Last news in Fakti

3 Октомври, 2019 21:45 2 742 4

ЕП не хареса новите предложения на Лондон

  • борис джонсън-
  • брекзит-
  • еп-
  • предложения-
  • граница-
  • великобритания-
  • ес

Предложенията дори не се доближават до това, което бе договорено

ЕП не хареса новите предложения на Лондон - 1
Снимка: Shutterstock

На 2 октомври Мишел Барние представи на евродепутатите от Ръководната група на Европейския парламент относно Брекзит най-новите предложения на британското правителство. След тяхното обсъждане членовете на групата излязоха със следното становище:

"Ръководната група на Европейския парламент относно Брекзит не смята, че предложенията "в последния момент", представени на 2-ри октомври, в тяхната текуща форма, представляват основа за постигане на споразумение, за което Европейския парламент би дал своето съгласие. Предложенията не засягат сериозните проблеми, на които трябва да се намери решение в случай, че предпазния механизъм (т.нар. "backstop") бъде отстранен, а именно общата икономиката на острова, пълното зачитане на Споразумението от Разпети петък, и целостта на единния пазар на ЕС.

Въпреки че оставаме на разположение да разгледаме функционални и съобразени със европейското законодателство решения, предложенията на Обединеното кралство не са достатъчни и значително се отклоняват от съвместните ангажименти и цели, посочиха от пресслужбата на ЕП. По-специално беше изразено безпокойство по отношение на три аспекта на предложенията:

Първо, предложенията на Обединеното кралство относно митниците и тяхната регулация изрично предвиждат изграждането на инфраструктура, контрол и проверки, но не дават яснота къде и как това ще бъде осъществено. Всяка форма на контрол и инспекция на и около границата ще означава край на безпрепятствената търговия и по този начин ще навреди на общата икономика на острова, както и ще създаде сериозен риск за мирния процес и ще породи рискове и за потребителите, и за бизнеса. Следователно предложенията, представени от правителството на Обединеното кралство, са в противоречие с фундаменталните принципи и червени линии, гласувани в резолюциите на Парламента. В същото време подобни мерки на контрол няма да бъдат достатъчни, за да гарантират защита на европейските потребители и бизнеси във всички случаи, което би оставило ЕС със сериозен пропуск в единния пазар на ЕС.

Второ, предложенията на Обединеното кралство биха били разработени в детайли от Европейския съюз и Обединеното кралство, или едностранно от Обединеното кралство, едва през четиринадесет-месечния преходен период. Това не предоставя необходимата сигурност, нито изпълнява принципите в Споразумението за оттегляне. Тази ситуация би изисквала от Европейския парламент да даде своето съгласие за Протокола без да е запознат с пълните му последици, и без да има никакви гаранции за правното му действие. Това е неприемливо.

Трето, правото на съгласие предлагано на парламента на Северна Ирландия, ефективно превръща Споразумението в условно, несигурно, временно и едностранно решение, на място на предпазния механизъм. Освен това, парламентът на Северна Ирландия не е заседавал от почти три години и е спорно дали би бил в състояние да бъде свикан и да поеме отговорността за международен договор от подобно естество.

Накратко, Ръководната група на Европейския парламент относно Брекзит има сериозни опасения относно внесеното предложение на Обединеното кралство. Опазването на мира и стабилността на остров Ирландия, защитата на гражданите и правния ред на ЕС трябва да бъдат основен фокус на всяка една сделка. Предложенията на Обединеното кралство дори не се доближават до това, което бе договорено като достатъчен компромис в предпазния механизъм. Европейският парламент остава отворен към разглеждането на всички предложения, но те трябва да бъдат надеждни, работещи от правна гледна точка, и на практика да имат същия ефект като компромисите, постигнати в Споразумението за Оттегляне.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чук

    22 2 Отговор
    Рошавият да го духа
  • 2 Антисоциалист

    0 7 Отговор
    Господа, четем: "В cъщoтo врeмe пoдoбни мeрки нa кoнтрoл нямa дa бъдaт дocтaтъчни, зa дa гaрaнтирaт зaщитa нa eврoпeйcкитe пoтрeбитeли и бизнecи във вcички cлучaи, кoeтo би ocтaвилo EC cъc ceриoзeн прoпуcк в eдинния пaзaр нa EC." А! Британия да защитава чужди интереси?! Това е пълно самопризнание на соцевроимперците за вулгарното им сметкатджийство. В тези условия, те няма да са господстващи, те ще губят, те ще пропускат; ще има защита на Британските, а не на евроимперските интереси; ще се провали eдинния пaзaр нa EC, т.е. соц-евроимперският! Има защо да не харесват Британските предложения, нали! Написал е Mises: " Няма по- нетърпимо за социалистите от това, друг да е на власт!"
  • 3 Беглец

    1 0 Отговор
    Един път влезаеш ли в ЕС излизане няма.Никога няма да ти даде развод,защото примера ще бъде последван и от други.Ще те накажат или манипулират до дупка,но ще те принудят насила да стоиш
    Абсолютна диктатура на 2 страни -Германия и Франция над всички останали.
    Много ми прилича сегашният ЕС на нашият Соц лагер преди Тук е Германия и Франция,там беше СССР
  • 4 Опа

    1 0 Отговор
    А бе я им бийте шута на тези нагли англичани и да вървят на м......си