Last news in Fakti

2 Октомври, 2019 13:07 5 422 18

На гроздобер във Франция. Как измамиха десетки българи

  • франция-
  • гроздобер-
  • грозде-
  • лозя

В съвместна акция френските и българските служби са разбили организирана мрежа за трафик на хора

На гроздобер във Франция. Как измамиха десетки българи - 1
Снимка: Shutterstock

Обещавали им безплатна квартира във Франция и по 60 евро на ден, реалността обаче се оказала друга: в съвместна акция френските и българските служби са разбили организирана мрежа за трафик на хора от България.

Eсента е сезонът на гроздобера. И макар вече да съществуват модерни машини за бране на грозде, без човешка помощ работата по лозята няма как да бъде свършена.

Сега, по време на гроздобера във Франция, български и френски полицаи са разбили с помощта на Европол организирана престъпна група, която е била замесена в трафик на хора с цел трудова експлоатация и пране на пари, съобщава люксембургското издание "Лецебюргер Журнал". Бандата е набирала работници от България за събиране на реколтата по лозята във Франция.

Обещавали им по 60 евро на ден

В рамките на разследванията са били идентифицирани 167 потенциални жертви на експлоатация, които са били наети от четири различни лозаро-винарски фирми в близост до Лион. Френските власти са арестували четирима членове на тази банда - трима от България и един от Франция. Българите са отговаряли за набирането на работната ръка в България, а французите са осигурявали логистиката, включително настаняването на чуждестранните работници.

"Лецебюргер Журнал" посочва, че бандата се е прикривала зад легална фасада - една агенция за набиране на персонал в България. Въпросната агенция набирала български граждани от слабо развитите региони на страната като сезонни работници за френското селско стопанство. Работниците са подписвали трудови договори на чужд език, а на тях самите са им били обещавани по 60 евро на ден, плюс безплатна квартира и транспорт.

Когато заплатата не стига за нищо

В действителност те се озовавали на един къмпинг във Франция, а от надниците им били приспадани пари за храна. Оказало се, че посредническата агенция удържала и транспортните разходи, както и всевъзможни други такси. Крайните заплати дори не стигали за закупуването на обратен билет до България.

Със сумите, спечелени по този начин, организираната престъпна група е купувала недвижими имоти във Франция. Така парите са били изпирани. Съществена помощ за разкриването ѝ са оказали служителите на Европол.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тръмп

    29 0 Отговор
    А защо крият имената на измамниците и фирмата???:):):)

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 оцелял от грабежа СДСарски българин

    7 2 Отговор
    А Сашо Нереза,Бакъря, Катъря,Крастав Петко и ДрагалъЪския гърбат Ай дук им обещаваха докато ги крадат светло демократично бъдеще!

    Коментиран от #12

  • 6 Обективен

    9 0 Отговор
    Измамниците са разновидност на Крадците... Вкарват ги в затвора, конфискуват им имотите и проблемът е решен.... Поне временно ')
  • 7 Емигрант живеещ в Бордо

    3 14 Отговор
    Не лъжете хората с невярна информация!
    Всяка година има гроздобер и много хора от малцинствата и турскоговорящи живеещи в България идват да изкарат по някой лев !Условията може да не са от най-добрите,но никой не е дошъл тук на курорт!Гроздобера е максимум 2 седмици . При положение ,че в България няма работа за тези хора и не живеят по -добре от тук,аз не виждам причина да се води такава антипропаганда от българските медии!

    Коментиран от #9, #17

  • 8 Потрес

    7 3 Отговор
    Хората от отчаяние вече не знаят какво да правят и само и само да се измъкнат ит скапаната мафиотска държава поемат какви ли не рискове

    Коментиран от #11

  • 9 Трудова борса

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Емигрант живеещ в Бордо":

    И в България има работа, но за квалифицирани работници и специалисти. Има и за такива с основно образование, но те предпочитат да си вземат помощите, или се полъгват за уж многото пари. Всеки получаващ енергийни помощи за отоплителния закон, автоматично получава и здравна осигуровка до следващия отоплителен сезон. И в БГ не е цъфнало и вързало, ама тия хем неграмотни, хем искат да сучат от няколко бозки. А измамниците да си понесат наказанието по закон, защото и там трябва да ги осигуряват. Въобще– кой им се вързал, няма да повтори.
  • 10 Анонимем

    13 1 Отговор
    Ами тезо служби да обърнат внимание и на Англия. Не знам дали сте ходили на ферма, но за мен това е гърч до дупка в дъжд и кал за някакви си 50 до 70 паунда на ден обикновено. За мен лично това са легализиране концлагери за чужденци. Как е възможно хора сами да се натискат за тях, акъл не ми го побира, но и аз самият съм бил потърпевш. Най-лошото е че си плащаш и пътя за да отидеш да мизерстваш

    Коментиран от #18

  • 11 Точно обяснение

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Потрес":

    Като са неграмотни е така. Едно време няма циганин, нама българин или друг етнос– всичко завършваше средно образование(може и с тройка), но придобиваше и някаква професионална квалификация, та да работи и да си изкарва хляба( важи и за тези с леки или среднотежки увреждания), а сега принуждават учителите с полиция да ходят да ги издирват по домовете и коленопреклонно да им се молят да отидат на училище.
  • 12 хаха

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "оцелял от грабежа СДСарски българин":

    Днешните за които си пускаш гласа срещу кебапче и 20 кинта са по опасни. Никой няма да ти се върже на простия коментар.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Трудови войски жп войски

    5 0 Отговор
    Всички които не знаеха да четат, излизаха с професия!
  • 14 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "хаха":

    Ама то днешните некадърници всъщност са вчерашните продажници са двете страни на една и съща хамелеонна монета.
  • 15 Ми да могат да продължат

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тръмп":

    Бизнеса
  • 16 Не е сигурно

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "хаха":

    Просто тогава имаш много за крадене и за всички. Сега кокала е само евросубсидии и обществени поръчки.
  • 17 Извинявай

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Емигрант живеещ в Бордо":

    А във френските медии защо масово има репортажи, очернящи България, розовото ни производство, лавандуловото и всичко, в което сме им конкуренция? Гледах един как в България едва ли не винаги е мъгливо и йално и мръсни цигани берат розов цвят. А във Франция го представяха как красиви французойки берат в слънчево време. Реалността е друга - мароканци и алжирци за без пари работят в мизерни условия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: