставили няколко моста построени от Кольо Фичето и джамии. За турски писател и поет от това време даже не съм чувал..Същите "строители" са били, като сегашните "десни реформатори". Тодор Живков само за 30 години построи цялата държава и сега ако се огледате около вас, ще видите че над 90% е от негово време.За разрушеното и разграбено не говоря.

    Коментиран от #15, #18

  • 12 8785

    46 7 Отговор
    Защо така не си спомням сайтчето ви така подробно да ни е информирало на коя дата или година ,кой български владетел застава на престола.Явно това е новата генерална линия на управляващата партия: да помним и знаем,е може би и да празнуваме бележитите исторически турски личности и да заличаваме българското си самосъзнание.
  • 13 булгаристан

    35 5 Отговор
    Булгаристанци, булгаристанци.! Усещате ли къде ви тикат пак, или пак се правите на главанаци че не разбирате? С тия мазни кючеци, които друсате няма да станете европейци.
  • 14 хари

    15 10 Отговор
    обикновен фанатик,и тогава са били както са сега
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Допуснал е грешка

    12 7 Отговор

    До коментар #11 от "соросоид дебил":

    Това панелното строителство не ми го хвали изобщо блокове на по 30-40 години нямат здрав панел всичко е напукано и пред срутване нашите деца няма да успеят да наследят апартаменти Жиката е трябвало да се постарае повече

    Коментиран от #20

  • 19 11111

    20 16 Отговор
    Вие сериозно ли? След новини на турски,турски сериали,мазни маанета и кючеци в дискотеките сега ТОВА ли? Отврат! Нима свършиха новините за български велики личности та се впуснахте да ни ограмотявате с биографията на поробители,мачкали ни векове и докарали ни до това България да изостане в развитието си и да остане един смачкан народ с робска психика и без самочувствие и до днес ?
    ПС
    Пропуснали сте да ни осведомите кога са му направили сюнет!

    Коментиран от #45

  • 20 Като домакин

    12 7 Отговор

    До коментар #18 от "Допуснал е грешка":

    Грешка си допуснал ти! Къде ги има тези напукани тридесетгодишни панелки? Не забравяш ли, че вече 30 години берем плодовете на "демокрацията"? А тя отрече панелките. Живея в 45 годишна панелка, в добро състояние. За 30-40 години и на баба ти къщата ще рухне без ремонт и поддръжка!

    Коментиран от #21

  • 21 Напротив

    10 7 Отговор

    До коментар #20 от "Като домакин":

    Бетонните панели трябва да издържат поне 100 години давам ти гаранция, че 90% от панелите са напукани вземи прочети за бетона и тогава приказвай . На всичко отгоре са прикрепени чрез заварки, които са изгнили и се рушат, ерозията е преминала средните изисквания за здравина. Не си измисляй, а първо проучи

    Коментиран от #23, #33

  • 22 Георги

    9 16 Отговор
    Не ме интересува !Чествайте си ибриците там някъде извън ЕС!Този султан е поробител на българите и буди само отвръщение!
  • 23 Грауч.

    4 8 Отговор

    До коментар #21 от "Напротив":

    Тогава си купи палатка и я разпъни до някоя джамия умнико.
  • 24 Чавдар вайвода

    26 7 Отговор
    Ами, велика държава с история и то не от праисторическо време, а от време, което баба ви знае от приказките на нейната баба. Турците са подредили в един сайт Султаните и за този пише точно - Сюлейман Каноню - Законодател! Хе, четете Павло Загребални - ,,Роксолана" - Великолепната султанка славянка! Италианци, гърци, славянки, черкезки там са оценени по ум, достойнство, красота, способности и място в историята на Османската империя. За българите има 5-6 реда. Мъжете били овчари с рунтави калпаци, които водели стада за изхранване на Истанбул, а българките като прехвалени убавици, Яни и Гергани очаквах да прочета, че са били по сараи и хареми!!! Нищо подобно! Копаели като загубени по ниви и бахчи! Толкоз ви е славната история!!!....

    Коментиран от #44

  • 25 Хекторис

    3 7 Отговор
    Да живее България
  • 26 Чук и Гек

    19 5 Отговор
    Тогава раята е благоденствала под великодушната десница и снизходителна добронамереност на рахат - агаларството! Когато империята е била силна и агите великодушни и щедри. Също така тачен е от раята султан Мехмед IV Авджи. Народа го кръстил Авджи - не поради това, че ходел на лов за архари и сърни като Пенчо Кубадински, а на лов за разбойници! Сетне дошли лоши времена, империята западнала, кърджалии и даалии се разпореждали и тормозели народа! Така е и днес.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кочо

    20 5 Отговор
    Ето, затова народа не е желаел да се освобождава, а днес иска да се върне в онова романтично време. Пет века - никакви войни. След освобождението - 3а 50 години - 5 войни!
  • 29 Xxxl

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Значи човека е живял 500 години ? Браво !
  • 30 Кочо

    18 4 Отговор
    Тея хора освен военни качества и доблест са имали умни предводители и политика. Така са завладели половината тогавашен свят, а не като вас с прости управници да се блъскат като кочове. Например, какво знаете за завладяването на Балканския полуостров - Чирмен, Плочник, косово поле....Всъщност, до идването им тук крепостните селяни са имали 220 /двеста и двадесет/ задължения към болярина господар. Турците ги намалят на половина. Е, ми то е ясно! Сега да дойде някой, да ви увеличи двойно доходите и да подгони кандидатите за кметища…..?! От 2-3 дни пристигат един през друг да те изнудват да гласуваш за тях!

    Коментиран от #36

  • 31 Сулейман манафа

    10 5 Отговор
    Българските телевизии продължават да купуват турски сериали няма ли други по националност по интересни и смислени ми явно не.Нещо за български царе ханове революционери за Ботев и Левски няма да се напише разбира се защото Булгаристан е държавата с най много ибрици в света
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Памет

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Напротив":

    Ти това как го установи и с какво.Освен със заварки панелите имат и други профили които се хващат един за друг като лего и не разчитат само на заварка.Аз съм къртил панел и това беше невероятно трудно .Контролът беше по голям и материяла не се жалеше ,за да може д а се краде и пак да остане здраво.Със сигурност ще изкарат повече от нововото строителство с тънките колонки и харъиените тухли
  • 34 Някакъв художник

    3 2 Отговор
    Или склуптор беше изобразил Булгаристан като турска тоалетна и като чета такива статии достойни за печатене по ролките с тоалетна хартия се замислям дали не е прав този склуптор
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бърз ремонт на стари чанти без цип...!

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Кочо":

    За,, предводители,, си заслужаваш, зелентийката...! Бравос...!
  • 37 Стара риба телескоп

    2 0 Отговор
    Романтичното време е сега...!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Спести ни време

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Ooo":

    и я кажи с 2 думи че свинското се яде тайно от властта че дори и от нея
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Шабан

    9 3 Отговор
    Три са парадоксите в османската история на който учените не могат да дадат логически отговор.
    1. При езорото Ван когато една простовъоръжена и облечена армия на тюрките разбива 100 хилядна добре въоржена до зъби армия на Византийската империя. От тогава започва постепентото разселване на тюрките в Мала Азия.
    2. Възникването на Османската империя. Тя води началото си от една област която е била постояно разграбвана от войските на Византийската империя и от Селджукският султанат. Отиват византийците да воюват с Селджуките и разграбват поминъка на тюрките и обратното. Интересното в случая е това че тези хора и техните синове и внуци в следствие на тези набези създават най-могъщата средновековна империя и я управляват вече над 1000 години без да попадат във робство.
    3. третият парадокс е това че, едни на вид неграмотни и неуки според тогавашните критерии хора успяват да създадат могъща държава и то под натиска на толкова други могъщи империи като Византийската и Селджукската и др. да не ги изреждам поименно.
    Така че, прав е Ердоган - не будете спящият гигант.

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ердо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Така казват...!":

    Хеле пък ти и дедите ти, защото ако не беше великолепен сега тука щеше да си драска глупостите на турски
  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Чавдар вайвода":

    Геноцидът \"ДЕВШИРМЕ\" - КРЪВЕН ДАНЪК е най-гадния вид геноцид, защото де факто имаме народ, но всъщност това е аморфна маса, тъй като е без ЕЛИТА който е хирургически изрязан от тялото на народа. Резултатите се виждат много ясно от коментара под Вашия.
  • 45 Ти си един мазен боклук

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "11111":

    Боклук
Новини по държави: